Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 75

Wątek: Autofokus - ile pól

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    e3 ma 11 podwojnych krzyżowych - efektywnych AF, dzis dowiedzialem się, ze u konkurencji nie wszystkie są podwojne i efektywne ..;) Focilem kiedys stado gołębi na 300 mm, te 11 pol spisalo sie na medal, ani na chwilę nie zgubilem ich, kolejne krzyze lapały je w kleszcze i nie puszczały..to tylko przyklad, kiedy sie przydają te 11 pol ..;)

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny
    Sławekb, akurat Twój przykład jest idealny, by potwierdzić moją tezę, o bezsensowności używania w większości przypadków większej ilości punków AF niż jeden.

Luknąłem na exif tej foty. Cały ptaszek jest w głębi ostrości. Więc to, czy AF wybrał punkt na głowie, nodze, skrzydle, ogonie czy na siusiaku ptaszka, nie ma żadnego znaczenia dla foty. A zdając się na automat ryzykowałeś, że komputerek w Twoim aparacie uzna, że ważniejsza jest gałązka za ptaszkiem i tam ustawi ostrość.

W takiej sytuacji ustawiasz fotę środkowym na łebek ptaszka, potem przekadrowujesz (jeśli światło się zmienia, to wcześniej zapamiętujesz ekspozycję) i gra gitara.
    Rafał, widać że nie robiłeś zdjęć "dzikusów". Zauważ nr zdjęcia w mniejszym okienku: 1/1. Wtedy zrobiłem tylko jedno zdjęcie bo na tyle mi ten kruk pozwolił. Kruki są bardzo płochliwe, jeśli coś je zaniepokoi to nie podlecą do padliny.
    Po co przekadrowywać i tracić cenne ułamki sekund?
    Zrób sobie experyment: wyceluj w czarną plamę tak aby cały punkt AF się mieścił w jej obrębie Możesz się zdziwić kiedy AF przeleci w tą i nazad. Tutaj miałem 100% pewności że AF ustawi dobrze ostrość, bo wiem że go tak zbudowali aby szukał najpierw celu znajdującego się najbliżej obiektywu.
    Dlatego też wyżej napisałem ze dodatkowe punkty mogą przeszkadzać bo kiedy na drodze do kruka znalazłaby się trawa to mogłbym ją chwycić AF-em. Ale oczywiście wiedziałem że jest czysto.
    A swoją droga d...a ze mnie ze nie włączyłem zdjęć seryjnych ale to jedno z pierwszych zdjęć nowym sprzętem, takie testy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez black_bird
    e3 ma 11 podwojnych krzyżowych - efektywnych AF, dzis dowiedzialem się, ze u konkurencji nie wszystkie są podwojne i efektywne .. Focilem kiedys stado gołębi na 300 mm, te 11 pol spisalo sie na medal, ani na chwilę nie zgubilem ich, kolejne krzyze lapały je w kleszcze i nie puszczały..to tylko przyklad, kiedy sie przydają te 11 pol ..
    No ładnie pięknie. Ale gdzie fotograf? Jaki miałeś wpływ na to, na którą grupę gołębi ustawić ostrość (tę z tyłu, ze środka, czy te dwa gołąbki z przodu)? Zdałeś się na automat i automat za Ciebie zdecydował.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez black_bird
    e3 ma 11 podwojnych krzyżowych - efektywnych AF, dzis dowiedzialem się, ze u konkurencji nie wszystkie są podwojne i efektywne ..;) Focilem kiedys stado gołębi na 300 mm, te 11 pol spisalo sie na medal, ani na chwilę nie zgubilem ich, kolejne krzyze lapały je w kleszcze i nie puszczały..to tylko przyklad, kiedy sie przydają te 11 pol ..;)
    No ładnie pięknie. Ale gdzie fotograf? Jaki miałeś wpływ na to, na którą grupę gołębi ustawić ostrość (tę z tyłu, ze środka, czy te dwa gołąbki z przodu)? Zdałeś się na automat i automat za Ciebie zdecydował.
    ..ale to ja zdecydowałem, ze on zdecyduje ...;) nie dowrotnie ..;) a grupa byla tak daleko, ze głąb w tą czy w tamtą ..bez różnicy ..;)

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sławekb
    Tutaj miałem 100% pewności że AF ustawi dobrze ostrość, bo wiem że go tak zbudowali aby szukał najpierw celu znajdującego się najbliżej obiektywu.
    Jeśli tak go zbudowali, że ostrzy na najbliższy cel, to powinien wyostrzyć na badyle na pierwszym planie.

A może lepiej samemu decydować co ma być ostre?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Tutaj miałem 100% pewności że AF ustawi dobrze ostrość, bo wiem że go tak zbudowali aby szukał najpierw celu znajdującego się najbliżej obiektywu.
    Jeśli tak go zbudowali, że ostrzy na najbliższy cel, to powinien wyostrzyć na badyle na pierwszym planie.

Ależ trudno Cię przekonać.
    Badyle nie przeszkadzały bo były pod krukiem a poza tym nie wchodziły w obszar z punktami AF. Ten obszar wyznacza białe obramowanie na zdjęciu, które jest też widoczne w wizjerze (oczywiście jest delikatne i koloru czarnego aby nie przeszkadzało)

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Re: Autofokus - ile pól

Rafał, w takim razie powiedz mi, jak skutecznie mam łapać ukochanie frisbujące pieski, gdzie toru ich lotu przewidzieć nie mogę albo równie ukochane mewusie, których, o dziwo, też przewidzieć się nie da...

Z 9-ciopunktowym Canonkiem to bajka... A ja muszę pilnować, żeby łeb był w centrum, bo kicha, fota do kosza...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Przydaje się też w makro, gdzie głębia jest milimetrowa, bez machania aparatem możemy wybrać odpowiednie pole AF tam gdzie ma być ostro
    pzdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Ależ trudno Cię przekonać.
    Badyle nie przeszkadzały bo były pod krukiem a poza tym nie wchodziły w obszar z punktami AF. Ten obszar wyznacza białe obramowanie na zdjęciu, które jest też widoczne w wizjerze (oczywiście jest delikatne i koloru czarnego aby nie przeszkadzało)
    NIe przekonasz mnie bez racjonalnych argumentów. Cały kruk jest zawarty w głębi ostrości. Więc po jaką cholerę zdawać się na automat? Nie prościej ustawić ostrość tam gdzie się ją potrzebuje? Środkowym punktem? A jeśli w kadrze zmienia się światło, od tego jest przycisk zapamiętania ekspozycji. To znacznie szybsze, niż pipcenie się z ustawianiem punktów AF.

ps. Wyobrażam sobie sytuacje, kiedy potrzebne są inne punkty AF niż środkowy. Ale nie będę podpowiadał adwersarzom. Mnie w każdym razie taka akcja nigdy się nie przytrafiła.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Re: Autofokus - ile pól

Cytat Zamieszczone przez dog_master
    Rafał, w takim razie powiedz mi, jak skutecznie mam łapać ukochanie frisbujące pieski,
    Nie wmówisz mi, że Twój aparat skutecznie ostrzy na błyskawicznie przelatujący talerz.

Nigdy nie robiłem takiej foty, ale gdybym musiał, to sprawa jest prosta: ustawiam wcześniej ostrość w punkcie, gdzie piesek wyskoczy (to przecież można przewidzieć). Blokuję i pstrykam.

EDIT: Dokładnie w ten sposób fociłem mocno dynamiczne akcje off roadowe:

http://marekhlasko.republika.pl/foto...oad/index.html
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu