Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: E-M5 II gubi ostrość?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Ale na bateryjkach lepiej widać pudła AF-u, linijka taż dobra, ale mało rozmemłana.
    Polecam przed testem wyswietlić histogram i doregulować go za pomocą kompesacji ekspozycji.
    Ponadto sprawdzić ustawienia soczewki do regulacji wyświetlacza do oka.
    Zapewne potem będzie mniej problemów.

PS. w E-M5 Mark II jest opcja doostrzania (AF+MF) i focus peaking - może pomóc w komtroli AF w przypadku problemów ze wzrokiem.

PS2. Serwis chętnie zainkasuje pieniądze.
    Serwis sprawdzi aparat i odeśle go pewnie za 2 tygodnie z opisem usterki. np. Nie potwierdzono problemu. Aparat wypełnia standardy Olympus.

Jeśli kolejne domowe testy nie rozwieją wątpliwości - ślij - w końcu po to oni tam są w tym Ołomuncu i czekają na zlecenia.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 3.06.16 o 00:28
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez waruga Zobacz posta
    nie bede juz robili zadnego update, bo nigdy nic nie wiadomo co moze sie wydarzyc....
    Tak tylko dodam, że teraz mam firmware 2.2 i... czy wiecie, że aparat w tej wersji podaje czysty obraz na HDMI? Rok temu tego nie było ...
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    477
    Moja galeria
    Na zakończenie całej tej dyskusji chciałbym się dowiedzieć czy ostrzone było pojedynczym punktem AF, cz też całą paletą jak jest np. na iAuto.
    Chodzi mi konkretnie czy w okienku podglądu miałeś jeden (słownie jeden kwadracik) którym ostrzyłeś. W opcji iA aparat sam sobie wybiera punkt ostrzenia opierając się na największym kontraści.
    Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 3.06.16 o 07:43
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Dzięki za rady, dziś będę miał więcej czasu to się pobawię z linijką i bateryjkami

A jak robisz zdjęcie z góry, pod kątem, to płaszczyzna ostrości też przebiega pod kątem i na podłożu zawsze jest przed fotografowanym obiektem
    Też tak myślałem, że może to przez dziwny kąt ułożenia aparatu, ale to by było bez sensu. Aparat powinien łapać ostrość na obiekcie niezależnie od kąta ustawienia

w E-M5 Mark II jest opcja doostrzania (AF+MF) i focus peaking - może pomóc w komtroli AF w przypadku problemów ze wzrokiem
    Tylko, że tu filozofii wielkiej nie ma, ostrzę na czubek skarpety zielonym punkcikiem, mam potwierdzenie ostrości, pstrykam a ostrość na łóżku przed skarpetą

Na zakończenie całej tej dyskusji chciałbym się dowiedzieć czy ostrzone było pojedynczym punktem AF, cz też całą paletą jak jest np. na iAuto
    Zdjęcia robię w 99% przypadków w trybie priorytetu przysłony więc ostrzone pojedynczym punktem
    PEN-F, PL 15/1.7, mZD 45/1.8

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Tylko nie zapomnij tu napisać o wynikach bo może to się komuś przydać.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez erol Zobacz posta
    ...ostrzę na czubek skarpety zielonym punkcikiem, mam potwierdzenie ostrości, pstrykam a ostrość na łóżku przed skarpetą
    Problem leży chyba w niezrozumieniu działania AFu po kontraście. Ten "punkcik" to nie punkcik, tylko całkiem sporych rozmiarów pole. Jeśli w jego granicach znalazł się kawałek kanapy, to aparat mógł tam właśnie ustawić ostrość. Nie ma znaczenia, że skarpeta wypełniała większość obszaru tego pola. Aparat i tak sobie wyostrzy gdzie będzie chciał.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Ten "punkcik" to nie punkcik, tylko całkiem sporych rozmiarów pole
    To pole jest na tyle małe, że obejmowało rozmiarem mały palec u stopki w tej skarpecie. Do kanapy mu całych kilometrów brakowało

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez erol Zobacz posta
    Dzięki za rady, dziś będę miał więcej czasu to się pobawię z linijką i bateryjkami...
    i jakie wnioski po testach ?
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Pewnie takie jak przed Aparat jest ok
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar erol
    Mieszka w
    podkarpacie
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Wnioski takie, że chyba aparat jest dobry. Przetestowałem go ze wszystkimi szkłami jakie mam i wygląda, że jest ok. Problem pojawia się przy nietypowych odległościach i kątach od obiektu. Np gdy odległość ostrzenia jest bliska minimalnej. W przypadku zdjęć skarpetki odległość była w porywach +/- 50cm więc upatruję problem w tym. Testy z linijką i zachowaniem większej odległości niż 50 cm wychodzą dobrze. No i dochodzi do tego ogniskowa 45mm + światło 1.8. Obszar ostrości w takiej konfiguracji też nie jest za szeroki.