Witam serdecznie,
Przymierzam się do zakupu nowego aparatu. Mam zwykłą cyfrówkę ale bardzo długo łapie ostrość i robienie nią zdjęć dziecku, które jest w ciągłym ruchu, jest niemal niemożliwe. Oczywiście szybciej jest telefonem ale jakość bez porównania.
Dodatkowo lubię robić zdjęcia, łapać ciekawe kadry, sprawia mi to przyjemnośćI przed kolejnymi wakacjami chciałabym zainwestować w nowy aparat.
Jestem totalnym nowicjuszem jeśli chodzi o temat wyboru aparatu. Chcę, żeby był lekki i nie wymagał dużo dodatkowego sprzętu- zwykle w jednej ręce mam swoją torbę i plecak dziecka a w drugiej- dzieckoChcę, żeby miał możliwość robienia zdjęć z wyostrzonym pierwszym planem (tło zamazane) i żeby zdjęcia w słabym, wieczornym świetle również nie były dla niego problemem.
Polecono mi PEN'a E-PL6 ze względu na dobrą matrycę. Akurat jest promocja i do aparatu dostaje się dwa obiektywy 14-42 +40-150.
Moje pytania:
1. Czy jest to aparat dla amatora? Czy nie sprawia problemów z obsługą i pozwala osiągnąć to na czym mi zależy?
2. Czy te dodatkowe obiektywy są niezbędne? Do czego właściwie ich się używa? Będę wdzięczna jeśli ktoś mi to wytłumaczy
Z góry dziękuję za wszystkie informacje.
Pozdrawiam![]()