U konkurencji to LV wygląda gorzej, więc i tak jest dobrze ;p Co do małego wizjera to skoro ma 100% pokrycia i nie ma już efektu 'tunelu" to czego chcieć więcej? gabaryty za małe? Co ma mieć 1" czy jak?
U konkurencji to LV wygląda gorzej, więc i tak jest dobrze ;p Co do małego wizjera to skoro ma 100% pokrycia i nie ma już efektu 'tunelu" to czego chcieć więcej? gabaryty za małe? Co ma mieć 1" czy jak?
Mały wizjer w e-3? W porównaniu do mojego e510 wizjer e3 to prawdziwe "kino domowe"!
MK
No cóż, myślę, że tyle zalet, jakie posiada E-trójka musiano jakoś "zrównoważyć" więc dlatego tak podkreślają szumy, i "mały" wizjer![]()
tak rocco....
mam wrażenie że niektórzy chyba pracują tu dla optyczne.. i nie tylko![]()
/*...................*/
/* ...........................*/
Widac to nie tylko na stronie głównej ale i na forum tej strony...Zamieszczone przez zibi1303
Czym się martwic, niech sobie piszą... ważne abyśmy byli zadowoleni ze swojego sprzętu
a raczej każdy posiadacz E-3 jest zadowolony w conajmniej 99%
![]()
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Od kiedy E-510 jest tej samej klasy lustrzanką co E-3Zamieszczone przez wujek.samo.h
![]()
Do gratulacji się dołączam. O co chodzi z tym ficzerem DRO - rozumiem, że zarówno w SONY jak i Olku chodzi o softwareowe zabiegi aparatu celem zwiększenia rozpiętości tonalnej? Czy ten zabieg wpływa w jakikolwiek sposób na RAW - zapisuje tam jakieś dane? Inaczej - czy dzięki owemu DRO osiągnę cokolwiek więcej niż mając poprawnie naświetlonego RAWa, program graficzny i pojęcie jak go obsłużyć?Zamieszczone przez grizz
ktotek:
to jest robione PO wykonaniu zdjęcia, więc tyle samo albo i więcej możesz pociągnąć potem. prawdopodobnie ta optymalizacja dotyczy tylko JPG.
to jest również w raw. nie pytajcie mnie jak to działa, bo nie jestem "techniczny" ale działa. Robiąc mocno kontrastowe sceny wystaczy naświetlić na światła a cienie wyjdą znacznie jaśniej niż normalnie. Mi w każdym razie ten ficzer podoba się najbardziej.
Jak ktoś ma ochotę to we wtorek mogę podesłać parę rawów...
CZy podobny efekt da się osiągnąć w programie? Pewnie tak...skoro w Alfie to jest robione programowo...Ale trochę czasu na pwno zaoszczędzić można. No i trochę błędów naświetlania wybacza...
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
raw dziala, ale dlatego bo soft olympusa to interpretuje
to moje przypuszczenie graniczace z pewnoscia
dla udowodnienia tej tezy polecam wczytanie rawa do adobe camera raw, to neutrlany wywolywacz i sprawdzenie czy sa roznice
tak samo jest w nikonie d300, to sie nazywa tu active lighting czy cos w tym stylu
ale wszystkie ustawienia zawsze tycza sie tylko jpgow
a soft wywolujacy nikona interpretuje tylko te ustawienia przy obrobce rawa
jak dla mnie to jest bajer, to jest po prostu wyciaganie cieni i przygaszanie jasnosci
mozna to zrobic w psie czy adobe alements, a tak samo na olku 510 w sofcie olympusa, bo jest tam taka opcja, nie pamietam bo nie uzywam tego softu
roznica jest tylko taka ze ten algorytm na aparat i robi to na jpgach
ja bym sie tym w cale nie excytowal, to sie przydaje tylko gdy ktos foci w jpg, ja osobiscie nie foce