Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Zuiko 135/3.5 OM czy ZD 40-150?

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez lucca
    Cytat Zamieszczone przez marcinpolniak
    Na pewno za jakiś czas pomyślę o 70-300, niestety to nie tylko ode mnie zależy jakby się żona dowiedział to bym zamieszkał w kartonie i to bez aparatu
    Zrob tak jak ja.Kup Zonie na prezent bukiet kwiatow,za tydzien nastepny,tak bez okazji tak po prostu.Jak sie zapyta o powod-to Ty zapytaj -a czy musi byc powod.Za jakies trzy tygodnie znowu.A za miesiac zacznij byc zamyslony,zatroskany,smutny...Pare kolorowych folderow z tym obiektywem pozostawiaj na widoku,tak zeby widziala.Po jakims czasie nie wytrzyma i sama Ci zaproponuje.Mnie tak sie udalo.
    To się nazywa socjotechnika
    Popieram, jestem juz ponad dwadzieścia pięć lat po ślubie i sam często używam podobnych, z niezłym skutkiem
    Dodałbym jeszcze, żeby kilkakrotnie nawiącac do zastanych sytuacji, do wspanialych, niepowtarzalnych ujęć żony/dziecka/ptaków/pamiątkowych fotografii itp, które na pewno mógłbyś zrobić, gdybyś tylko dysponował odpowiednim sprzętem, (czyli wzmiankowanym 70-300) a które właśnie zostały bezpowrotnie utracone z powodu jego braku.
    Tylko z umiarem

| OlyJedi Awatar marcinpolniak
    Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dzięki za cenne rady ale zapomniałem dodać, że żona też czyta to forum Jak zobaczyłem dzisiaj na www.euro.com.pl E-510 z dwoma obiektywami za 2200 gdzie ja 2 tyg za komplet z jednym obiektywem zapłaciłem 2000 zł to myślałem że ni zdzierżę... Czym różnią się te dwa obiektywy?
    1. http://allegro.pl/item323799258_pent...8_135_bcm.html
    2. http://allegro.pl/item328396697__oka...m_mc_bcm_.html
    A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Ten z numeru 2 wygląda nieźle, tylko te trzy negatywy na 300 kilka postów zastanawiają. A w dwu negatywach pisze że towar niezgodny z opisem.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ta niby firma z allegro przysłała mi dobrą przejściówkę na M42 ale musiałem zapłacić za nią jeszcze raz. Czekam teraz na zwrot pieniążków. Rozmawiałem z żoną nt. 70-300 i doszliśmy do wniosku, że spłacimy E-510 (20 rat...)z jego 14-42 i jak już poznamy jego możliwości to weźmiemy ten 70-300... Jeżeli w międzyczasie zabraknie mi zoom'a to może pokusimy się o 40-150... W styczniu kupiłem samochód (VW Polo 1,4 96r) a w grudniu urodził mi się syn więc mam co robić z pieniążkami...
    A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    T W styczniu kupiłem samochód (VW Polo 1,4 96r)
    Trzeba bylo pisac,ze szukasz samochoda.Ja takiego,tylko 98r z rocznym HU oddalem za darmo

Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    już nie rozgadujmy się nt. polo bo mi zaraz wątek zamknął, a chcę podzielić się z wami wynikami mojego zakupu na allegro... ciekawe czy dostane należne mi pieniążki... A co to znaczy HU i dlaczego za darmo? Jakieś tiry po nim przejechały?

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dzięki za cenne rady ale zapomniałem dodać, że żona też czyta to forum Jak zobaczyłem dzisiaj na www.euro.com.pl E-510 z dwoma obiektywami za 2200 gdzie ja 2 tyg za komplet z jednym obiektywem zapłaciłem 2000 zł to myślałem że ni zdzierżę... Czym różnią się te dwa obiektywy?
    1. http://allegro.pl/item323799258_pent...8_135_bcm.html
    2. http://allegro.pl/item328396697__oka...m_mc_bcm_.html
    Ten z nr 1 ma elektryczną symulacje przysłony przy pomiarze światła i był przeznaczony do Practic PLC i VLC. Do Olka nie ma to znaczenia.
    Oba były o ile dobrze pamietam oparte na Sonnarze Zeissa tylko nie mieli prawa uzywać nazwy bo była zastrzeżona. Dali mu swoją nazwę Pentakon. Tak nazywały się zakłady w Jenie. Oba były przywoite i optycznie takie same.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Pi-er17
    Oba były o ile dobrze pamietam oparte na Sonnarze Zeissa tylko nie mieli prawa uzywać nazwy bo była zastrzeżona. Dali mu swoją nazwę Pentakon. Tak nazywały się zakłady w Jenie. Oba były przywoite i optycznie takie same.
    Nie były oparte na Sonnarze Zeissa.
    Te Pentacony to Orestor Meyera.
    http://www.praktica-users.com/lens/m...rp2.8_135.html
    To zupelnie inna konstrukcja chociaz równiez niezła.
    Ten trioplan produkowany był do Exakty (i nie tylko) a póżniej także do aparatów Praktica pod nazwą Pentacon. Nie w Jenie ale w zakładach Meyer-Optik w Görlitz.
    Przy okazji, na zalinkowanej stronie można znaleźć większość obiektywów z dawnego NRD.

Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver Zobacz posta
    MarcinPolak napisał:

Marcinie, mi Helios 58/2.0 na takiej przejściówce nie ostrzy na nieskończoność, a Pentaconki 50/1.8 i 135/2.8 tak.
    Dzemski napisał:

Tutaj się nie zgodzę, to zależy od konstrukcji i projektu, a nie od miejsca wykonania. Chinland to już nie lalki Barbie, to najnowocześniejsze i największe fabryki świata. I firmy które je tam budują z pewnością nie pozwolą sobie na utratę renomy. Chińczycy mają to do siebie, że jak się im powie: tą śrubkę 3,5 obrotu w prawo, to nie zrobią Ci inaczej, są pracowici i precyzyjni. Bierz pod uwagę że E3 też jest robiony w Chinach, i... ?
    Z pewnością lepiej na duchu mieć coś Made in Japan, ale świat się zmienia, Chiny też.
    tank_driver co możesz powiedzieć nt. używania Heliosa i Pentacona (chodzi głównie o ostrzenie), ponieważ mam Heliosa i zastanawiam się nad kupnem czegoś innego pod M42 w okolicy 50 i 135mm. Myślałem o wejściu w OM ale to większa inwestycja... Używałeś może do tego jakiegoś konwertera pod M42 bo widziałem kilka w fajnych cenach i np taki Pentacon 135mm ze światłem 2,8 pod tym konwerterem miałby 540mm po cropie ze światłem 5,6. Czy nie? A z Pentaconem 300/4 to byłoby 1200 przy świetle 8, to już taki mały teleskop Huble'a A może ktoś chce sprzedać przejściówkę z 4/3 na OM?
    Jeszcze jedno, gdybyście mieli kupić konwerter i mieli do wyboru firmy: Revue, Soligor i Prakticar to jaki byście wzięli?
    Ostatnio edytowane przez marcinpolniak ; 8.06.08 o 20:00