Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 75

Wątek: Autofokus - ile pól

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    A jeśli w kadrze zmienia się światło, od tego jest przycisk zapamiętania ekspozycji. To znacznie szybsze, niż pipcenie się z ustawianiem punktów AF.
    No właśnie nie musiałem się pipcyć z żadnymi dodatkowymi guziczkami. Wycelowałem, nacisnąłem spust i wszystko.
    Zaznaczyłem, że chodzi o cenny czas i tutaj zrobiłem zdjęcie najszybciej jak było to możliwe. po pół sekundzie później nie miałbym już nic.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jak działa 11 lub więcej punktów kiedy mam kilka obiektów w różnej odległości i każdy z nich w polu różnych punktów AF? Na co mi złapie automat ostrość?

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wesoły Miś
    Jak działa 11 lub więcej punktów kiedy mam kilka obiektów w różnej odległości i każdy z nich w polu różnych punktów AF? Na co mi złapie automat ostrość?
    Powinien na najbliższy obiekt, przynajmniej D300 tak by zrobił

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sławekb
    A jeśli w kadrze zmienia się światło, od tego jest przycisk zapamiętania ekspozycji. To znacznie szybsze, niż pipcenie się z ustawianiem punktów AF.
    No właśnie nie musiałem się pipcyć z żadnymi dodatkowymi guziczkami. Wycelowałem, nacisnąłem spust i wszystko.
    Zaznaczyłem, że chodzi o cenny czas i tutaj zrobiłem zdjęcie najszybciej jak było to możliwe. po pół sekundzie później nie miałbym już nic.
    A gdyby w kadrze były dwa ptaszki? Jeden bliżej, drugi dalej. To na którego Twój wielopunktowy automat wybrałby ostrość?

Istnieje jakiś algorytm, który zwalnia fotografa od myślenia?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    A gdyby w kadrze były dwa ptaszki? Jeden bliżej, drugi dalej. To na którego Twój wielopunktowy automat wybrałby ostrość?

Istnieje jakiś algorytm, który zwalnia fotografa od myślenia?
    Nie do końca tak jest, tzn. większą ilość punktów AF możesz wykorzystać też świadomie, patrz na drugi odnośnik. W ogóle to by mieć taką pełną kontrole nad ustawianiem ostrości, powinniśmy się zdać na własne oko i manualne ostrzenie, ale nie zawsze jest na to czas .
    * pojedyncze pole AF - użytkownik wybiera pole, w którym aparat ustawia ostrość
    * dynamiczny tryb wyboru pola AF - użytkownik sam wybiera pole AF, ale aparat ustawia ostrość na podstawie informacji z kilku pól ostrości. Gdy obiekt opuści wybrane pole ostrości aparat ustawi ostrość na podstawie innego pola (do zastosowania z ciągłym pomiarem AF)
    * automatyczny - aparat samodzielnie wybiera pola AF z pierwszeństwem pierwszego planu.

Tak przynajmniej działa to w D80
    pzdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Dwa ptaszki w kadrze??
    Wolałbym mieć ostrość na pierwszym pewnie. A jeśli nie to jeden ruch kciukiem bez odrywania oka od wizjera i mam aktywny tylko jeden punkt AF.
    Rafał, popatrz w moje zdjęcia a później powiedz jeszcze raz że nie myślę przy fotografowniu.

P.S.
    Chociaż przyznam Ci rację. Czasami nie ma czasu na myślenie w lesie, wtedy działa instynkt i wyuczone nawyki

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    A jeśli nie to jeden ruch kciukiem bez odrywania oka od wizjera i mam aktywny tylko jeden punkt AF.
    A może lepiej i szybciej wcześniej tak ustawić (na jeden punkt)? I w ułamku sekundy zdecydować (samemu), gdzie ma być ostro?

ps. Potrafię sobie wyobrazić sytuacje, gdzie mogą się przydać inne punkty ostrzenia (poza śrdodkowym). Ale nie będę dostarczał argumentów adwersarzom .

ps 2. Takie sytuacje nigdy mię się nie przytrafiły w moim amatorskim foceniu.

ps 3. Za to wysokiego ISO brakuje mi notorycznie.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    [quote="Rafał Czarny"]
    A może lepiej i szybciej wcześniej tak ustawić (na jeden punkt)? I w ułamku sekundy zdecydować (samemu), gdzie ma być ostro?

Co z tego że zdecydujesz w którym miejscu ma być ostro jak nie będziesz w stanie w to miejsce trafić Wiesz ile skoków potrafi zrobić biegnąca sarna w ciągu jednej sekundy.

Jeśli nie byłeś w takiej sytuacji to o czym ta dyskusja??

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    [quote="sławekb"]

Co z tego że zdecydujesz w którym miejscu ma być ostro jak nie będziesz w stanie w to miejsce trafić Wiesz ile skoków potrafi zrobić biegnąca sarna w ciągu jednej sekundy.

Jeśli nie byłeś w takiej sytuacji to o czym ta dyskusja??
    Byłem w wielu sytuacjach zdjęciowych. I nie będę się z Tobą licytował. Ale wypisujesz tu dyrdymały, a ja czuję się poniekąd odpowiedzialny za to forum.

Ile sarna nie zrobiłaby skoków to i tak jesteś od niej na tyle daleko, że mieści się w GO. A teraz trzeba na nią skierować punkt ostrości. Sytuacja jest dynamiczna. Co łatwiej? Środkowy czy wybierać jeden z nastu (dziecięsiu). Czy może spuścić sie na automat (spuścić się użyłem po staropolsku, czyli zdać się).?

Dobra. Znudziło mi się. EOT.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Ale wypisujesz tu dyrdymały, a ja czuję się poniekąd odpowiedzialny za to forum.

.
    Trzeba było tak od razu.
    Pozdrawiam