Cześć,
Czy ktoś się zastanawiał nad tym samym, jakie wyniki rozważań?Posiadam w tym momencie A58 i zastanawiam się czy inwestować dalej w system czy się przesiąść. Który korpus będzie lepszy? Czy można ich używać podczas deszczu z obiektywami?
Cześć,
Czy ktoś się zastanawiał nad tym samym, jakie wyniki rozważań?Posiadam w tym momencie A58 i zastanawiam się czy inwestować dalej w system czy się przesiąść. Który korpus będzie lepszy? Czy można ich używać podczas deszczu z obiektywami?
Zastanawiają mnie głównie różnice pomiędzy APS-C. Przeglądałem mnóstwo informacji i wydaje mi się, że wszystko wiem, ale co innego porozmawiać z kimś kto użytkuje dany sprzęt. No więc tak:
1.
Czy czymś się różni ISO? Czy ISO 100 APS-C jest równe ISO 100 M4/3?
2.
Czy obiektyw M4/3 na F2.8 jest tak samo jasny jak APS-C na 2.8, a różni się tylko głębią ostrości? GO M4/3 dla FF F5.6, a dla APS-C F4.2.
3.
Czy przydają się tryby LIVE? Czy ich używacie?
4.
Rozumiem, że M4/3 jest świetne do makro, fotografii produktowej, krajobrazów, ponieważ przy tym samym świetle mamy tę samą głębię ostrości? A do innych celów niestety trzeba mieć przynajmniej obiektyw z F1.8 który trochę kosztuje.
5.
Stabilizacja i jakość video, czy ktoś może potwierdzić zadowolenie z jakości nagrań? Patrzyłem, na wiele filmików i niektórzy przy recenzjach narzekali, ale dla mnie w porównaniu do Sony były to świetne filmy jak ze steadicam. Czy podczas filmowania działa AF i czy można przejść w tryb manualny i ustawiać przysłonę, ISO, i czas naświetlania, podczas filmowania?
6.
Olympus czy Panasonic? Do filmowania lepszy Panasonic(G7), do robienia zdjęć Olympus(M1 lub M5). Ale jeśli zależy na jednym i drugim, to czy brak stabilizacji jest tak dużą przeszkodą? Zależy pewno ile ma się kasy, bo obiektywy ze stabilizacją kosztują więcej?
7.
Czy inny format zapisu niż 3/2 przeszkadza podczas drukowania i kadrowania zdjęć?
8.
Czy można zapisywać równocześnie w RAW+JPEG?
9.
Jakie są według was najlepsze zalety Olympusów, chodzi mi o funkcje które nie posiadają inne aparaty albo o takie w których Olympus jest lepszy.
10.
Czy jakość zdjęć jest naprawdę tak oszałamiająca czy tylko tak się wydaję?
11.
Czy AF działa tak szybko z każdym obiektywem?
12.
A co sądzicie o GX8 ? Posiada stabilizację, 4K, wejście na mikrofon.
Ostatnio edytowane przez SnowFox ; 31.05.16 o 12:26
Ja mam Sony A500 oraz Olympus OM-D E-M10. Model A500 jest już leciwy i pewnie dlatego jakość zdjęć z Olka jest trochę lepsza. Ponieważ dużo podróżuję, to mój wybór wynikał z łatwości przy pakowaniu plecaka. A i tak najbardziej zazdroszczę kolegom polotu a nie APSC. m4/3 jest wystarczająco dobre.
"Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
popatrzna.blogspot.com
[QUOTE=szamaniec;1269871.......
OMD M5- nie jest do takiej współpracy przystosowany[/QUOTE]
To chyba zbyt duże uogólnienie![]()
To nie uogólnienie tylko fakty.
W OMD M1 jest fragment matrycy z detekcją fazową - pozwala to na normalną pracę af
w OMD M5 takiego wycinka nie ma, współpraca af to żarty i bełkot marketingowy - z kitowymi obiektywami, bo z tymi lepszymi działa to jeszcze gorzej. Ot ściema i manual .