Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Trójkąt ekspozycji a wielkość matrycy

Mieszka w
    Lubuskie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Trójkąt ekspozycji a wielkość matrycy

Witam.

Ostatnio mam zajawkę na fotografię nocną i tak sobie liczę i kalkuluję wszystko i się gubić zacyznam, więc może ktoś obeznany się wypowie w temacie :

posiadam 5d canona oraz Olego EM-5. do tego planuję kupić Samanga 14 mm f 2,8 pod canona i przejściówkę canon - Oly. Celem są nocne zdjecia nieba bez poruszenia gwiazd zgodnie z regułą 600. I teraz moje wyliczenia co do ekspozycji w FF i m4/3.

I. FF :

Czas naświetlania : 600/14 = 42 sekundy
    Iso : 1600 ( zakładam takie samo iso dla FF i dla m4/3)
    przysłona : 4,0 ( zakładam że ustawienie samyanga 14 f 2,8 na m4/3 to jest właśnie 4,0 na FF żeby uzyskać
    taką samą GO w krajobrazie)

II m4/3

Czas naświetlania : 600/14*2 = 21 sekund
    Iso : 1600
    Przysłona : 2,8

Z tego mi wychodzi, że :

- FF ma 1 EV przewagi w czasie naświetlania. Mogę dwukrotnie dłużej naświetlać pełną klatkę i wpada 2x więcej światła niż w m4/3 a
    gwiazdy pozostają ostre i nierozmyte. Czyli to tak jakby ustawić 1/30 w FF kontra 1/30 w m4/3 . Wynik czasu naświetlania + 1 EV dla FF

- ISO bez zmian.

- przysłona 4.0 FF kontra 2,8 w m4/3. Czyli zyskujemy 1 EV ( można to zwiększyć do 2 EV używając olka 12 f2.0 ) Wynik + 1 Ev dla m4/3

konkluzja :

1/ Czyli że bo niby co...??? Pełna klatka nie daje mi żadnej przewagi w naświetlaniu ??? Pełna klatka to 0 EV przewagi nad m4/3 ???
    Przecież FF jest 2x większe niż m4/3. Co z szumami ? Mając tą samą ekspozycję mam takie same szumy ?

2/ A stosując Olka 12 f 2.0 mam 1 EV przewagi nad 5D + samyang 14 f 2,8 ? Czyli mogę np to 1 EV spożytkować na obniżenie iso w m4/3 z 1600 na 800 ?

Podpowiedzcie mi coś proszę bo wynik tych obliczeń mnie trochę zwala z nóg...FF nie daje żadnej przewagi nad m 4/3 w fotografii nocnych krajobrazów ????????

ps. proszę ograniczyć odpowiedzi do zamieszczonego tutaj przykładu. Wiem , że mogę obniżyć iso i szumy stosując dłuższe czasy w nocnym foto z niebem w tle i uzyskać tzw szlaki gwiazd. Ale mi chodzi o nieporuszone gwiazdy

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Za bardzo nie widzę sensu takiego porównania - 14mm dla FF to zupełnie inny kąt a tym samym kadr niż 14mm dla m4/3.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Mieszka w
    Lubuskie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Okej. Kadr będzie inny. w m4/3 powinno być 7 mm. Kadr będzie więc węższy. Ale zostawiając Samyanga 14 mm f 2,8 mimo to i godząc się z węższym kadrem, to czy wyniki tego eksperymentu będą takie jak wyliczyłem ? Ff nie daje mi żadnej przewagi w naświetlaniu niż m4/3 ?? Czy może pominąłem nieokreślalny czynnik "X" - 5d przy tych samych parametrach może dać wynik jakości szumów podobny do Em-5 ale już Canon 6D przy tych samych parametrach da znacznie lepszy technicznie obrazek bo ma po prostu nowszą matrycę ?? Niemniej pomijając czynnik X. FF daje przewagę w tej sytuacji nad m4/3 czy nie daje ?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Semper Zobacz posta
    Witam.

Ostatnio mam zajawkę na fotografię nocną i tak sobie liczę i kalkuluję wszystko i się gubić zacyznam, więc może ktoś obeznany się wypowie w temacie :

posiadam 5d canona oraz Olego EM-5. do tego planuję kupić Samanga 14 mm f 2,8 pod canona i przejściówkę canon - Oly. Celem są nocne zdjecia nieba bez poruszenia gwiazd zgodnie z regułą 600. I teraz moje wyliczenia co do ekspozycji w FF i m4/3.

...

Mądrzy ludzie piszą - znam z przeczytania, że jest to nie do końca tak jak to wyliczasz. Wyczytałem informacje o 20 sekundach.
    12/2 to dla mnie wąskawo często na APS-C.
    A zdjęcia będziesz robić w Bieszczadach czy nad morzem północnego nieba, że 14 mm w m43 Ci wystarczy? Czasy można wydłużyć montażem z napędami ale rozmyjesz wtedy lądy i związane z nimi przedmioty.

AP
    PS. Wyjdź w pole nocą i poeksperymentuj. Chętnie poczytam o wynikach.

PS2. Też mam zajawkę i najcżęściej brak mi czystego niezaśmieconego światłem nieba....
    Ostatnio edytowane przez apz ; 29.05.16 o 19:52
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Lubuskie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Hmm. Już od jakiegoś czasu nawiedzam Góry Izerskie. I tam jest tzw Izerski Park Ciemnego Nieba. Tam też się odbędą wszelkie nocne eksperymenta ) Na razie zabierałem tylko Olka. Ale może i masz rację. Zamiast gdybać lepiej eksperymentować w terenie Tyle, że na razie wyniki pomiarów nie będą w ogóle miarodajne 5d zabiorę z 35 mm f2.0 - bo taki mam najszerszy do 5-tki. Natomiast Oly pojedzie z 12-50 f 3,5 -,5,6. Natomiast na tym sprzęcie da się jako tako poustawiać na obu puszkach podobne parametry typu 35 mm f 5,6 iso 1600. Oczywiście dla Olka z odpowiednimi przelicznikami 17 mm f4.0. Wyniki takiego porównania oczywiście tutaj opublikuję

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Hmm. Już od jakiegoś czasu nawiedzam Góry Izerskie. I tam jest tzw Izerski Park Ciemnego Nieba. Tam też się odbędą wszelkie nocne eksperymenta ) Na razie zabierałem tylko Olka. Ale może i masz rację. Zamiast gdybać lepiej eksperymentować w terenie Tyle, że na razie wyniki pomiarów nie będą w ogóle miarodajne 5d zabiorę z 35 mm f2.0 - bo taki mam najszerszy do 5-tki. Natomiast Oly pojedzie z 12-50 f 3,5 -,5,6. Natomiast na tym sprzęcie da się jako tako poustawiać na obu puszkach podobne parametry typu 35 mm f 5,6 iso 1600. Oczywiście dla Olka z odpowiednimi przelicznikami 17 mm f4.0. Wyniki takiego porównania oczywiście tutaj opublikuję
    Do 5D jest sporo szerokich szkiełek. A z M-5 17mm i 4/0 wydaje się mi być chore, gdy jest 12/2,0 za 1,5K.
    Chore także i z tego powodu, że zapewne i tak kupisz X-T1, X-T10 lub X-M1 od Fuji i trzeba będzie to szkiełko wymienić. Może gdzieś wypożyczysz na jedno fotografowanie?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    M.Zuiko Digital 8 mm f/1.8 będzie w sam raz , szkoda że Oly Test nie działa, bo chętnie bym nocą poeksperymentował.
    Na wyniki porównań czekam z niecierpliwością, zresztą sam bym chętnie w Izery (lub Bieszczady czy okolice Bodzipa ) skoczył popstrykać nocą.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Mieszka w
    Lubuskie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie no fajowych szkiełek jest cała masa i to we wszystkich systemach Tylko niestety nie ma masy pieniążków na te wszystkie cudeńka Zresztą to jest dopiero chore. Wydawać grube tysiące, żeby amatorsko popstrykać sobie fotki. Dlatego właśnie mam 5D classic i 2 szkiełka do niego 85 1,8 i 35 2,0. I sprzęt mi głównie do portretów służy. I to służy bardzo fajowo A Oly To lekki sprzęt wypadowy. Tak wiec na razie czeka mnie inwestycja w samyanga. A może kiedyś tam kiedyś jak nie będę wiedział co z kasą robić to i w ZD 12 f 2.0 zainwestuję Jak widzisz unikam APSC. Ani toto nie daje w pełni tego co FF ani nie ma wszystkich zalet m4/3. Ale fakt. Gdybym już miał jakieś apsc wybrać to najpewniej właśnie X T-1 I tak oto od prośby o korektę wyliczeń doszliśmy do rozważania 3 różnych matryc. Miało być pięknie a wyszło jak zawsze ))

Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Nie no fajowych szkiełek jest cała masa i to we wszystkich systemach Tylko niestety nie ma masy pieniążków na te wszystkie cudeńka Zresztą to jest dopiero chore. Wydawać grube tysiące, żeby amatorsko popstrykać sobie fotki. Dlatego właśnie mam 5D classic i 2 szkiełka do niego 85 1,8 i 35 2,0. I sprzęt mi głównie do portretów służy. I to służy bardzo fajowo A Oly To lekki sprzęt wypadowy. Tak wiec na razie czeka mnie inwestycja w samyanga. A może kiedyś tam kiedyś jak nie będę wiedział co z kasą robić to i w ZD 12 f 2.0 zainwestuję Jak widzisz unikam APSC. Ani toto nie daje w pełni tego co FF ani nie ma wszystkich zalet m4/3. Ale fakt. Gdybym już miał jakieś apsc wybrać to najpewniej właśnie X T-1 I tak oto od prośby o korektę wyliczeń doszliśmy do rozważania 3 różnych matryc. Miało być pięknie a wyszło jak zawsze ))
    Z 5D potrzebujesz zapewne szersze szkiełko i efekty będą ciekawe. To nie jest kwestia uników a wiedzy. 16Mpx od Fuji i nieistniejace szkiełko 10/2,0 dałoby wspanialy zestaw do nocnej fotografii.

mZD 8/1,8 - to wspaniałe szklo do tej fotografii i 4/3 jest lepsze do rybiego oka. Może popróbujesz tamże ciemniejszego Samyanga?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Witam.

I. FF :

Czas naświetlania : 600/14 = 42 sekundy
    Iso : 1600 ( zakładam takie samo iso dla FF i dla m4/3)
    przysłona : 4,0 ( zakładam że ustawienie samyanga 14 f 2,8 na m4/3 to jest właśnie 4,0 na FF żeby uzyskać

II m4/3

Czas naświetlania : 600/14*2 = 21 sekund
    Iso : 1600
    Przysłona : 2,8

Z tego mi wychodzi, że :

- FF ma 1 EV przewagi w czasie naświetlania. Mogę dwukrotnie dłużej naświetlać pełną klatkę i wpada 2x więcej światła niż w m4/3...
    Przy ustawieniach jak wyżej wpada tyle samo światła na matrycę FF i u4/3.
    Zauważ, jakie masz przysłony i ona też decyduje o ilości wpadającego światła, a nie tylko czas i iso.

poza tym to Twoje założenie:
    ..." ( zakładam że ustawienie samyanga 14 f 2,8 na m4/3 to jest właśnie 4,0 na FF żeby uzyskać
    "

raczej jest błędne mz. w przypadku fotografii nocnego nieba. Ostrość na nieskończoność także uzyskasz przy f2.8. Może być tylko kwestia jak sam obiektyw jest ostry na 2.8 i może być wskazane nieco go domknać, ale jednakowo dla obydwu typów matryc.

Jak pisano wcześniej praktyka najlepsza.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 29.05.16 o 20:58
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg