Za butelke dobrej whiskey zostalem wlascicielem kolekcji ponad tysiaca plyt z poczatku ubieglego wieku. Sporo Victorow z okresu 1910-1920 jak i cale pudlo Edisonow - tych nawet nie mam jak przesluchac. Do tego cala masa bluesa, jazzu z okresu przed- i wojennego. Mam zajecie do emerytury
Na razie restauruje starego Victora, ale juz mam igle do starych 78rpm i moge ich sluchac na normalnym adapterze.
Takiego swinga i bluesa w radiu juz sie nie uslyszy - zastanawiam sie, czy kilku pozycji nie zgrac na komputer i nie zaczac obrabiac dzwieku - zawsze to cos nowego![]()
Czlonek najgorszego, najstraszniejszego, najokropniejszego, najwiekszego, najgrozniejszego, najpaskudniejszego, najbrzydszego, najdluzszego Forumowego TWA jakie mozesz sobie tylko wyobrazic !!!! A po godzinach: Spammer Spicell Kommando Foken Wulf Destrojer.Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Niestety dosc ciezko o dobry adapter z napedem paskowym. A juz do starych, ciezkich i czesto pofalowanych 78 to bez sensu- przynajmniej wg mnie.
Ale zeby tam zaraz odwalilo
Wpadlo w rece to sie slucha
Nie cierpie wyrzucac dobrych rzeczy![]()
Czlonek najgorszego, najstraszniejszego, najokropniejszego, najwiekszego, najgrozniejszego, najpaskudniejszego, najbrzydszego, najdluzszego Forumowego TWA jakie mozesz sobie tylko wyobrazic !!!! A po godzinach: Spammer Spicell Kommando Foken Wulf Destrojer.Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
GRAMOFON Panie, Gramofonhttps://pl.wikipedia.org/wiki/Gramofon
bez przesady, paskowców jest dużo, inna sprawa czego oczekujesz i co to znaczy "dobry" ?
jaki jest stan płyt z lat 1910-1920 ? możesz wrzucic jakieś zdjecia ?
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Olympus 12-40mm.
Fajne to to
pzdr
"Dobry" w sensie, ze nie musze ustawiac predkosci po kazdej zmianie plyty albo igly. Poza tym jestem troche wygodnicki i lubie jak mi sie talerz uruchamia i zatrzymuje w oka mgnieniu
A co do jakosci plyt - przy takiej ilosci jest wszystko, co mozna sobie wyobrazic. Sa egzemplarze jak nowe - bez sladu najmniejszej ryski - ciagle blyszczace jak z fabryki, ale sa tez takie, ktore zaczynaja sie rozwarstwiac albo pekac. Szelak nie jest zbyt wytrzymalym materialem. Potwornie kruchy i malo odborny na wilgoc lub czeste wahania temperatury.
Wrzuce pare zdjec w weekend. Generalnie jestem zaskoczony jakoscia dzwieku tych nagran - nie spodziewalem sie az takiej ilosci "informacji" muzycznej na tak starych krazkach.
Ostatnio edytowane przez k@czy ; 10.02.17 o 07:07
Nie, do takich płyt to PATEFON, Panie, Patefon. Żadnych pasków, kabli tylko sprężyna, nakręcamy korbką. Prądu nie trzeba. Można wziąć sprzęt do parku, zainteresowanie młodych dam - murowane!
Aaa,nie zapomnij brylantynę na włosy, jakiś fajny, starożytny gajerek po dziadku, zegarek na dewizce. Napisz kiedy a zrobimy sesję do konkursu "To był świat, zupełnie w starym stylu..."
pozdrawiam
Tomek