A przepraszam czym to robione, że kłopot z ostrością? Bo nie widzę rozpiski obiektywów w profilu?
A przepraszam czym to robione, że kłopot z ostrością? Bo nie widzę rozpiski obiektywów w profilu?
To nie problem obiektywu, tylko tego, że jeszcze nic nie umiem. Dopiero się uczę i jestem kompletnie zielona w tym temacie. A obiektyw to Zuiko Digital 14-42 więc nic nadzwyczajnego. Spoko z czasem się nauczę.
Podoba mi sie właśnie że nie zastosowałaś centralnego kadru, w ten sposób skierowane kwiaty mają przestrzeń i mają czym oddychać.
Co do nieostrości, po zmiejszeniu fotografii trzeba ją lekko wyostrzyć to poprawiło by odbiór.
Przymknieci przysłony spowodowało by ze kwiat byłby cały ostry a nie tylko jego część
Widze że bedziemy na forum mieli ładne kwiatki niedługo
pozdrawiam
Waldek
Może problem z ostrością wynikł nie na etapie pstrykania zdjęcia, ale po zmniejszeniu na potrzeby internetu? Zawsze po zmianie rozmiarów zdjęcia, trzeba je podostrzyć, wedle upodobania. Programy do tego to np. Gimp i inne których nazw nie znam, ale znają je koledzy używający Windowsa![]()
Wydaje mi się, że to jednak bląd przy robieniu zdjęcia, czyli zbyt mocno otwarta przesłaona. Ale spróbuje poprawić ostrość również po zmniejszeniu fotki i zobaczę jakie będą efekty.
Dziękuję za miłe słowa, opinie i rady i za to, że mnie mobilizujecie do dalszych prób.![]()
Pocztówkowy irys oraz pragnienie wolności. Nijak się mają do siebie, ale może wpadnie komuś w oko.
Psiak fajny,ale Irys pokazany brzydko.To jest ciekawy kwiatek i mozna go efektowniej pokazac.Irys nieostry.Ta zolta plama to ma ladna fakture i jej na tej fotce nie widac.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
ok. Jutro spróbuję z tym powalczyć. Dziękuję za opinię.
No to jeszcze kilka
a to pozostałość zalegająca z zimy