Z mojego doświadczenia: niestety nie. Nie chodzi o zmianę punktu, ale o to, że one są cały czas aktywne, wszystkie. Wycinanie raczej nie wchodzi w grę w sytuacji, gdy ISO to np. 1600 w E-330.Zamieszczone przez Rafał Czarny
Z mojego doświadczenia: niestety nie. Nie chodzi o zmianę punktu, ale o to, że one są cały czas aktywne, wszystkie. Wycinanie raczej nie wchodzi w grę w sytuacji, gdy ISO to np. 1600 w E-330.Zamieszczone przez Rafał Czarny
Błądzisz. Jeśli masz czas na ustawianie jednego z nastu (dziesięciu) punktów AF to znaczy, że masz dużo czasu. W sytuacjach dynamicznych łatwiej ostrzyć środkowym i przekadrować (z szybkim AF to jest ułamek sekundy), niż pieprzyć się z przyciskami do ustawiania punktu AF. W reporterce nie ma czasu na decydowanie na który punkt wyostrzyć.Zamieszczone przez grizz
Nie ma czasu na wybór, to prawda, ale nie ma też możliwości powtórki ujęcia. Czasem przydaje się więcej naraz aktywnych pól AF, które pomagają utrzymać obiekt w sferze ostrości.Zamieszczone przez Rafał Czarny
Nie mam. Bo znając sytuacje jaka bedzie mogę sobie zaplanować kadr i 10 minut wcześniej zmienić AF; Jednak w momencie akcji nie przekadruję, bo stracę ujęcie.Zamieszczone przez Rafał Czarny
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Dżizas, po raz kolejny pytam? Kto ma decydować gdzie jest ostro? Komputerek w aparacie?
Bosze, od lat zajmuję się tylko reporterką (street foto to przecież reporterka w czystej postaci). Gdybym miał się jeszcze pieprzyć z wybieraniem punków AF, to 3/4 moich fot w ogóle by nie powstała.![]()
Rafał, weź czytaj uważnie.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Racja... Ty o jednym, my o drugim.Zamieszczone przez grizz
Często w ogóle nie używam AF, tylko ustawiam aparat manualnie na hiperfokalną.
Pogięło Was z tymi punktami AF?
Rafał, wrzuć na luz. Co się z Tobą dzisiaj dzieje?! Tobie niepotrzebne, to nie. Mi by się czasem przydały, choć zazwyczaj zupełnie nie.Zamieszczone przez Rafał Czarny
Racja. Ja wciąż o jednym - że więcej niż jeden punkt AF w praktyce jest na g... potrzebny.Zamieszczone przez suchar
EOT.