Ja używam często bocznych punktów w przypadku pionowych portretów i makro gdzie GO jest za mała do przekadrowania![]()
Ja używam często bocznych punktów w przypadku pionowych portretów i makro gdzie GO jest za mała do przekadrowania![]()
Dla mnie dwa boczne punkty mają taką zaletę, że przy przekadrowywaniu np. w portrecie ustawiając małą głębie często mam nieostre oczy... a tak ustawiam boczny punkt (przy portrecie górny) na oczy i przy w miarę dobrym świetle - kontraście oka, mam ostrość tam gdzie chcę.
Długo opanowywałem AF E-1 przez dwa lata właściwie ostrzyłem manualnie... ale opisana wyżej metoda zmniejszyła mi ilość nieostrych zdjęć.
Właściwie zastanawiam się nad zakupem E-3 tylko ze względu na 11 punktów AF i stabilizację.
Jedyne co mi nie odpowiada w E3 to brak dedykowanego przycisku manualnego WB, ale AF to full wypas
IwoR
Przycisk jest, można zaprogramowac tak przycisk funkcyjny.Zamieszczone przez IwoR
Do zalet E-3 dodałbym jeszcze jaasny wizjer![]()
..nie mówiąc o tym, że przekadrowanie z tej odległośći zmienia płaszczyznę pola ostrosci, to męka pańska, inne pola wtedy bardzo sie przydają.. w E3 w Live Wiev mozna sobie wybrac kwadratem dowolny obszar kadru, powiekszyc go 10x i precyzyjnie doostrzyc AF lub manualem ... bardzo pozyteczne ..Zamieszczone przez C+
Dziękuję wszystkim za tak szeroki odzew. Co wybrać już chyba wiem ale ..... nie powiem,
Serdeczne Życzenia Święteczne dla wszyskich uczestników forum