Witam.
Ostatnio mam zajawkę na fotografię nocną i tak sobie liczę i kalkuluję wszystko i się gubić zacyznam, więc może ktoś obeznany się wypowie w temacie :
posiadam 5d canona oraz Olego EM-5. do tego planuję kupić Samanga 14 mm f 2,8 pod canona i przejściówkę canon - Oly. Celem są nocne zdjecia nieba bez poruszenia gwiazd zgodnie z regułą 600. I teraz moje wyliczenia co do ekspozycji w FF i m4/3.
I. FF :
Czas naświetlania : 600/14 = 42 sekundy
Iso : 1600 ( zakładam takie samo iso dla FF i dla m4/3)
przysłona : 4,0 ( zakładam że ustawienie samyanga 14 f 2,8 na m4/3 to jest właśnie 4,0 na FF żeby uzyskać
taką samą GO w krajobrazie)
II m4/3
Czas naświetlania : 600/14*2 = 21 sekund
Iso : 1600
Przysłona : 2,8
Z tego mi wychodzi, że :
- FF ma 1 EV przewagi w czasie naświetlania. Mogę dwukrotnie dłużej naświetlać pełną klatkę i wpada 2x więcej światła niż w m4/3 a
gwiazdy pozostają ostre i nierozmyte. Czyli to tak jakby ustawić 1/30 w FF kontra 1/30 w m4/3 . Wynik czasu naświetlania + 1 EV dla FF
- ISO bez zmian.
- przysłona 4.0 FF kontra 2,8 w m4/3. Czyli zyskujemy 1 EV ( można to zwiększyć do 2 EV używając olka 12 f2.0 ) Wynik + 1 Ev dla m4/3
konkluzja :
1/ Czyli że bo niby co...??? Pełna klatka nie daje mi żadnej przewagi w naświetlaniu ??? Pełna klatka to 0 EV przewagi nad m4/3 ???
Przecież FF jest 2x większe niż m4/3. Co z szumami ? Mając tą samą ekspozycję mam takie same szumy ?
2/ A stosując Olka 12 f 2.0 mam 1 EV przewagi nad 5D + samyang 14 f 2,8 ? Czyli mogę np to 1 EV spożytkować na obniżenie iso w m4/3 z 1600 na 800 ?
Podpowiedzcie mi coś proszę bo wynik tych obliczeń mnie trochę zwala z nóg...FF nie daje żadnej przewagi nad m 4/3 w fotografii nocnych krajobrazów ????????
ps. proszę ograniczyć odpowiedzi do zamieszczonego tutaj przykładu. Wiem , że mogę obniżyć iso i szumy stosując dłuższe czasy w nocnym foto z niebem w tle i uzyskać tzw szlaki gwiazd. Ale mi chodzi o nieporuszone gwiazdy![]()