Lornetka dotarła do mnie przedwczoraj, tak że z powodu warunków i braku okazji pierwsze obserwacje typowo balkonowe.
Na Śląsku mgła więc na dłuższe odległości trudno ocenić.
Tak na prawdę to w moim przypadku szukałem zamiennika lornetki Delta Optical Forest II 10x42.
Z obrazu Delty byłem zadowolony, ale często zdarzało się że nie zabierałem jej w góry. Była albo za duża, albo za ciężka, albo jedno i drugie.
Porównanie z Deltą będzie trudne, bo korespondencyjne, sprzedałem ją już wcześniej. Prawdę powiedziawszy planowałem zakup nowej lornetki najwcześniej na wiosnę/lato.
Zrobiłem rozeznanie co do dostępnych modeli i w moim budżecie, pomijając zupełnie mi nieznane firmy, znalazłem dwa modele:
- Delta Optical One
- Vortex Diamondback HD
Delta jest lżejsza o 80g, trochę mniejsza i wyraźnie tańsza (499zł vs 919zł)
Jednak opinie na forach odnośnie tego modelu są mieszane. W sumie w tej cenie wiadomo że kompromisy muszą być, ale trafiłem też na informacje o zdarzających się niedoróbkach, śmieciach wewnątrz i takie tam.
O Vorteksie nie znalazłem za dużo, mam jednak doświadczenie z lunetami celowniczymi tej firmy i postanowiłem zaryzykować, przy czym tak jak pisałem ostateczną decyzję planowałem odłożyć na przełom wiosna/lato.
Może to głupie, ale na korzyść Vortexa działało też to że mi się po prostu bardziej wizualnie podoba.
Na wcześniejszy zakup skusił mnie kod rabatowy do sklepu kolba.pl (kalendarz-2020/20% ważny niestety jeszcze tylko dzisiaj) dzięki któremu cena wyniosła 735,20zł.
Lornetka jest według mnie dobrze wykonana. Korpus solidny, metalowy. Okładzina gumowa estetyczna. Nie odłazi.
Oczywiście "Made in China", ale w tej klasie cenowej chyba wszystkie są tam produkowane.
Co do obrazu nie mam większych uwag. Ostrość dobra.
Jest widoczna aberracja chromatyczna na mocno kontrastowych obiektach, ale chyba w każdej dachówce którą miałem tak było. Zarówno w Delta Optical Forest II, jak i w Olympusie 10x42 EXPW.
Nie jest to jednak poziom który przeszkadzałby mi w obserwacjach. Z tego co pamiętam to w Olympusie EXWP było to bardziej irytujące dla mnie, ale bezpośredniego porównania nie robiłem.
Pole widzenia subiektywnie duże (oficjalnie 6,5°), trochę mała odległość od oka (14mm), w okularach daję radę, choć pewnie jakby było z 3mm więcej to byłoby wygodniej.
Vortex wydaje się być dobrym kompromisowym zakupem. Szczególnie za 736zł uważam że warto, choć oczywiście trzeba będzie trochę więcej testów "w terenie" żeby mieć pewność
Na pewno "wartością dodaną" jest dożywotnia gwarancja
Na razie to tyle, jak trochę więcej przez nią popatrzę to mogę więcej napisać.