Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 66

Wątek: Test E-3 na optyczne.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Przy okazji Rafale nie mędrkuj i nie udzielaj mi dobrych rad
    Czy napisanie, by wyjść w plener ze sprzętem i pofocenie to zła rada? Mów mi Wujek Dobra Rada.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510
    nie jest to tylko marketing, niech sobie porownaja 330 do e3
    i beda wiedziec czy to tylko marketing czy rzeczywiscie jest wieksza rozdzielczosc
    Wolałbym przeczytać co w tej materii sądzi Crazy. Na tym forum lepszego speca nie ma.

ta konkluzja mnie po prostu rozbroila bo jest nielogiczna
    nie do konca wiadomo o co im chodzilo, nie ma sensu sugestia o mniejszej rozdzielczosci matrycy, ale od razu rzuci sie w oczy ze cos jest przekombinowane w olku i na wyrost
    Nadimpretacja. Niczego o przekombinowaniu nie piszą. Stwierdzają, że mniej upakowana matryca DOPIESZCZONA pod względem rozpiętości i szumów byłaby cenniejsza dla userów e-systemu niż bardziej upakowana z przeciętną rozpiętością i wysokimi szumami.

specjalisci pracuja nad matrycami, i beda i 12megapixeli w 4/3 i wieksze, i obraz bedzie jeszcze ostrzejszy niz obecny w e3, to jest pewne, technika idzie na przod
    Ostrzejsze to mogą być już teraz. Chyba nie o to chodzi

oni sugeruja laikowi, ze to 10megapixeli w e3 jest przekombinowane, i ze wyglada jak 7
    W którym momencie to stwierdzają? Stwierdzają, że te trzy mpxele, o które e-system ostatnio podrósł nie wnoszą w kwestii rozdzielczości tyle, by uzasadnić koszty, jakie ten przyrost ze sobą pociągnął. Co Ty z tym przekombinowaniem?

czyli od razu skresla ten aparat jako pro, bo w obecnycz czasach 7 megapixeli to dno, gdzie w tv trabia o 14 w tanim sony..
    Co Ty piszesz? Oni wręcz stwierdzają, że profi decydujący się na e-system więcej by zyskał na dopieszczeniu 7mpx matrycy, niż na zwiększeniu upakowania matrycy do 10mpx. Masz problem, ponieważ z jednej strony rozpatrujesz rynek z punktu widzenia amatora, na którym robią wrażenie mpxele, a z drugiej strony odnosisz to do zachowań ludzi świadomie wybierających sprzęt, czyli profesjonalistów. Profi decydujący się na e-system nie będzie kierował się mpxelami, ponieważ i tak, e-system w tym względzie ustępuje WSZYSTKIM systemom. I będzie tak zawsze. Natomiast mniej upakowana matryca, ale z rozpiętością jak matryca z Fuji S5Pro i szumami na poziomie 40D/D300 dająca bardzo szczegółowy i ostry obraz pozwoliłaby być może nawet przegonić konkurencję. Łatwo mi sobie wyobrazić puchę e-systemu z 8mpx matrycą, która daje pod każdym względem lepszy obraz jak matryca 12-16mpx APS-C. Fajnie by było zobaczyć taką puszeczkę...

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Przy okazji Rafale nie mędrkuj i nie udzielaj mi dobrych rad
    Czy napisanie, by wyjść w plener ze sprzętem i pofocenie to zła rada? Mów mi Wujek Dobra Rada.
    Rafale, gdyby za oknem świeciło słoneczko nawet z przerwami, to nie rozmawialibyśmy teraz, ponieważ mamy tu dłuuuuuugi czterodniowy weekend i nie spędzałbym go w domu. Jako, że za oknem przez większość czasu napie***** deszcz i wichura taką radę jakiej mi udzieliłeś trudno potraktować poważnie. Jako, że nie uważam Cię za mało poważnego człowieka piszącego w sposób bezmyślny muszę uznać, że Twoje intencje były z goła odmienne.

Pozdrawiam...

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Łatwo mi sobie wyobrazić puchę e-systemu z 8mpx matrycą, która daje pod każdym względem lepszy obraz jak matryca 12-16mpx APS-C. Fajnie by było zobaczyć taką puszeczkę...
    Może faktycznie, niech już olympus zostanie przy 10mpix (to taka granica psychologiczna rozdzielczości) i skupi się na poprawianiu jakości. Świetnie jakby opracowali matrycę z pięknymi kolorkami i przejściami tonalnymi, szeroką dynamiką i bardzo niskimi szumami powiedzmy do iso 3200.
    Trochę mi ten wyścig wygląda, tak jakby wszyscy fotograficy za czasów analogowych chcieli fotografować na technipanie, bo zapewniał ogromną rozdzielczość obrazu i praktycznie brak ziarna.
    Jeśli o mnie chodzi to lubię pastelowe kolory, a ostrość nie jest najważniejsza. Wkurza mnie za to łatwe przepalanie się nieba i smoliste cienie. Trochę więc racji w "sugestiach" optyczne.pl jest.
    Inna sprawa, że tę sugestię można odnieść również do pozostałych marek, bo aps-c wiele od 4/3 nie odbiega.
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

Marcin510
    Gość
    zoom, przytocze to jeszcze raz o co sie czepilem

"gdyby projektanci E-3 zdecydowali się na zastosowanie w nim dobrej matrycy klasy 6-8 megapikseli, mielibyśmy taką samą rozdzielczość jak przy obecnych 10 megapikselach:

proste zdanie, sugestia ze 6-8mega pixeli na takim samym rozmiarze matrycy da taka sama rozdzielczosc jak 10megapixeli

i stwierdzam raz jeszcze, ze to jest bzdura ze rozdzielczosc bedzie taka sama, moze chodzilo im o cos innego ale na pewno zle sie wyrazili, lub celowo tak zamieszali

ty masz w domysle o co im chodzilo naprawde, ja to rozumiem, ale napisali co napisali, i to jest bzdura

The z00m
    Gość
    zoom, przytocze to jeszcze raz o co sie czepilem

"gdyby projektanci E-3 zdecydowali się na zastosowanie w nim dobrej matrycy klasy 6-8 megapikseli, mielibyśmy taką samą rozdzielczość jak przy obecnych 10 megapikselach:

proste zdanie, sugestia ze 6-8mega pixeli na takim samym rozmiarze matrycy da taka sama rozdzielczosc jak 10megapixeli

i stwierdzam raz jeszcze, ze to jest bzdura ze rozdzielczosc bedzie taka sama, moze chodzilo im o cos innego ale na pewno zle sie wyrazili, lub celowo tak zamieszali

ty masz w domysle o co im chodzilo naprawde, ja to rozumiem, ale napisali co napisali, i to jest bzdura
    Spoko. Tylko jedno... nie róbmy sobie jaj i nie posądzajmy ludzi o coś takiego

To trąci kaczyzmem. To obsesyjne posądzanie ludzi o złe intencje.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    test dosyć sensowny, zgodzę się że matryca taka sobie i poza nią i mydlanym podglądem fotek na LCD nie ma się do czego przyczepić w E-3.

w podsumowaniu za to dziwi że "wizjer jest mały". spoglądałem w niego wielokrotnie i na pewno nie jest mały... jest dokładnie taki, jaki powinien być w aparacie tej klasy. babolek jak nic.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    w podsumowaniu za to dziwi że "wizjer jest mały". spoglądałem w niego wielokrotnie i na pewno nie jest mały...
    bo jest!

w d3 jest większy! ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    ja wiem czy jest się czego czepiać? no, wizjera - z tym pojechali za ostro...reszta wydaje się być zgodna z prawdą...
    Ja tak praktycznie jesli można ( bo zdjęcia tabliczek i linijek nie są dla mnie interesujące ). Różnice w matrycach ( fizyczne lub software'owe) między 510 i 3ką muszą istnieć. ?Na moich fotkach E-3 daje większą dynamike przy mniejszym szumie. Powiem tak - na spotkaniu z Olkiem w Łodzi zrobiłem trochę portretów w zastanym światełku ( nie mogę pokazać z racji embarga ). Do ISO 1000 jest rewelacyjnie. ?Nawet przy wielkości A4 nie można się przyczepić ( a kto masowo wywołuje większe? Oczywiście jak ktoś chce mieć gładko na plakacie 3mx2m to niech nie kupuje E-3 tyko D-3. Ale dla tych co się parają, nazwijmy to fotografią ślubno-gazetowo-reklamową, E-3 nie będzie powodem do narzekań. Jak się doda do tego skuteczny IS i pozostałe extra ficzery to już naprawdę można zawodowo focić.
    No niestety...dla lubiących zbliżenia szumu na papierze milimetrowym pozostaje tylko Canon, bo już nawet Nikon klęka ( nie wspominam o D-3 bo jest dla bogatych inaczej ).

A mi marzy się jeszcze ten ficzerek DRO z Alfy, wczoraj się tym bawiłem i jestem zachwycony. Owszem, przy przegięciu daje trochę szumu w cieniach ale ile fotek można tym uratować to...naprawdę bajkowa rzecz.
    Zapytam w fotozakupach czy nie można dokupić tego do E-3 co go już zamówiłem...

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    ekhm przecież olek ma odpowiednik DRO

Gratulacje zakupu
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ... dlaczego np d300 testowali na stalce 50tce pelnoklatkowej 1.4
    mega ostrej a e3 na 25mm 1.4 apsc? i zoom 12-60?
    normalna sprawa. kiedys było porównanie którgoś canona z sony. canon testowany był na 1,4/50, sony na kicie za 150 złotych. oni tak mają. nic nie poradzimy.

------------------------------------------------

w Łodzi na targach miałem okazję używać E-3 z 12-60 podczas wycieczki po mieście. fajny aparat. mnie sie spodobał.

moje wrażenia z E-3 (także w kontekscie oceny na optyczne)

pierwsze wrażenie - "ale to pancerne"
    wbrew temu co piszą na optyczne, przyznam, że menu jak dla mnie było zawiłe i nieintuicyjne. podejrzewam, że przyzwyczajenie do rozwiązań innej marki robi swoje. na szczęście sporo funkcji dostępnych jest z guzików lub z szybkiego wyboru na wyświetlaczu.

na wizjer nie ma co narzekać. może duży nie jest, ale zdecydowanie wystarcza.
    AF w połączeniu z 12-60 był bardzo dobry, szybko i bez błędów.
    na ekspozycji sie nie zawiodłem, używałem cały czas pomiaru mtrycowego.

największy zawód, i tak na dobrą sprawę jedyny to LV. czas między wciśnięciem spustu a wyzwoleniem migawki jest tak długi, że jak dla mnie podważa sens tego rozwiązania.

to tyle mojego wrażenia z dwóch godzin używania E-3.