Panie i Panowie
jako ze nie wiedzialam, gdzie pytac, a rowniez planuje wejscie w micro 4/3 (prawdopodobnie bedzie to om-d e-m10 II), postanowilam sie podpiac pod ten watek. Rozgladam sie powoli za obiektywami i niestety mam problem z ogniskowymi, jako ze do tej pory uzywalam jedynie kompaktow. Obecnie od ponad 2 lat cykam xz-2 i jestem z niego mega zadowolona, ale chcialabym poszerzyc troche horyzonty i nauczyc sie czegos nowego. I moje pytanie jest nastepujace: jak sie maja ogniskowe stalek do ogniskowych 28-112 mm w xz-2? Czy 25mm (zuiko 25mm 1.oznacza ni mniej ni wiecej tyle, ze kat widzenia bedzie ciut szerszy od xz-2? Czy wrecz przeciwnie, nalezy zastosowac jakies mnozniki i przeliczniki typu x2, co znacznie zaweza kat? Bede bardzo wdzieczna za pomoc, czaje sie na 45mm ze wzgledu na zamilowanie do malej glebi ostrosci, ale stracilam pewnosc, czy aby na pewno wiem, czego sie po nim spodziewac
Przepraszam za brak polskich znakow, niestety brak polskiej klawiatury. Dziekuje i pozdrawiam, zyczac milego dnia
![]()