Czy napisanie, by wyjść w plener ze sprzętem i pofocenie to zła rada? Mów mi Wujek Dobra Rada.Zamieszczone przez The z00m
![]()
Czy napisanie, by wyjść w plener ze sprzętem i pofocenie to zła rada? Mów mi Wujek Dobra Rada.Zamieszczone przez The z00m
![]()
Wolałbym przeczytać co w tej materii sądzi Crazy. Na tym forum lepszego speca nie ma.Zamieszczone przez Marcin510
Nadimpretacja. Niczego o przekombinowaniu nie piszą. Stwierdzają, że mniej upakowana matryca DOPIESZCZONA pod względem rozpiętości i szumów byłaby cenniejsza dla userów e-systemu niż bardziej upakowana z przeciętną rozpiętością i wysokimi szumami.Zamieszczone przez Marcin510
Ostrzejsze to mogą być już teraz. Chyba nie o to chodziZamieszczone przez Marcin510
W którym momencie to stwierdzają?Zamieszczone przez Marcin510
Stwierdzają, że te trzy mpxele, o które e-system ostatnio podrósł nie wnoszą w kwestii rozdzielczości tyle, by uzasadnić koszty, jakie ten przyrost ze sobą pociągnął. Co Ty z tym przekombinowaniem?
Co Ty piszesz? Oni wręcz stwierdzają, że profi decydujący się na e-system więcej by zyskał na dopieszczeniu 7mpx matrycy, niż na zwiększeniu upakowania matrycy do 10mpx. Masz problem, ponieważ z jednej strony rozpatrujesz rynek z punktu widzenia amatora, na którym robią wrażenie mpxele, a z drugiej strony odnosisz to do zachowań ludzi świadomie wybierających sprzęt, czyli profesjonalistów. Profi decydujący się na e-system nie będzie kierował się mpxelami, ponieważ i tak, e-system w tym względzie ustępuje WSZYSTKIM systemom. I będzie tak zawsze. Natomiast mniej upakowana matryca, ale z rozpiętością jak matryca z Fuji S5Pro i szumami na poziomie 40D/D300 dająca bardzo szczegółowy i ostry obraz pozwoliłaby być może nawet przegonić konkurencję. Łatwo mi sobie wyobrazić puchę e-systemu z 8mpx matrycą, która daje pod każdym względem lepszy obraz jak matryca 12-16mpx APS-C. Fajnie by było zobaczyć taką puszeczkę...Zamieszczone przez Marcin510
Rafale, gdyby za oknem świeciło słoneczko nawet z przerwami, to nie rozmawialibyśmy teraz, ponieważ mamy tu dłuuuuuugi czterodniowy weekend i nie spędzałbym go w domu. Jako, że za oknem przez większość czasu napie***** deszcz i wichura taką radę jakiej mi udzieliłeś trudno potraktować poważnie. Jako, że nie uważam Cię za mało poważnego człowieka piszącego w sposób bezmyślny muszę uznać, że Twoje intencje były z goła odmienne.Zamieszczone przez Rafał Czarny
Pozdrawiam...
Może faktycznie, niech już olympus zostanie przy 10mpix (to taka granica psychologiczna rozdzielczości) i skupi się na poprawianiu jakości. Świetnie jakby opracowali matrycę z pięknymi kolorkami i przejściami tonalnymi, szeroką dynamiką i bardzo niskimi szumami powiedzmy do iso 3200.Zamieszczone przez The z00m
Trochę mi ten wyścig wygląda, tak jakby wszyscy fotograficy za czasów analogowych chcieli fotografować na technipanie, bo zapewniał ogromną rozdzielczość obrazu i praktycznie brak ziarna.
Jeśli o mnie chodzi to lubię pastelowe kolory, a ostrość nie jest najważniejsza. Wkurza mnie za to łatwe przepalanie się nieba i smoliste cienie. Trochę więc racji w "sugestiach" optyczne.pl jest.
Inna sprawa, że tę sugestię można odnieść również do pozostałych marek, bo aps-c wiele od 4/3 nie odbiega.
"Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.
zoom, przytocze to jeszcze raz o co sie czepilem
"gdyby projektanci E-3 zdecydowali się na zastosowanie w nim dobrej matrycy klasy 6-8 megapikseli, mielibyśmy taką samą rozdzielczość jak przy obecnych 10 megapikselach:
proste zdanie, sugestia ze 6-8mega pixeli na takim samym rozmiarze matrycy da taka sama rozdzielczosc jak 10megapixeli
i stwierdzam raz jeszcze, ze to jest bzdura ze rozdzielczosc bedzie taka sama, moze chodzilo im o cos innego ale na pewno zle sie wyrazili, lub celowo tak zamieszali
ty masz w domysle o co im chodzilo naprawde, ja to rozumiem, ale napisali co napisali, i to jest bzdura
Spoko. Tylko jedno... nie róbmy sobie jaj i nie posądzajmy ludzi o coś takiegoZamieszczone przez Marcin510
To trąci kaczyzmem. To obsesyjne posądzanie ludzi o złe intencje.Zamieszczone przez Marcin510
test dosyć sensowny, zgodzę się że matryca taka sobie i poza nią i mydlanym podglądem fotek na LCD nie ma się do czego przyczepić w E-3.
w podsumowaniu za to dziwi że "wizjer jest mały". spoglądałem w niego wielokrotnie i na pewno nie jest mały... jest dokładnie taki, jaki powinien być w aparacie tej klasy. babolek jak nic.
bo jest!Zamieszczone przez KaarooL
w d3 jest większy! ;p
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
ja wiem czy jest się czego czepiać? no, wizjera - z tym pojechali za ostro...reszta wydaje się być zgodna z prawdą...
Ja tak praktycznie jesli można ( bo zdjęcia tabliczek i linijek nie są dla mnie interesujące ). Różnice w matrycach ( fizyczne lub software'owe) między 510 i 3ką muszą istnieć. ?Na moich fotkach E-3 daje większą dynamike przy mniejszym szumie. Powiem tak - na spotkaniu z Olkiem w Łodzi zrobiłem trochę portretów w zastanym światełku ( nie mogę pokazać z racji embarga ). Do ISO 1000 jest rewelacyjnie. ?Nawet przy wielkości A4 nie można się przyczepić ( a kto masowo wywołuje większe? Oczywiście jak ktoś chce mieć gładko na plakacie 3mx2m to niech nie kupuje E-3 tyko D-3. Ale dla tych co się parają, nazwijmy to fotografią ślubno-gazetowo-reklamową, E-3 nie będzie powodem do narzekań. Jak się doda do tego skuteczny IS i pozostałe extra ficzery to już naprawdę można zawodowo focić.
No niestety...dla lubiących zbliżenia szumu na papierze milimetrowym pozostaje tylko Canon, bo już nawet Nikon klęka ( nie wspominam o D-3 bo jest dla bogatych inaczej ).
A mi marzy się jeszcze ten ficzerek DRO z Alfy, wczoraj się tym bawiłem i jestem zachwycony. Owszem, przy przegięciu daje trochę szumu w cieniach ale ile fotek można tym uratować to...naprawdę bajkowa rzecz.
Zapytam w fotozakupach czy nie można dokupić tego do E-3 co go już zamówiłem...![]()
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
ekhm przecież olek ma odpowiednik DRO
Gratulacje zakupu![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
normalna sprawa. kiedys było porównanie którgoś canona z sony. canon testowany był na 1,4/50, sony na kicie za 150 złotych. oni tak mają. nic nie poradzimy.Zamieszczone przez Marcin510
------------------------------------------------
w Łodzi na targach miałem okazję używać E-3 z 12-60 podczas wycieczki po mieście. fajny aparat. mnie sie spodobał.
moje wrażenia z E-3 (także w kontekscie oceny na optyczne)
pierwsze wrażenie - "ale to pancerne"
wbrew temu co piszą na optyczne, przyznam, że menu jak dla mnie było zawiłe i nieintuicyjne. podejrzewam, że przyzwyczajenie do rozwiązań innej marki robi swoje. na szczęście sporo funkcji dostępnych jest z guzików lub z szybkiego wyboru na wyświetlaczu.
na wizjer nie ma co narzekać. może duży nie jest, ale zdecydowanie wystarcza.
AF w połączeniu z 12-60 był bardzo dobry, szybko i bez błędów.
na ekspozycji sie nie zawiodłem, używałem cały czas pomiaru mtrycowego.
największy zawód, i tak na dobrą sprawę jedyny to LV. czas między wciśnięciem spustu a wyzwoleniem migawki jest tak długi, że jak dla mnie podważa sens tego rozwiązania.
to tyle mojego wrażenia z dwóch godzin używania E-3.