prosze o ocenę
dopiero co kupiłam sobie aparat tzn E510. To moje pierwsze fotki i bardzo proszę o wytknięcie tego co zrobiłam źle.
prosze o ocenę
dopiero co kupiłam sobie aparat tzn E510. To moje pierwsze fotki i bardzo proszę o wytknięcie tego co zrobiłam źle.
Jak na początki przygody z fotografią nie jest źle, sprubuj zrobić zdjęcia tych samych obiektów (albo podobnych) w innym świetle - w słoneczny dzień, doświetlone lampką nocną. Pobaw się z preselekcją przysłony (A), z prześwietleniem/niedoświetleniem, zmień perspektywę co najmniej 20 razy itp. potem obejrzyj wszystkie zdjęcia i to które wpadnie Ci w oko powinno być dobre. Wtedy zastanów się dlaczego Ci się podoba. Jaka przysłona, jaka perspektywa, jakie światło itp. Następnie skontroluj czy nie ma błędów technicznych - tj. nieostrość, cień fotografującego obiekt itp. Czynność powtarzać jak najczęściej przez najbliższe tygodnie fotografując wszystko co sie da![]()
Repetitio est mater studiorum. Powtarzanie jest matką nauki.
PS drugie zdjęcie lepsze. W pierwszym jest niefajne tło.
MK
Surikatko !
Miło że zagościłaś na forum !
Co do zdjęć Twoich pierwszych, ciu za ciasne w/g mnie, kwiatkom brakuje "powietrza". Poza tym OK. Na początek polecam Ci fotoporadnik - na dole masz odnośniki do poradników dot. innych zagadnień. Sprawdź co to trójpodział, mocne punkty, co to głębia ostrości i z czym się ją je.
Napisz też jakimi szkiełkami fotografujesz, może coś podpowiemy
Pozdrawiam !
Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !
Róża wygląda ładnie, plastycznie chociaż trochę brakuje mi światła.
Wstawiaj proszę, większe obrazy, trudno oglądać znaczki pocztowe...
Róża znacznie lepsza od tulipana. Na pierwszym jakoś ten liść przechodzący przez środek mi przeszkadza. Na drugim bardzo ładne kolory ale tak jak już rocco napisał brakuje światła.![]()
ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr
Bardzo dziękuje za rady i opinie. Naprawdę są bardzo pomocne. Ok następne zdjęcia będą większę i zastosowaniem Waszych rad. Bardzo dziękuję!