Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: Panasonic G7/G70 porada dotycząca zestawu

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez SnowFox Zobacz posta
    Pocieszcie bułę http://www.optyczne.pl/210.10-Test_o...Autofokus.html

Tak jest według testów, nie miałem styczności z obiektywem, a nikt mi go nie polecał.

---------- Post dodany o 22:15 ---------- Poprzedni post był o 22:12 ----------

http://www.m43.eu/obiektywy/test-pan...-g-12-32-mm/6/ tutaj odnośnie porównania do 12-50

---------- Post dodany o 22:16 ---------- Poprzedni post był o 22:15 ----------

Nic nie pisaliście to sam poszukałem jakiś testów, ale najbardziej zależy mi na opiniach posiadaczy czyli waszych , a wszystko co pisałem to pochodziło z testów i wypowiedzi na innych forach
    Test sprzed 6 lat, na muzealnym archaicznym dziś body.
    12-50 to naprawdę słabszy obiektyw, którym da się robić zdjęcia, tak na marginesie - była wygrana w FM dekielka 15/8 i czy na tej podstawie można sądzić, że to godny polecenia obiektyw? Nie sądzę...
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Czy M5 II ma szybszy AF w każdych warunkach od G7 (w trybie foto)?
    Nie wiem jak w (moim) M5 II, ale w G7 autofokus pracuje już od -4EV, ale źle do tego podchodzisz, imho.

W recenzji dpreview NA PIERWSZYM MIEJSCU w wadach jest shutter shock, czy wibracje migawki powodujące specyficzną nieostrość na zdjęciach w zakresie czasów 1/100-1/160.
    G7 - znowu - imho jest bardzo atrakcyjne TYLKO I WYŁĄCZNIE jako kamera i to tylko 4K.

Na twoim miejscu kupiłbym jakiegoś używanego M5, używane mZD 14-150 i 20/1.7. Jeśli przykładałbyś dużą wagę do filmików nie pytałbyś nas, tylko kupił rewelacyjną (tylko) kamerę G7.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Mam 14-42 zakupiony z GX1 teraz używam 14-42II kupiony razem z GX7 i nowszy kit jest wg mnie lepszy od poprzedniego.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    cytaty:
    - Na dobrą sprawę, autofokus w tego typu obiektywie możemy traktować jako gadżet.
    -
    Drugim czynnikiem, który powoduje, że pisanie o autofokusie w teście obiektywu jest zbędne, jest fakt, iż mamy tutaj do czynienia z bezlusterkowcem, który ustawia ostrość poprzez detekcję kontrastu, przez co za pracę całego mechanizmu praktycznie całkowicie jest odpowiedzialny korpus i to od niego zależą wyniki celności i szybkości.
    -
    Panasonic 2.5/14 w połączeniu z Olympusem E-PL1

Siła reputacji
    10
    Moja galeria
    tego nie przytoczyłeś:
    "Gdy już mówimy o szybkości, możemy wspomnieć że ustawianie ostrości w testowanym sprzęcie nie należy do procesów najszybszych. Układ obiektyw plus aparat najpierw jedzie do okolic właściwego położenia, przejeżdża je, a potem się cofa i dopiero wtedy ustawia ostrość"

---------- Post dodany o 00:38 ---------- Poprzedni post był o 00:35 ----------

dzięki to już jakiś trop, czyli już wiem, że jeśli chodzi o ogniskową 14 to najlepszy jest 14-45, potem 14-42 II, a potem 14-42I, używacie obiektywów bez stabilizacji czy raczej ich unikacie? Co powiecie o Sigmie 60 na Panasonicu?

---------- Post dodany o 00:41 ---------- Poprzedni post był o 00:38 ----------

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Nie wiem jak w (moim) M5 II, ale w G7 autofokus pracuje już od -4EV, ale źle do tego podchodzisz, imho.

W recenzji dpreview NA PIERWSZYM MIEJSCU w wadach jest shutter shock, czy wibracje migawki powodujące specyficzną nieostrość na zdjęciach w zakresie czasów 1/100-1/160.
    G7 - znowu - imho jest bardzo atrakcyjne TYLKO I WYŁĄCZNIE jako kamera i to tylko 4K.

Na twoim miejscu kupiłbym jakiegoś używanego M5, używane mZD 14-150 i 20/1.7. Jeśli przykładałbyś dużą wagę do filmików nie pytałbyś nas, tylko kupił rewelacyjną (tylko) kamerę G7.
    OK, ale wszyscy w sieci mówią, że Panasonic ma najlepszy AF, Olympus ma problemy z ostrzeniem niektórych kadrów, nie posiada DFD. Dlaczego w takim razie ludzie uważają, że Olympus ma gorszy AF?

---------- Post dodany o 00:43 ---------- Poprzedni post był o 00:41 ----------

Dla przykładu:
    http://www.dpreview.com/forums/threa...-post-57530543

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    tego nie przytoczyłeś:
    "Gdy już mówimy o szybkości, możemy wspomnieć że ustawianie ostrości w testowanym sprzęcie nie należy do procesów najszybszych. Układ obiektyw plus aparat najpierw jedzie do okolic właściwego położenia, przejeżdża je, a potem się cofa i dopiero wtedy ustawia ostrość"

---------- Post dodany o 00:38 ---------- Poprzedni post był o 00:35 ----------

dzięki to już jakiś trop, czyli już wiem, że jeśli chodzi o ogniskową 14 to najlepszy jest 14-45, potem 14-42 II, a potem 14-42I, używacie obiektywów bez stabilizacji czy raczej ich unikacie? Co powiecie o Sigmie 60 na Panasonicu?

---------- Post dodany o 00:41 ---------- Poprzedni post był o 00:38 ----------

OK, ale wszyscy w sieci mówią, że Panasonic ma najlepszy AF, Olympus ma problemy z ostrzeniem niektórych kadrów, nie posiada DFD. Dlaczego w takim razie ludzie uważają, że Olympus ma gorszy AF?

---------- Post dodany o 00:43 ---------- Poprzedni post był o 00:41 ----------

Dla przykładu:
    http://www.dpreview.com/forums/threa...-post-57530543
    Może jesteś po prostu klientem na lustrzankę Nikona, po co sie męczyć i przepłacać?

---------- Post dodany o 06:50 ---------- Poprzedni post był o 06:40 ----------

tego nie przytoczyłeś:
    Czy wszystko o czym piszą w sieci przyjmujesz jako prawdę objawioną?
    ... czyli już wiem, że jeśli chodzi o ogniskową 14 to najlepszy jest 14-45, potem 14-42 II, a potem 14-42I, używacie obiektywów bez stabilizacji czy raczej ich unikacie? Co powiecie o Sigmie 60 na Panasonicu?
    No wiesz , są co najmniej dwa inne lepsze zoomy 12-35 i 12-40 oraz świetna Leica 15mm ja sam używam ZD 12-60 i sobie chwalę.... Ale sam rzadko korzystam z autofokusa.

...
    Miałem G1 Panasonica, i E-Pl1 - w tamtym czasie była to prawda... Dziś mam same Olki i Fujika.
    Dziwne, że Ci co piszą o AF nie piszą o słabościach matrycy Panasonica....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    182
    Moja galeria
    A jak już tak meczymy bule z tymi kitami, to może ktoś testował na korpusie micro obiektyw Leica 14-50 3.8-5.6?

Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    tego nie przytoczyłeś:
    nie przytaczałem, bo to wynika z tego jak pracuje CDAF. Skąd detekcja kontrastu ma wiedzieć, że właśnie osiągnęła najbardziej optymalny kontrast (trafiła w punkt?) Musi przejechać aż kontrast zacznie spadać i wrócić ponownie do maksimum.
    Ale myślałem, że to wiesz. Z góry przepraszam za moją złośliwość ale napiszę - wszyscy w sieci o tym mówią.

to już jakiś trop, czyli już wiem, że jeśli chodzi o ogniskową 14 to najlepszy jest 14-45, potem 14-42 II, a potem 14-42I, używacie obiektywów bez stabilizacji czy raczej ich unikacie? Co powiecie o Sigmie 60 na Panasonicu?
    Używam stabilizacji jak tylko mam możliwość, czyli zawsze gdy fotografuję bez statywu. Bo niby dlaczego nie używać? Na ekwiwalencie ogniskowej 300 mm mogę spokojnie robić zdjęcia z czasami ~1/10-1/15 sekundy. Czasami 1/3 czy 1/5 też da się zrobić nieporuszone. Na szerokim kącie jeszcze lepiej. Obiektywy Olympusa nie mają stabilizacji i decydując się na Panasonica trzeba albo rezygnować ze stabilizacji albo kupować tylko obiektywy Panasa. W przypadku body Olka nie ma tego dylematu.

Pokaż tych wszystkich. Jak ktoś pisze "wszyscy" to ja czytam nikt. Wg mnie bzdury, AF jest tak samo dobry i szybki w Panasonicu i Olympusie. Różnice jeżeli są to niezauważalne[/QUOTE]

Mam E-M10 z Olympusem 25/1.8 i nie zauważyłem żadnych problemów, o których autor pisze. Mam również Panasonica GF3 i tam też żadnych problemów nie ma. Oba ostrzą szybko a pomyłki zdarzają się ze względu nie zawartość kadru (zbyt mało kontrastów) a nie ze względu na aparat czy obiektyw.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Pokaż tych wszystkich. Jak ktoś pisze "wszyscy" to ja czytam nikt. Wg mnie bzdury, AF jest tak samo dobry i szybki w Panasonicu i Olympusie. Różnice jeżeli są to niezauważalne
    U nas to będzie standardzik forumowy: epicure (vs andtor2) i jego doświadczenia w temacie trafiania AF podczas testów z Oly PL oraz fioletowy peron, ale tylko u wybranych producentów oprogramowania (czytaj: da się obejść ZA DARMO).

Epi: tylko stwierdzam fakty.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Siła reputacji
    10
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    U nas to będzie standardzik forumowy: epicure (vs andtor2) i jego doświadczenia w temacie trafiania AF podczas testów z Oly PL oraz fioletowy peron, ale tylko u wybranych producentów oprogramowania (czytaj: da się obejść ZA DARMO).

Epi: tylko stwierdzam fakty.
    O co chodzi z tym postem ?