Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Pixel mapping - czy to naprawde dziala lub moze nie dzialac?

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Pixel mapping - czy to naprawde dziala lub moze nie dzialac?

Witam!

Mam taki problem: Jakis rok temu w C-4000 po okolo 2 msc. uzytkowania zrobily mi sie 2 dead pixele (jak sadze). Reklamowac nie probowalem, bo raz ze ponoc podstawa do reklamacji sa wiecej niz 3 martwe punkty, a dwa ze kupowany byl za granica. Wtedy doczytalem i odpalilem pixel mapping i nic to nie pomoglo. Probowalem kilkakrotnie i po jakims czasie - tak samo bez efektu.

Teraz mnie wzielo na sprawdzania aparatu i takie tam roznosci - 2 pixele nadal sa (nic nowego przez rok nie przybylo), po odpalaniu p.m. nadal bez zmian.

Jakies sugestie? Porady? Wskazowki? Nie wiem czemu tak sie dzieje, nie wiem czemu to nie dziala, skoro widze na forum, ze sobie te opcje chwalicie. Nie wiem czy to naprawde jest dead pixel, ale jak nie, to nie mam pojecia co to moze byc. Wg mnie to super mocno wyciety kwadracik-dziurka w matrycy

Wiem, ze nie jest to specjalnie widoczne (lewy dolny rog, drugi na mniej wiecej podobnej wys. ale blizej srodka), ale fakt faktem, ze cos nie gra - to raz; a dwa - ze funkcja ktora ponoc jest lekarstwem u mnie nie dziala

W zalaczniu fragment zdjecia:
    -
    MP

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dobrze, znalem ten tekst i test ale chyba cos niedoczytalem albo sugerowalem sie LCD w komp. ze dead pixel jest zawsze czarny
    Z domyslnymi ustawieniami ten tekst pokazuje mi 10 hotow, wiec raczej BDB. Pozastaje wiec pytanie: Co to jest te czarne i jak sie tego pozbyc, o ile sie da? Jakies zabrudzenie - uszkodzenie na obiektywie etc.? Nie mam pomyslu...
    -
    MP

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    A wychodzi ci ciągle w tym samym miejscu na zdjeciu? Bo jak ja miałam hot pixele to wróznych miejscach je miała ...no a mojemu koledze na zdjęciach ded pixel wychodzi na zielono ciagle w tym samym miejscu więc nie wiem....... A próbowałes funkcji nois reduktion nie wiem czy jest w C - 4000 sprawdź ile tych pixeli masz przy włączonej tej funkcji, no i pixel mapping robi się gdy przez 30 min nie robiło sie zdjęć - ale to pewnie wiesz.
    Zenit 12XP , Nikon D70 w końcu jest

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    1) tak, zawsze jest ten czarny punkt w jednym i tym samym miejscu; dokladnie to 2 punkty w 2 roznych miejscach

2) hmmm, zeby przez 30 min. przed uruchomieniem mappingu nie robic zdjec to nie slyszalem, moze w tym problem byl. W instrukcji chyba tego nie ma? zaraz sprawdze; ale rozumiem ze aparat ma byc calkiem wylaczony np przez 30 min. i potem go wlaczyc i zrobic mapping, czy ma byc wlaczony non-stop i nic nie robic. Dziwne to jakos; zaraz potestuje!
    -
    MP

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Aparat ma po prostu w ciągu 30 min nie wykonywac zdjęć albo jest wyłączony albo "uśpiony". W instrukcji tego niestety nie ma.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Mnie takie coś po mappingu zniknęło..uffff !
    LukS
    ..:: www.luks.zdjecia.pl::..
    -------------------------------------------------------------------------------------
    Olympus 730 + tulejka+uv+statyw+128x2 SM+16xD

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Mi również zniknęło po mappingu a dodam , że w serwisie Olympusa nie zrobią nic więcej jak tylko pixel mapping a jak jest bardzo źle to wówczas chyba bardziej zagłębiają się w sprawę ale najpierw zaczynają od pixel mapping

Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No i zrobilem mapping po dluzszym czasie nieaktywnosci i dalej pozostaje ta plamka bez zmian. Czego to wina i jak zaradzic to nie mam pojecia.
    -
    MP

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    A robiłeś odbitki z tego zdjęcia - czy to wychodzi również na zdjęciu? Jeśli tak to radzę jednak pofatygować się do serwisu, bo to juz jest większy problem i tylko zaznacz im , że robiłes pixel mapping.....a i jeszcze coś jakie parametry sa tego zdjęcia tzn chodzi mi o migawkę - jaki był czas migawki?