Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 61

Wątek: E520 ;)

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    wszystko fajnie, ale te "nowe" modele niewiele dadzą jeśli zastosowane matryce i obróbka sygnału wciąż będą podobnej jakości jak w 2007...
    Może jestem mało wymagający, ale jeśli E-520 miałby matryce i obróbkę sygnału na poziomie E-3 to mnie to wystarczy.

Popatrz sobie na nowości Sony, czy Nikona, praktycznie nie ma różnicy w obrazie pomiędzy D40x i D60. Sonowe A200 jest lepsze od A100, ale A100 to był pierwszy aparat 10MPix APS-C, Sony, a właściwie Minolta, jeszcze nie do końca "czuło" tą matrycę.

Wielkiej różnicy w jakości obrazu na razie nie zobaczymy, ale ewolucja też jest mile widziana
    Zapraszam do albumu i galerii

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie podejrzewam żeby Olek wsadził matrycę fizycznie lepszą niż w E3.

obróbkę sygnału może sobie rzeczywiście szlifować bo to głównie soft.
    I tak E520 dostałby w ten sposób lepszy obraz a nazwa miałaby tylko nakręcić sprzedaż sugerując że to nowy model, a nie stary ze zmienionym softem. A E3 można by upgradeować firmware. Choć to już trochę musztarda po obiedzie, bo wszystkie znaczące recenzje i testy E3 już się pojawiły.

Być może E410 i E510 to były próbki nowych matryc, a w E3 matryca już była docelowa, jednak do drobnych poprawek obróbki sygnału na którą już Olek nie miał czasu bo MUSIAŁ wypuścić spóźniony E3.

Teraz świeży lifting da dopracowaną matrycę Panasa z dopracowanym softem. W końcu to już będzie 3-cia ich odsłona (E410/E510, E3, E420/E520), a wliczając startowe E330 to już 4-ta. Nikon też z czasem opanowuje dopiero daną matrycę (D200, D80, D40x). Podobnie E400 też miał najlepsze wyniki z matrycy Kodaka (od E1, E300/E500).

Nowe E-x20 odświeżą ofertę, a E3 upgraduje się (o ile się da) firmwarem.
    Następne modele (jeśli nie będzie E-xx) dostaną już nową generację matryc (HDR? Kodak?).

Pytanie kiedy będzie na rynku E520? Bo coś już jest, pytanie tylko czy dojrzało czy jeszcze do doszlifowania.

Może już mają gotowy upgrade E510 ale z oficjalną premierą E520 wstrzymują się aż będzie gotowe jakieś nowe szkło?
    Coś z budżetowej lub półki PRO, bo przecież nie TOP PRO dla E-xxx (więc nie ZD 100 f/2 z road-map).

E3 występował z 12-60 (plus spóźniający się 14-35).

E420 to przecież też nie jakaś wielka rewolucja do E410, ale szumu narobił dopiero z naleśnikiem i skórzanym futerałem. Bez tych dodatków nie zrobiłby wrażenia.

A i poprzednio E410 pokazano z 14-42 i 40-150, a w okolicach prezentacji E510 pojawiło sie 70-300.

Może coś szykują dla E520? Obiecany szeroki budżetowy zoom? Jasne stałki nie-naleśniki (ale nie TOP PRO)? A może niedrogie (budżet lub raczej PRO) tele dłuższe od 70-300?
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    KarooL ma i tak już dyplom, głównego narzekacza więc sie nie dziwię. Dla Olka jest ważne aby utrzymać sprzedaż, głównie E510 bo chyba ten model ciągnie sprzedaż...
    Narzekacie na niego a zobaczcie jak szybko się okazało, że jest go najwięcej na forum...
    Czy więc jest taki zły, czy dobry ?? !!
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    KarooL ma i tak już dyplom, głównego narzekacza więc sie nie dziwię. Dla Olka jest ważne aby utrzymać sprzedaż, głównie E510 bo chyba ten model ciągnie sprzedaż...
    Narzekacie na niego a zobaczcie jak szybko się okazało, że jest go najwięcej na forum...
    Czy więc jest taki zły, czy dobry ?? !!
    E-510? Dobry.
    Ale jednak troszkę odstaje od konkurencji. A widać że E-3 nadgonił, więc czemu w E-520 ma nie być tak samo jak w E-3, albo i lepiej?

Skoro Nikon D80 mógł dawać obraz lepszy niż D200, to i E-520 może

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF

E-510? Dobry.
    Ale jednak troszkę odstaje od konkurencji. A widać że E-3 nadgonił, więc czemu w E-520 ma nie być tak samo jak w E-3, albo i lepiej?

W którym miejscu E-510 odstaje od konkurencji? A E-520 raczej nie będzie lepiej obrazował niż E-3 choc nikt by się nie obraził gdyby tak było
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu

W którym miejscu E-510 odstaje od konkurencji?
    Jest tu pewien problem. W moim przypadku (fotografia przyrody) często ma się do czynienia z trudnymi warunkami ekspozycji (ostre światło i głębokie cienie równocześnie). E-510 ma tendencję do utraty informacji w światłach (podobnie jak kompakty). Pewnym rozwiązaniem pozostaje korekcja ekspozycji, ale najczęściej oznacza to konieczność wyciągania detali z cieni i większe szumy w tych obszarach. Mogę powiedzieć, że problem ten praktycznie nie istnieje w lustrzankach Canona i Nikona. To tak konkretnie, żeby uniknąć bezsensownego p...nia o szumach i gorszej rozpiętości tonalnej Zależy co kto fotografuje, dla wielu użytkowników nie musi to być istotną wadą. Nie wiem czy da się to poprawić w znaczący sposób (jak jest np. w E-3?)

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu

E-510? Dobry.

W którym miejscu E-510 odstaje od konkurencji? A E-520 raczej nie będzie lepiej obrazował niż E-3 choc nikt by się nie obraził gdyby tak było
    jotes25 ładnie opisał jeden z problemów, drugi to jednak wyraźnie mniejszy wizjer, trzeci to 3 punktowy AF.

E-3 pokazał że wszystkie te elementy można poprawić.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    jotes25 ładnie opisał jeden z problemów, drugi to jednak wyraźnie mniejszy wizjer, trzeci to 3 punktowy AF.
    Dzięki Jak dla mnie pozostałe dwie bolączki (wizjer, AF) są w zupełności do zaakceptowania w klasie amatorskiej. Np. 9 punktów AF w 400d daje raczej tylko pozorną przewagę. Dopiero zauważalna różnica jest w 40d, gdzie (podobnie jak w E-3) wszystkie punkty są krzyżowe. Ale częściej przydaje się to np. przy śledzeniu ruchomych celów niż przy kadrowaniu (bo i tak rozkład punktów AF nie odpowiada zasadom kompozycji).

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jotes25
    Dzięki Jak dla mnie pozostałe dwie bolączki (wizjer, AF) są w zupełności do zaakceptowania w klasie amatorskiej. Np. 9 punktów AF w 400d daje raczej tylko pozorną przewagę. Dopiero zauważalna różnica jest w 40d, gdzie (podobnie jak w E-3) wszystkie punkty są krzyżowe. Ale częściej przydaje się to np. przy śledzeniu ruchomych celów niż przy kadrowaniu (bo i tak rozkład punktów AF nie odpowiada zasadom kompozycji).
    Zależy w jakim aparacie.

W D5d co prawda nie są one idealnie w odpowiednich miejscach ale przekadrowanie z narożnych zajmuje dużo mniej czasu niż ze środkowego czy choćby bocznego.

A700 ma też dość wygodny - jak dla mnie - układ.

Rozkład z Nikona D80 też jest niczego sobie, miałem okazję się pobawić i jest zupełnie fajnie.

Ale ten z E-3 też byłby sporym ułatwieniem.

Jeśli Olympus celuje serią E-5x0 powyżej sprzętu klasy Nikona D40, D60, czy Sony A200, A3x0 to powinien jednak dodać pól AF, choćby po to żeby lepiej wyglądało w foldrze i testach.

Szczególnie że układ AF już ma

I jeszcze jedno, nie wiem jak działają liniowe czujniki w Olympusach, ale te z D5d są zaskakująco skuteczne.

Natomiast co do wizjera, to jest podobny do tego co mają Canony 350D, 400D, oraz Sony serii A3x0, Sony A100, A200 mają zauważalnie większy, Nikon D80 to już o klasę lepszy wizjer.

E-3 udowodnił jednak że da się zrobić fajny wizjer w 4/3. Nie oczekuję że taki sam będzie w E-520, ale jeśli wsadzą coś pośredniego pomiędzy E-3, a E-510 to będę bardzo zadowolony.

PS. Wszystkie zdjęcia podlinkowane bezpośrednio z dpreview.com

| OlyJedi Awatar Morley
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    U podstaw ogromnej niecierpliwości i gorączki wokół programu E520, leży według mnie kilka przyczyn. I tak:

- Premiera E420 rozbudza zmysły, tym czym to robił Olympus - kolejnym przekraczaniem granicy, której nie sięgnęła jeszcze konkurencja - posmakiem czegoś kultowego i nawiązaniem do romantycznych czasów analogowych 50-tek

- Finansowy pułap E3 jest jednak za wysoki dla sporej grupy jego amatorów. Oczekiwanie na 520 jest nadzieją na otrzymanie za pieniądze rzędu ceny 510 czegoś zbliżonego do flagowca.

- Z drugiej strony jest też sprawa 420. Mały sprytny, ale w świadomości funkcjonuje jako amatorski i najtańszy korpus. Wszystko co wypluje z siebie Olympus od chwili jego premiery będzie udoskonalone... I tak trochę strach wykonać ten krok...

Psychologia decyzji to straszna rzecz Zastanawiam się jak bardzo namieszał by w świadomościach potencjalnych klientów E420IS (czyli z opcjonalną stabilizacją)
    E1 & G1 | Lublin nad łąką przysiadł. Sam był. I cisza.