Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 81

Wątek: Wejście w micro 4/3

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Panie i Panowie

jako ze nie wiedzialam, gdzie pytac, a rowniez planuje wejscie w micro 4/3 (prawdopodobnie bedzie to om-d e-m10 II), postanowilam sie podpiac pod ten watek. Rozgladam sie powoli za obiektywami i niestety mam problem z ogniskowymi, jako ze do tej pory uzywalam jedynie kompaktow. Obecnie od ponad 2 lat cykam xz-2 i jestem z niego mega zadowolona, ale chcialabym poszerzyc troche horyzonty i nauczyc sie czegos nowego. I moje pytanie jest nastepujace: jak sie maja ogniskowe stalek do ogniskowych 28-112 mm w xz-2? Czy 25mm (zuiko 25mm 1. oznacza ni mniej ni wiecej tyle, ze kat widzenia bedzie ciut szerszy od xz-2? Czy wrecz przeciwnie, nalezy zastosowac jakies mnozniki i przeliczniki typu x2, co znacznie zaweza kat? Bede bardzo wdzieczna za pomoc, czaje sie na 45mm ze wzgledu na zamilowanie do malej glebi ostrosci, ale stracilam pewnosc, czy aby na pewno wiem, czego sie po nim spodziewac Przepraszam za brak polskich znakow, niestety brak polskiej klawiatury. Dziekuje i pozdrawiam, zyczac milego dnia

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Olympus 25/1.8 to przy mnożniku 2x dla matrycy 4/3 daje odpowiednik 50mm dla aparatu małoobrazkowego (kąt widzenia 47 stopni).
    XZ-2 ma obiektyw 6 – 24 mm czyli ekwiwalent 28-112 dla małego obrazka (kąty 75 - ~22 stopnie). Ciężko będzie Ci zastąpić obiektyw zmiennoogniskowy o tak uniwersalnym polu widzenia jednym czy dwoma obiektywami stałoogniskowymi.

Wybór obiektywów w systemie bardzo duży - stałki, zoomy, ciemne-jasne, gorsze-lepsze, tanie-drogie. Ciężko coś doradzić - musisz się sama rozeznać co będzie Ci pasowało. Myślę, że na początek standardowy zoom + 45/1.8 będzie dobrym wyborem.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Olympus 25/1.8 to przy mnożniku 2x dla matrycy 4/3 daje odpowiednik 50mm dla aparatu małoobrazkowego (kąt widzenia 47 stopni).
    XZ-2 ma obiektyw 6 – 24 mm czyli ekwiwalent 28-112 dla małego obrazka (kąty 75 - ~22 stopnie). Ciężko będzie Ci zastąpić obiektyw zmiennoogniskowy o tak uniwersalnym polu widzenia jednym czy dwoma obiektywami stałoogniskowymi.

Wybór obiektywów w systemie bardzo duży - stałki, zoomy, ciemne-jasne, gorsze-lepsze, tanie-drogie. Ciężko coś doradzić - musisz się sama rozeznać co będzie Ci pasowało. Myślę, że na początek standardowy zoom + 45/1.8 będzie dobrym wyborem.

No wlasnie tego sie obawialam W pewnym momencie olsnilo mnie, ze takie 20 mm 1.7 Panasonica nie musi wcale oznaczac szerszego kata w porownaniu do xz-2, co na poczatku zalozylam jako oczywistosc. Nad tym obiektywem tez dumalam, bo przydaloby sie cos do fotografowania nocnego nieba, teraz juz wiem, ze w tej roli odpada. Dziekuje bardzo za blyskawiczna odpowiedz i pomoc.

| OlyJedi Awatar inkoguto
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Z ciekawości pozwoliłem sobie również przepuścić zdjęcie z lasu przez DxO 8.5 i wyniki moim zdaniem są bardzo, bardzo. (zmniejszone do 50%)
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P6071104_DxOsmall.jpg
Wyświetleń:	222
Rozmiar:	1,90 MB
ID:	176960
    Acha i co złego to nie ja...
    ----
    moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez inkoguto Zobacz posta
    (...) DxO 8.5 (...)
    Bezpłatnie udostępniona jest już wersja DxO 9. Polecam pobrać.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KatarzynaK Zobacz posta
    No wlasnie tego sie obawialam W pewnym momencie olsnilo mnie, ze takie 20 mm 1.7 Panasonica nie musi wcale oznaczac szerszego kata w porownaniu do xz-2, co na poczatku zalozylam jako oczywistosc. Nad tym obiektywem tez dumalam, bo przydaloby sie cos do fotografowania nocnego nieba, teraz juz wiem, ze w tej roli odpada. Dziekuje bardzo za blyskawiczna odpowiedz i pomoc.
    Jeżeli ma być szeroko (i jasno) to do nocnego nieba polecam Samyanga 12 mm F2.0. Nie ma autofocusa ale gwiazdy i tak nie uciekają. Drożej jest Olympus 12/2.8, ewentualnie zoomy: Olympusa 12-40/2.8 albo Panasonica 12-35/2.8. Ale to już kwoty powyżej 4 tys. zł.

Uniwersalny obiektyw o kątach zbliżonych do XZ-2 to Olympus 12-50/3.5-6.3 albo Panasonic 12-60/3.5-5.6.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jeżeli ma być szeroko (i jasno) to do nocnego nieba polecam Samyanga 12 mm F2.0. Nie ma autofocusa ale gwiazdy i tak nie uciekają. Drożej jest Olympus 12/2.8, ewentualnie zoomy: Olympusa 12-40/2.8 albo Panasonica 12-35/2.8. Ale to już kwoty powyżej 4 tys. zł.

Uniwersalny obiektyw o kątach zbliżonych do XZ-2 to Olympus 12-50/3.5-6.3 albo Panasonic 12-60/3.5-5.6.
    Im dluzej ogladam ceny, tym bardziej kocham mojego Stylusa a na powaznie, to zawsze moge go sobie zostawic do zdjec nocnych, bo sprawdza sie niezle, ewentualnie poszukac innego kompaktu z jasnym obiektywem jako tanszego uzupelnienia Dzieki jeszcze raz!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    ...

I o porównywalnej jakości, coś w klimacie "zamienił stryjek...". Jeśli nie wystarcza Ci XZ-2, to znaczy, że masz konkretny powód do zmiany. Przedstaw ten powód w sposób prosty i czytelny. Wtedy będziesz mogła liczyć na prostą i czytelną odpowiedź
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    I o porównywalnej jakości, coś w klimacie "zamienił stryjek...". Jeśli nie wystarcza Ci XZ-2, to znaczy, że masz konkretny powód do zmiany. Przedstaw ten powód w sposób prosty i czytelny. Wtedy będziesz mogła liczyć na prostą i czytelną odpowiedź
    Moj wyjsciowy problem dotyczyl przeliczania ogniskowych i zostal juz wyjasniony

| OlyJedi Awatar inkoguto
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    petreq wiem, dziękuję już pobrałem, fakt jest rozwój w stosunku do 8.5. Wszystko niby po starem ale jednak lepiej i wygodniej. Aż jestem ciekaw jak bardzo lepsza jest 11 . A tak w temacie to m4/3 jest super. Zwłaszcza jako sprzęt wycieczkowy. Lekki i poręczny. Co do szkieł polecam od razu zakup 45/1.8. Tak sobie myślę że zamiast kita warto kupić 20/1.7 może i wolny AF ale używkę można za 800 zł wyrwać a optycznie szkło jest wspaniałe. No i w zestawie z nim aparat jest maleńki i bardzo poręczny, wręcz niemal kieszonkowy.

Patrząc na wymagania z pierwszego postu ciężko coś napisać. Na wakacyjne wyjazdy, górskie wędrówki, przejażdżki rowerem myślę że zestaw 14/2.5 i 20/1.7 za jakieś 1600 zł łącznie (ceny szkieł z 2 ręki) to idealny zestaw. 12-40 jest super, ale drogi.
    Acha i co złego to nie ja...
    ----
    moje zdjęcia