A przepraszam czym to robione, że kłopot z ostrością? Bo nie widzę rozpiski obiektywów w profilu?
A przepraszam czym to robione, że kłopot z ostrością? Bo nie widzę rozpiski obiektywów w profilu?
To nie problem obiektywu, tylko tego, że jeszcze nic nie umiem. Dopiero się uczę i jestem kompletnie zielona w tym temacie. A obiektyw to Zuiko Digital 14-42 więc nic nadzwyczajnego. Spoko z czasem się nauczę.
Podoba mi sie właśnie że nie zastosowałaś centralnego kadru, w ten sposób skierowane kwiaty mają przestrzeń i mają czym oddychać.
Co do nieostrości, po zmiejszeniu fotografii trzeba ją lekko wyostrzyć to poprawiło by odbiór.
Przymknieci przysłony spowodowało by ze kwiat byłby cały ostry a nie tylko jego część
Widze że bedziemy na forum mieli ładne kwiatki niedługo
pozdrawiam
Waldek
Może problem z ostrością wynikł nie na etapie pstrykania zdjęcia, ale po zmniejszeniu na potrzeby internetu? Zawsze po zmianie rozmiarów zdjęcia, trzeba je podostrzyć, wedle upodobania. Programy do tego to np. Gimp i inne których nazw nie znam, ale znają je koledzy używający Windowsa
Wydaje mi się, że to jednak bląd przy robieniu zdjęcia, czyli zbyt mocno otwarta przesłaona. Ale spróbuje poprawić ostrość również po zmniejszeniu fotki i zobaczę jakie będą efekty.
Dziękuję za miłe słowa, opinie i rady i za to, że mnie mobilizujecie do dalszych prób.
Pocztówkowy irys oraz pragnienie wolności. Nijak się mają do siebie, ale może wpadnie komuś w oko.

| OlyJedi
| OlyJedi

Psiak fajny,ale Irys pokazany brzydko.To jest ciekawy kwiatek i mozna go efektowniej pokazac.Irys nieostry.Ta zolta plama to ma ladna fakture i jej na tej fotce nie widac.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
ok. Jutro spróbuję z tym powalczyć. Dziękuję za opinię.
No to jeszcze kilka
a to pozostałość zalegająca z zimy