Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Przesiadka z Sony, czy ktoś ma to za sobą? M1 czy M5 II? A może jakiś Panasonic ;)heh

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nipo80 Zobacz posta
    To się zgadza, że detekcji fazowej nie ma. AF działa po kontraście- kuleje ale jakoś działa.Obiektywy podłączyć się da i na manualu pracować bez problemów.
    Ktoś kto nie zna systemu mógł z twojej wypowiedzi zrozumieć że nie ma możliwości podłączenia tych szkieł w ogóle.
    No to się zrozumieliśmy

| OlyJedi Awatar nipo80
    Mieszka w
    Orle k. Wejherowa
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Ja wiedziałem o co Tobie chodzi dlatego użyłem "" pytanie czy ktoś kto do tej pory miał Sony wiedział. Ale się wyjaśniło

Co do zmiany systemu oprocz parametrów i cyferek dla mnie ważne są też gabaryty, i ergonomia apratu. Mi Em-1 lepiej leży w dłoniach niż EM-5.

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez SnowFox Zobacz posta
    Zastanawiają mnie głównie różnice pomiędzy APS-C. Przeglądałem mnóstwo informacji i wydaje mi się, że wszystko wiem, ale co innego porozmawiać z kimś kto użytkuje dany sprzęt. No więc tak:
    1.
    Czy czymś się różni ISO? Czy ISO 100 APS-C jest równe ISO 100 M4/3?
    2.
    Czy obiektyw M4/3 na F2.8 jest tak samo jasny jak APS-C na 2.8, a różni się tylko głębią ostrości? GO M4/3 dla FF F5.6, a dla APS-C F4.2.
    3.
    Czy przydają się tryby LIVE? Czy ich używacie?
    4.
    Rozumiem, że M4/3 jest świetne do makro, fotografii produktowej, krajobrazów, ponieważ przy tym samym świetle mamy tę samą głębię ostrości? A do innych celów niestety trzeba mieć przynajmniej obiektyw z F1.8 który trochę kosztuje.
    5.
    Stabilizacja i jakość video, czy ktoś może potwierdzić zadowolenie z jakości nagrań? Patrzyłem, na wiele filmików i niektórzy przy recenzjach narzekali, ale dla mnie w porównaniu do Sony były to świetne filmy jak ze steadicam. Czy podczas filmowania działa AF i czy można przejść w tryb manualny i ustawiać przysłonę, ISO, i czas naświetlania, podczas filmowania?
    6.
    Olympus czy Panasonic? Do filmowania lepszy Panasonic(G7), do robienia zdjęć Olympus(M1 lub M5). Ale jeśli zależy na jednym i drugim, to czy brak stabilizacji jest tak dużą przeszkodą? Zależy pewno ile ma się kasy, bo obiektywy ze stabilizacją kosztują więcej?
    7.
    Czy inny format zapisu niż 3/2 przeszkadza podczas drukowania i kadrowania zdjęć?
    8.
    Czy można zapisywać równocześnie w RAW+JPEG?
    9.
    Jakie są według was najlepsze zalety Olympusów, chodzi mi o funkcje które nie posiadają inne aparaty albo o takie w których Olympus jest lepszy.
    10.
    Czy jakość zdjęć jest naprawdę tak oszałamiająca czy tylko tak się wydaję?
    11.
    Czy AF działa tak szybko z każdym obiektywem?
    12.
    A co sądzicie o GX8 ? Posiada stabilizację, 4K, wejście na mikrofon.
    Odpowiem na to co wiem.
    @1 ISO to ISO powinno być takie same. Różnice wynikającą przede wszystkim w lekkim nie dociaganiu do standardów przez producentów.
    @2 Tak, zdolność pobierania światła jest taka sama. Głębia ostrości się różni.
    @4 Masz rację ale obiektywy jasne obiektywy nie są znowu takie drogie. Patrz 20mm f/1.7 czy 45 f/1.8
    @8 Tak
    @11 AF zależy od body i obiektywu. Np wspomniana 20mm ma wolniejszy AF niż 45mm
    EM-1 II + Oly 7-14, Pan 20mm, Oly 60,75, Pan 100-300, Helios 58mm, Konica 40mm

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zimoch Zobacz posta
    Odpowiem na to co wiem.
    ...
    @2 Tak, zdolność pobierania światła jest taka sama. Głębia ostrości się różni.
    ...
    Odpowiedziałeś nawet na to, o czym nie masz pojęcia
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Za to ty zjadles wszystkie rozumy.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    1. Czy czymś się różni ISO? Czy ISO 100 APS-C jest równe ISO 100 M4/3?
    Na to nie ma jednej odpowiedzi. Norma ISO odnosi się do plików JPEG i tak, ISO100 w Olympusie i Sony jest takie samo (pod względem doboru pozostałych parametrów ekspozycji). W Panasonicu ISO100 to ISO100, 200 to 200 itp. Ale Olympus przyjął trochę inny sposób - począwszy od ISO200 zdjęcie jest wykonywane na ISO o 1EV mniejszym i tak zapisywane w RAW a następnie rozjaśniane o 1EV programowo na etapie otwierania pliku RAW w wywoływarkach obsługujących pliki ORF Olympusa. Taki zabieg ma na celu zwiększenie ilości informacji w jasnych częściach obrazu i uniknięcie przepaleń. Z pewnością jest tak w E-M10 i prawdopodobnie w innych aparatach Olympusa opartych o matrycę Sony 16MP.

2. Czy obiektyw M4/3 na F2.8 jest tak samo jasny jak APS-C na 2.8, a różni się tylko głębią ostrości? GO M4/3 dla FF F5.6, a dla APS-C F4.2.
    Tak, różnica jest tylko w głębi ostrości (o ok. 1 EV). Sam parametr F to wielkość fizyczna i nie ma na nią wpływu rozmiar matrycy.

3. Czy przydają się tryby LIVE? Czy ich używacie?
    Tak, ja używam np. do startrailsów. Wystarczy zajrzeć tutaj żeby samemu stwierdzić czy się przydają.

4. Rozumiem, że M4/3 jest świetne do makro, fotografii produktowej, krajobrazów, ponieważ przy tym samym świetle mamy tę samą głębię ostrości? A do innych celów niestety trzeba mieć przynajmniej obiektyw z F1.8 który trochę kosztuje.
    Przy tym samym świetle co systemy z większą matrycą mamy większą głębię ostrości. To nie jest ani wada, ani zaleta. To cecha systemu i wybranej przez Olympusa matrycy.

5. Stabilizacja i jakość video, czy ktoś może potwierdzić zadowolenie z jakości nagrań? Patrzyłem, na wiele filmików i niektórzy przy recenzjach narzekali, ale dla mnie w porównaniu do Sony były to świetne filmy jak ze steadicam. Czy podczas filmowania działa AF i czy można przejść w tryb manualny i ustawiać przysłonę, ISO, i czas naświetlania, podczas filmowania?
    Stabilizacja jest w Olympusie bardzo dobra i faktycznie można kręcić z ręki. AF oczywiście działa przy filmowaniu, a co do ustawień manualnych podczas filmowania to musisz sprawdzić konkretny aparat - nie wszystkie to obsługują.
    Jakość wideo dla mnie raczej przeciętna, przynajmniej w E-M10 i E-M5. Nie wiem jak w przypadku E-M1 czy E-M5 mkII ale widziałem filmy nagrywane tymi aparatami i jakość d* nie urywa. Inna sprawa, że jak ktoś potrafi to wyciągnie sporo. Jest możliwość ustawiania krzywych (światła, cienie) podczas filmowania, można nagrać dobry materiał do dalszej obróbki.

6. Olympus czy Panasonic? Do filmowania lepszy Panasonic(G7), do robienia zdjęć Olympus(M1 lub M5). Ale jeśli zależy na jednym i drugim, to czy brak stabilizacji jest tak dużą przeszkodą? Zależy pewno ile ma się kasy, bo obiektywy ze stabilizacją kosztują więcej?
    Obiektywy ze stabilizacją robi Panasonic. Olympus nie daje stabilizacji w obiektywach, bo ma stabilizowaną matrycę (wyjątkiem jest obiektyw 300/4, który łączy stabilizację obiektywu i matrycy).

7. Czy inny format zapisu niż 3/2 przeszkadza podczas drukowania i kadrowania zdjęć?
    Nie przeszkadza, można sobie ustawić przecież 3:2 (wtedy jest zdaje się 14MP). RAW i tak jest zapisywany pełny w formacie 4:3. Przy odbitkach 15:10 format 3:2 jest oczywiście lepszy, ale już np. przy 18x13 lepiej sprawdzi się 4:3.

8. Czy można zapisywać równocześnie w RAW+JPEG?
    Tak. Do wyboru jest kilka wariantów wielkości pliku JPEG.

9. Jakie są według was najlepsze zalety Olympusów, chodzi mi o funkcje które nie posiadają inne aparaty albo o takie w których Olympus jest lepszy.
    Są małe, dobrze wykonane, ładne Dla mnie zaletami są gabaryty sprzętu, stabilizacja i małe stałki ostre od pełnej dziury.

10. Czy jakość zdjęć jest naprawdę tak oszałamiająca czy tylko tak się wydaję?
    Tylko tak się wydaje. To zależy od zdjęcia, jego obróbki i sposobu prezentacji i oczekiwań pytającego.

11. Czy AF działa tak szybko z każdym obiektywem?
    Generalnie AF zapiernicza jak dzik z każdym obiektywem systemowym, są nieliczne wyjątki jak wspomniany Panasonic 20/1.7. Tak AF jest wyraźnie wolniejszy od innych obiektywów mikro (co wcale nie znaczy, że jest wolny)

12. A co sądzicie o GX8 ? Posiada stabilizację, 4K, wejście na mikrofon.
    Dla mnie za duży jak na mikro. I przewartościowany, ale zdaje się ceny ostatnio ostro poszły w dół, więc czemu nie?

szkoda, że chciało Ci się dodać tą uwagę a nie chciało Ci się odpowiedzieć na zadane pytania.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Jednak się różni - bo po pierwsze przy identycznym kadrze na matrycy 4/3 skala odwzorowania jest mniejsza, po drugie - większe powiększenie między matrycą a odbitką wymusza przyjęcie mniejszej średnicy krążka rozproszenia. Zjawiska te działają w przeciwnych kierunkach, ale wpływ skali odwzorowania jest silniejszy i przy identycznym kadrze i identycznej liczbie przysłony głębia ostrości z aparatu m4/3 będzie większa.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    182
    Moja galeria
    Hej. Coś ciutke dodam od siebie, bo akurat mam i aparat z micro 4/3 i sony a58. Jak kiedyś pisałem przelazlo mi przez ręce (z racji wykonywanej pracy ) sporo aparatów, lubię kupować, że tak powiem sprzęt o dobrym stosunku jakości do ceny. Piszę to dlatego bo sony a58 jest tu dobrym przykładem sprzętu taniego a jednocześnie o bardzo dobrej jakości matrycy. Na jego też bazie rozwijalem sobie ten system , jakieś makro, tele, jasne stalki. Nie powiem byłem nawet zadowolony mimo jego wad typu kiepski LCD, wizjer, czy ogólna jakość wykonania. Matryca to rekompensowala. I to był mój sprzęt na spacery, krótkie wypady za miasto. Natomiast był za ciężki na długie urlopy wakacyjne. A że co jakiś czas przewijal mi się przez ręce korpusik micro , to postanowiłem sobie za nabyć taki na wakacje. Zauroczyl mnie gm1 i taki też kupiłem . mały przepięknie wykonany o naprawdę fajnie oprogramowanej matrycy , moim zdaniem jpg bardziej naturalny niż w olkach , a zrobiłem się już zbyt leniwy aby obrabiać setki zdjęć z wakacji . Ale brakowało mi kilku funkcji, jak ruchomy LCD, czy wizjer i kilku przycisków. No i po nie długim namyśle kupiłem gx7 , i dostałem wszystko czego oczekiwałem, jakość zdjęć świetna, ergonomia bdb, jakość wykonania, znacznie lepszy wizjer i LCD niż w a58, lepsze filmy, lepiej oprogramowany jpg (a myślałem ze a58 miał bdb). Jasne było parę zalet a58, jak lepsze wysokie ISO, można wyrwać fajne używane , tanie szkiełka, czy ciupenke lepsza ergonomia. Ale system micro od dawna mi się podobał, wiele razy wcześniej używałem po krotce różnych olympusow z serii epl . Mam dalej a58 , ale coraz rzadziej z niego korzystam, zdecydowanie bardziej wolę już małe aparaty, każdy gram aparatu jest dla mnie ważny, dlatego nie interesuja mnie duze korpusy typu em1 czy gx8 (zreszta jak pisano wyzej przewartosciowany) . Obiektywy micro to często perełki, malutkie o świetnym obrazku. Mnie zauroczyl panas 20mm 1.7 (to nic ze wolny ) , oraz panas 100-300 (teraz mój ulubiony ) .
    I na koniec. Macajac różne systemy bezlusterkowe, uważam, że micro 4/3 to najlepiej przemyślany ergonomiczne i najbogatszy system, są korpusy duże i małe, mnóstwo szkieł, każdy coś znajdzie dla siebie. A że jakość ciutke lepsza gdzieś tam w fuji czy Sony, dla mnie i tak znakomita.

Awatar zimoch
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Jednak się różni - bo po pierwsze przy identycznym kadrze na matrycy 4/3 skala odwzorowania jest mniejsza, po drugie - większe powiększenie między matrycą a odbitką wymusza przyjęcie mniejszej średnicy krążka rozproszenia. Zjawiska te działają w przeciwnych kierunkach, ale wpływ skali odwzorowania jest silniejszy i przy identycznym kadrze i identycznej liczbie przysłony głębia ostrości z aparatu m4/3 będzie większa.
    To ze GO jest większa wiadomo, ale pytanie jest czy ta sama scena z ta samym światłem przy tej samej przeskonie i tym samym ISO da ten sam czas naświetlania na FF i m43 - moim zdaniem tak , ale boję sie juz wypowiadać , bo zaraz zostane skorygowany odpowiednio

Wysłane z mojego SM-T805 przy użyciu Tapatalka

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zimoch Zobacz posta
    To ze GO jest większa wiadomo, ale pytanie jest czy ta sama scena z ta samym światłem przy tej samej przeskonie i tym samym ISO da ten sam czas naświetlania na FF i m43 - moim zdaniem tak , ale boję sie juz wypowiadać , bo zaraz zostane skorygowany odpowiednio
    Teoretycznie czas powinien być identyczny, w praktyce - mogą wystąpić pewne różnice wynikające ze sposobu działania pomiaru światła w poszczególnych aparatach.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)