cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ja bardzo lubię do Macro używać 56/1.4 - ale podpinam ją z pierścieniem - sama daje za małe powiększenie, nawet przy kwiatkach.
Ale 60/2.8 ciężko czymś przebić, szkło pierwsza klasa.
Nie żebym się mądrzył w kwestii makro , ale "wydaje miem siem "**** że dla @epicure .. lepsze by było olkowe 30mmf3,5 macro . Mniejsze , też robi robotę i właściwie spokojnie streeta też by ogarną gdyby co . Ale co tam ... cieszyć się , bawić się , pstrykać ...
*** .. wydaje mi się , ale nie mam prawa mówić co komu lepiej ..![]()
Ostatnio edytowane przez Hiszpan63 ; 9.11.22 o 08:34
Do fotografowania owadów i innych drobnych zwierzątek ogniskowa 60mm jest dużo lepsza ze względu na większy dystans roboczy. W przypadku ogniskowej 30mm przy skalach rzędu 1:1 przednia soczewka znajduje się już bardzo blisko fotografowanego motywu i często powoduje to jego ucieczkę. Tak mała odległość może też powodować kłopoty z uzyskaniem właściwego kąta podejścia do motywu (aby np. zrobić zdjęcie modelowi siedzącemu na ziemi z niskiej perspektywy trzeba trzeba by dolną część obiektywu wciskać w ziemię) i oświetleniem motywu (trudno jest oświetlić motyw od przodu unikając cienia obiektywu w kadrze). W przypadku fotografowania kwiatów lub grzybów ryzyka ucieczki nie ma, ale problemy z katem podejścia i oświetleniem nadal mogą przeszkadzać. Zaletą z kolei krótszej ogniskowej jest mniejsze ryzyko poruszenia zdjęcia przy fotografowaniu bez użycia statywu.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Ostatnio edytowane przez epicure ; 25.11.22 o 12:18
No jestem ciekaw opinii , to może być świetny korpus do focenia ptaków (z racji na rozdzielczosc). Chętnie bym potestował wraz z takim fuji 150-600