Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 66

Wątek: Test E-3 na optyczne.pl

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510
    balans nie jest duzym problemem jesli ktos ma uzywac aparatu do celow zaawansowanych

dla mnie aparat w ogole nie musi miec tej opcji bo nie uzywam jpgow
    a potem moge sobie zapodac odpowiedni profil w sofcie, typu sloneczy dzien, pochmurny, zarowka, lampa i dostroic jesli okaze sie troche bledny
    Tu się nie zgodzę. Dobrze dobrać balans bieli przy wywoływaniu rawa, nie jest tak łatwo. Zdecydowanie lepiej dostroić w oparciu o dobrze dobrany AWB niż domyślać się, że ten dzień z przebłyskującym słońcem to profil słonecznie czy pochmurno. W świetle sztucznym mieszanym już w ogóle dobieranie balansu szukając punktu średniej szarości czy na oko jest trudne i często nieskuteczne. Dobry balans automatyczny załatwia sprawę w 90% wypadków.
    Większość fotografujących w rawach lekceważy skuteczność balansu bieli - moim zdaniem niesłusznie.
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    dzisiaj bedę miał ten sprzęt w rękach to wstawię pliki do pobrania.
    wiesz...ja jestem z tych, co oceniają efekt końcowy normalnej fotki a nie liczą pikseli, bity itd...choć nie ukrywam, że chciałbym mieć takową wiedzę, pod warunkiem, że pozwoliaby mi robić lepsze foty. W alfie po prostu włączyłem system i zrobiłem fotę, nad którą normalnie musiałbym walczyć w programie kupę czasu. A tu prosto z aparatu obrazek, ładnie zrobiony. Czy to dobrze czy źle, że robi to na rawach? Jeśli tylko można to wyłączyć to wg mnie bardzo dobrze, skoro mowe to miec na zawołanie lub nie uzywać.
    Nic...jak pojawi się kumpel to zrobię parę fotek testowych...

Te podbijacze z Olka i Nikona nie mają takiej mocy - przynajmniej ja takiej na fotach testowych nie widzę...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kapir
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510
    balans nie jest duzym problemem jesli ktos ma uzywac aparatu do celow zaawansowanych

dla mnie aparat w ogole nie musi miec tej opcji bo nie uzywam jpgow
    a potem moge sobie zapodac odpowiedni profil w sofcie, typu sloneczy dzien, pochmurny, zarowka, lampa i dostroic jesli okaze sie troche bledny
    Tu się nie zgodzę. Dobrze dobrać balans bieli przy wywoływaniu rawa, nie jest tak łatwo. Zdecydowanie lepiej dostroić w oparciu o dobrze dobrany AWB niż domyślać się, że ten dzień z przebłyskującym słońcem to profil słonecznie czy pochmurno. W świetle sztucznym mieszanym już w ogóle dobieranie balansu szukając punktu średniej szarości czy na oko jest trudne i często nieskuteczne. Dobry balans automatyczny załatwia sprawę w 90% wypadków.
    Większość fotografujących w rawach lekceważy skuteczność balansu bieli - moim zdaniem niesłusznie.
    Tak wiekszosc lekcewazy i jak piszesz nieslusznie. Dobry balans przed, to o wiele mniej klopotow pozniej.
    Czesc.Ch.

Marcin510
    Gość
    co do balansu, to jesli ma sie ustawiac balans calkowicie po omacku to racja

ale powazne wywolywacze raw maja tak samo funkcje auto, i byc moze dziala ona lepiej niz auto w aparacie?

ale nie oszukujmy sie, auto nigdy nie dziala idealnie i nigdy nie bedzie dzialac idealnie
    aparat nie wie i nie bedzie wiedzial, czy fotografujemy np pomaranczowa pilke, czy w cos innego w swietle zarowek w domu

nawet w swietle dziennym kilka zdjec auto w tych samych warunkach ma ustawiony rozny balans i rozny odcien

wiec uzywa sie po prostu predefiniowanych ustawien bo to fotografujacy wie dokladnie w jakich warunkach focil, czy zachmurzony dzien, czy sloneczny, czy w oswietleniu w domu itd
    wiec moze dobrac odpowiedni profil

potem lekka ewentualna korekcja, i uzywamy profila do wszystkich fotek z danych warunkow oswietleniowych

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Marcin510
    ale powazne wywolywacze raw maja tak samo funkcje auto, i byc moze dziala ona lepiej niz auto w aparacie?

Oprogramowanie firmowe - być może.

ale nie oszukujmy sie, auto nigdy nie dziala idealnie i nigdy nie bedzie dzialac idealnie. Aparat nie wie i nie bedzie wiedzial, czy fotografujemy np pomaranczowa pilke, czy w cos innego w swietle zarowek w domu

Ale aparat/oprogramowanie firmowe wie wiele więcej niż oprogramowanie innych firm. Już wiele osób tutaj stwierdziło, że OS lub OM są jakie są ale dają najlepsze kolory.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    dokładnie tak samo wygląda sprawa z oprogramowaniem Nikona do wołania NEFów, nie ma nic lepszego, mimo że ten progs jest mułowaty.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez skow
    ...aparat/oprogramowanie firmowe wie wiele więcej niż oprogramowanie innych firm. Już wiele osób tutaj stwierdziło, że OS lub OM są jakie są ale dają najlepsze kolory.
    I nie dotyczy to tylko systemu Olympusa. Dlatego uczę się Capture NX ponieważ daje najlepsze efekty chociaż jest bardzo uciążliwy ze względu na swoją powolność.

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow
    Marcin510
    Aparat nie wie i nie bedzie wiedzial, czy fotografujemy np pomaranczowa pilke, czy w cos innego w swietle zarowek w domu[/i]
    Te, które mają dodatkowy czujnik do pomiaru WB światła (E1) wiedzą Dlatego wyniki pomiaru są zdecydowanie bardziej stabilne niż w aparatach mierzących wyłącznie matrycą.
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

Marcin510
    Gość
    ok, co do auto wb, pass nie kloce sie chyba rzeczywiscie z tymi czujnikami aparat radzi sobie lepiej niz soft

choc ja i tak zawsze uzywam predefiniowanych ustawien

co do tego czy firmowy soft wywoluje najlpiej, to bym sie klocil
    nie twierdze ze niezalezy soft wywpoluje lepiej, ale
    sprawdzalem dokladnie w cropach jak dziala to capture nx i adobe camera raw, nie zauwazylem roznic wiec uzywam ACR

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    hmm co do wizjera jak pierwszy raz zobaczyłem wizjer w E-3 (jeszcze przed kupnem ME-1) to był dla mnie wielki, dziś oglądałem 2 raz i pstykałem, był bardzo jasny i już był duży, po tym macałem D300, po wizjerze w D300 popatrzyłem w E-510 bez me-1, efekt był taki jakby ktos miedzyczasie jakąś soczewkę oddalajacą zainstalował. Reasumując wizjer E-3 jest wyrażnie miejszy od tego w D300 (trzeba pamiętac że D300 jest drozszy i nowszym aparatem) a ja polecam ME-1 w E-510 i E-410 ale trzeba postrzelać troche aby odczuć różnicę dlamnie teraz jest duża aha w E-3 wizjer jest jaśniejszy od tego w D300
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com