Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Live View Boost - Nocne Kadry?

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    130
    Moja galeria

Live View Boost - Nocne Kadry?

Zakładając hipotetyczną, acz nie pozbawioną prawdopodobieństwa wdrożenia, możliwość poprawienia niektórych "kwiatków" w polskojęzycznym menu do aparatów, od paru dni zachodzę w głowę, jak można sensownie nazwać po polsku funkcję:

Live View Boost

Wielu użytkowników nie wie, jak do niej podejść, gdyż funkcja ma polską nazwę: Nocne Kadry. Zmieniałem języki menu i patrzyłem, co mają inny, a wyniki są dwoiste, np. powtarza się "rozszerzenie LV", "wzmocnienie LV", czy wzmocniony podgląd, albo "Kadrowanie o zmroku", czy "Moje nocne zdjęcia". Sens funkcji polega na tym, że będąc włączoną utrzymuje stałą, dobrze widoczną, jasność obrazu na ekranie, nawet jeśli faktyczna ekspozycja da zbyt ciemny obraz, co ma ułatwić kadrowanie w trudnych warunkach oświetleniowych. Nazwa Nocne Kadry, istniejąca od ponad 8 lat, nie jest najszczęśliwsza, co zaprząta moje myśli. Proszę o podpowiedzi, jak można sensownie nazwać po polsku funkcję Live View Boost, pamiętając, że do dyspozycji jest 15 znaków. To jest wielkie ograniczenie, ponieważ tworzenie skrótowców też nie należy do fortunnych rozwiązań.
    Dzięki za pomysły.

P.S. jakby co, to też poproszę o uwagi do innych elementów menu, czy "dymków" informacyjnych przy funkcjach. Niestety, większości z nich nie da się zreformować, jednak może coś by się udało zasugerować.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria
    jasny podgląd?
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Tylko że podgląd w tym trybie wcale nie jest jasny.

Może "stały podgląd" albo lepiej "stała jasność"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria
    Ale bardziej jasny niż nocny
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Może ,,Nocny podgląd" lub z fantazją ,,Tryb noktowizji"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria
    Mocny podgląd?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria
    Przecież ten tryb nie ma nic wspólnego z nocą...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria
    "funkcja ma polską nazwę: Nocne Kadry"

---------- Post dodany o 16:23 ---------- Poprzedni post był o 16:20 ----------

Może coś jak tryb portretowy? Sprawdza się nie tylko przy portretach, ale pierwsze skojarzenie jest z portretami. Nie da się czegoś uniwersalnie opisać w 15 znakach. Trzeba oddać charakter trybu i pierwsze skojarzenie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez easy_rider Zobacz posta
    Przecież ten tryb nie ma nic wspólnego z nocą...
    No jak nie ma?

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta

Live View Boost

Wielu użytkowników nie wie, jak do niej podejść, gdyż funkcja ma polską nazwę: Nocne Kadry. Zmieniałem języki menu i patrzyłem, co mają inny, a wyniki są dwoiste, np. powtarza się "rozszerzenie LV", "wzmocnienie LV", czy wzmocniony podgląd, albo "Kadrowanie o zmroku", czy "Moje nocne zdjęcia". Sens funkcji polega na tym, że będąc włączoną utrzymuje stałą, dobrze widoczną, jasność obrazu na ekranie, nawet jeśli faktyczna ekspozycja da zbyt ciemny obraz, co ma ułatwić kadrowanie w trudnych warunkach oświetleniowych. Nazwa Nocne Kadry, istniejąca od ponad 8 lat, nie jest najszczęśliwsza, co zaprząta moje myśli. Proszę o podpowiedzi, jak można sensownie nazwać po polsku funkcję Live View Boost, pamiętając, że do dyspozycji jest 15 znaków. To jest wielkie ograniczenie, ponieważ tworzenie skrótowców też nie należy do fortunnych rozwiązań.
    Dzięki za pomysły.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    130
    Moja galeria
    Ha, wcale nie takie proste...