E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Nie wiem jak w (moim) M5 II, ale w G7 autofokus pracuje już od -4EV, ale źle do tego podchodzisz, imho.
W recenzji dpreview NA PIERWSZYM MIEJSCU w wadach jest shutter shock, czy wibracje migawki powodujące specyficzną nieostrość na zdjęciach w zakresie czasów 1/100-1/160.
G7 - znowu - imho jest bardzo atrakcyjne TYLKO I WYŁĄCZNIE jako kamera i to tylko 4K.
Na twoim miejscu kupiłbym jakiegoś używanego M5, używane mZD 14-150 i 20/1.7. Jeśli przykładałbyś dużą wagę do filmików nie pytałbyś nas, tylko kupił rewelacyjną (tylko) kamerę G7.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Mam 14-42 zakupiony z GX1 teraz używam 14-42II kupiony razem z GX7 i nowszy kit jest wg mnie lepszy od poprzedniego.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
cytaty:
- Na dobrą sprawę, autofokus w tego typu obiektywie możemy traktować jako gadżet.
- Drugim czynnikiem, który powoduje, że pisanie o autofokusie w teście obiektywu jest zbędne, jest fakt, iż mamy tutaj do czynienia z bezlusterkowcem, który ustawia ostrość poprzez detekcję kontrastu, przez co za pracę całego mechanizmu praktycznie całkowicie jest odpowiedzialny korpus i to od niego zależą wyniki celności i szybkości.
- Panasonic 2.5/14 w połączeniu z Olympusem E-PL1
tego nie przytoczyłeś:
"Gdy już mówimy o szybkości, możemy wspomnieć że ustawianie ostrości w testowanym sprzęcie nie należy do procesów najszybszych. Układ obiektyw plus aparat najpierw jedzie do okolic właściwego położenia, przejeżdża je, a potem się cofa i dopiero wtedy ustawia ostrość"
---------- Post dodany o 00:38 ---------- Poprzedni post był o 00:35 ----------
dzięki to już jakiś trop, czyli już wiem, że jeśli chodzi o ogniskową 14 to najlepszy jest 14-45, potem 14-42 II, a potem 14-42I, używacie obiektywów bez stabilizacji czy raczej ich unikacie? Co powiecie o Sigmie 60 na Panasonicu?
---------- Post dodany o 00:41 ---------- Poprzedni post był o 00:38 ----------
OK, ale wszyscy w sieci mówią, że Panasonic ma najlepszy AF, Olympus ma problemy z ostrzeniem niektórych kadrów, nie posiada DFD. Dlaczego w takim razie ludzie uważają, że Olympus ma gorszy AF?
---------- Post dodany o 00:43 ---------- Poprzedni post był o 00:41 ----------
Dla przykładu:
http://www.dpreview.com/forums/threa...-post-57530543
Może jesteś po prostu klientem na lustrzankę Nikona, po co sie męczyć i przepłacać?
---------- Post dodany o 06:50 ---------- Poprzedni post był o 06:40 ----------
Czy wszystko o czym piszą w sieci przyjmujesz jako prawdę objawioną?
No wiesz , są co najmniej dwa inne lepsze zoomy 12-35 i 12-40 oraz świetna Leica 15mm ja sam używam ZD 12-60 i sobie chwalę.... Ale sam rzadko korzystam z autofokusa.
Miałem G1 Panasonica, i E-Pl1 - w tamtym czasie była to prawda... Dziś mam same Olki i Fujika.
Dziwne, że Ci co piszą o AF nie piszą o słabościach matrycy Panasonica....
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
A jak już tak meczymy bule z tymi kitami, to może ktoś testował na korpusie micro obiektyw Leica 14-50 3.8-5.6?
Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka
nie przytaczałem, bo to wynika z tego jak pracuje CDAF. Skąd detekcja kontrastu ma wiedzieć, że właśnie osiągnęła najbardziej optymalny kontrast (trafiła w punkt?) Musi przejechać aż kontrast zacznie spadać i wrócić ponownie do maksimum.
Ale myślałem, że to wiesz. Z góry przepraszam za moją złośliwość ale napiszę - wszyscy w sieci o tym mówią.
Używam stabilizacji jak tylko mam możliwość, czyli zawsze gdy fotografuję bez statywu. Bo niby dlaczego nie używać? Na ekwiwalencie ogniskowej 300 mm mogę spokojnie robić zdjęcia z czasami ~1/10-1/15 sekundy. Czasami 1/3 czy 1/5 też da się zrobić nieporuszone. Na szerokim kącie jeszcze lepiej. Obiektywy Olympusa nie mają stabilizacji i decydując się na Panasonica trzeba albo rezygnować ze stabilizacji albo kupować tylko obiektywy Panasa. W przypadku body Olka nie ma tego dylematu.to już jakiś trop, czyli już wiem, że jeśli chodzi o ogniskową 14 to najlepszy jest 14-45, potem 14-42 II, a potem 14-42I, używacie obiektywów bez stabilizacji czy raczej ich unikacie? Co powiecie o Sigmie 60 na Panasonicu?
Pokaż tych wszystkich. Jak ktoś pisze "wszyscy" to ja czytam nikt. Wg mnie bzdury, AF jest tak samo dobry i szybki w Panasonicu i Olympusie. Różnice jeżeli są to niezauważalne[/QUOTE]OK, ale wszyscy w sieci mówią, że Panasonic ma najlepszy AF, Olympus ma problemy z ostrzeniem niektórych kadrów, nie posiada DFD. Dlaczego w takim razie ludzie uważają, że Olympus ma gorszy AF?
Mam E-M10 z Olympusem 25/1.8 i nie zauważyłem żadnych problemów, o których autor pisze. Mam również Panasonica GF3 i tam też żadnych problemów nie ma. Oba ostrzą szybko a pomyłki zdarzają się ze względu nie zawartość kadru (zbyt mało kontrastów) a nie ze względu na aparat czy obiektyw.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.