Ale na siłę próbujesz udowodnić, że ta Sigma to nic ciekawego i ZD 50 jest lepsze... Światła nigdy za mało, lepiej mieć możliwość otworzenia przysłony na 1.4 niż nie, to chyba oczywiste.Zamieszczone przez dog_master
Ale na siłę próbujesz udowodnić, że ta Sigma to nic ciekawego i ZD 50 jest lepsze... Światła nigdy za mało, lepiej mieć możliwość otworzenia przysłony na 1.4 niż nie, to chyba oczywiste.Zamieszczone przez dog_master
Jak wygram w totka to zamówię u Olka ZD 25mm F1.2 SWD Limited tak ze 100 sztuk dla mnie i znajomych![]()
Problem jest tylko taki że nie gram w totka![]()
Niczego nie probuje na sile udowodnic, wyrazilam tylko swoje zdanie, co czego mam prawo... JA wole ZD50, nie napisalam, ze jest lepsze.Zamieszczone przez suchar
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
NIe ograniczaj się... ja poprosze 25mm i 14mm o swiatełku 0.9Zamieszczone przez C+
![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Biorąc pod uwagę moje próby z Sigmą 30/1.4 musze zgodzić się z Dog_masterką.Zamieszczone przez dog_master
Przy Zuiko 50/2 Sigma to mydełko i wolę ostro niż jasno
No chyba, ze do portretów ale ich nie robię![]()
Ale czemu zakładasz, że ta Sigma też będzie dawała mydło na 1.4? Nie chcę wyjść na jakiegoś obrońcę Sigmy, ale piszecie dziwne rzeczy momentami.Zamieszczone przez rocco
Suchar, pewnie dlatego, ze duzo Sigm tak robi, a Zuiko jest zawsze pewne...![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Powiedzmy, że zakładam tak po wcześniejszych doświadczeniach z tą marką
A 105/2.8 i 150/2.8 to jakby wyjątki, potwierdzające regule.
Fakt, są świetne ale wszystkie inne Sigmy, ktore mialem okazje w życiu testowac, dawały mydło na pełnej dziurze.
Kiedys nawet mówiło się, ze kupując tele można myślec o Sigmie ale szeroki kąt to ma ona do d..py i brało się szerokie Tokiny.
Coś w tym jest![]()
No tak, ta mityczna jakość Zuiko... Akurat mam Sigmę 105 i jest ona ostra jak brzytwa od pełnej dziury (niemożliwe, w końcu to Sigma...) i przy okazji ostrzejsza od 14-54 (tu akurat relacja zoom vs. stałka, więc to zrozumiałe). Ludzie, nie można osądzać czegoś bez absolutnie żadnego dowodu...Zamieszczone przez dog_master
w tym wypadku testu.
moja 30/1.4 i mariush'a są ostre od pełnej dziurki, więc ja tu reguły nie widzęOczywiście, że przy 3-3.5 bedą jeszcze ostrzejsze, ale to normalne wszędzie, że szkła na pełnej dziurce nie są idealnie ostre, to kwestie optyki, aberracji itp rzeczy.
Na spocie na Majdanku koledzy zrobili mi zdjęcie. E3 + Sigma 30/1.4 przy 3.5 i strach to pokazywać, bo widać każdą najdrobniejszą nawet zmarszczkę na mojej twarzy![]()
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com