Ciekawe jakie "usprawnienia" wprowadzą w następnych modelach. Aż się boję
Pozdrawiam
Ciekawe jakie "usprawnienia" wprowadzą w następnych modelach. Aż się boję
Pozdrawiam
Canon 40D, Canon 7D, Olympus E-410, Olympus E-PM2
Wybaczcie ale niektórzy z was to cieszą się jak szczerbaty na widok sucharów. Bagnet A200 jest dokładnie taki sam jak w A100 - tam też jest plastik w drugiej warstwie. A700 jest już calutki metalowy, ale to korpus z wyższej półki.
Przepraszam, bardzo że nie wiedziałem, że nie mogę tego złego A100 używać z ciężkimi szkłami. Moja 80-200/2.8 (stara minolta, tylko szkło i metal) jakoś jednak była podpinana niejednokrotnie pod to body i nie miała sprzeciwów. Nowy SSM jest lżejszy i zawiera więcej plastików (właśnie ze względu na wagę - przy tak sporej to jednak nie jest wygodne).
A100 jest na rynku już ponad półtorej roku, skoro te bagnety są tak strasznie badziewiaste i nietrwałe to macie z pewnością miliony zdjęć, które to obrazują. Wyrwane z flakami z body bagnety, pourywane zatrzaski i z pewnością wystrzępione brzegi. Chętnie zobaczę zamiast dzikiej radości na temat tego jak to źle na pewno będzie.
Nie przesadzacie z tym plastikiem?
To nie jest pomysł Sony. W tym segmencie już dawno temu były bagnety plastikowe i to w całości, nawet bez grama metalu.
Żeby daleko nie szukać to analogowe Canon 300 i Minolta 505si taki miały. I jakoś dawało się tym fotografować. Nie słyszałem też żeby były jakieś problemy z takimi bagnetami.
Pamiętajcie też że A200 to całkowity entry level! W "normalnym" kraju praktycznie nikt nie będzie do niego podpinał szkła typu 70-200 2.8 SSM, że już o 300mm 2.8 SSM nie wspominając. 90% z dużym hakiem skończy na 18-70 + ewentualnie 75-300, czyli dwu kitach, albo wręcz na 18-250.
Ale właśnie w Alfach są problemy, masz to opisane w tym linku.Zamieszczone przez MAF
A na forum KKM ludzie piszą że lekki kit (!) obraca się o 2mm w korpusie, przecież to jest żenada.
Fuji S5 Pro
Cos nowego
Używałem Minolty 505 Si Super i miała jak najbardziej metalowy bagnet!
W zasadzie to samo jeszcze nie dawno mógłbyś napisać na temat Nikona. "Co mu da FF za 15K PLN, skoro jest za ponad 6K FF 5D?" I co się okazuje? Że całkiem spora liczba użytkowników tego - jakby nie patrzeć niezłego korpusu - zmieniła system na Najkona. Jeżeli Sony rzeczywiście wypuści "900" z ceną poniżej 10 kafli, to myślę, że znajdzie całkiem sporą liczbę userów. Chociażby ze względu na szkła Zeissa, czy Minoltowskie "G". I jak by nie patrzeć ten koncern ma możliwość zawalenia rynku swymi produktami. Może świadczyć chociażby sukces, jaki odniósł tylko jednym egzemplarzem, Alfą 100.Zamieszczone przez C+
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Który profi będzie szukał na aukcjach używanych szkieł Minolty?Zamieszczone przez Michu (Pentax)
Większość serii G minolty została przejęta przez sonego.Zamieszczone przez C+
ale Minolta 505si miala plastikowyZamieszczone przez rocco
gdzies to czytalem...
Czy Ty czytasz z zrozumieniem? Przecież napisali, że lekki kit porusza minimalnie, ale dlatego, że jakiś luz musi być - inaczej albo będziesz szlifował bagnet i nie byłbyś w stanie podpiąć go gdyby dolegał idealnie ściśle.Zamieszczone przez mathu
To jak kiedyś ludzie nagle szukali luzów w 717 przy obrocie, bo się wychylała tak nawet o 5 stopni. I co z tego wychodziło, jak to było koniecznością, bo inaczej aparat by nie był w stanie realizować tej funkcji...?
Osoba która pisała o tym 2mm luzie to miała na myśli raczej chwilę przypominania obiektywu. Zresztą konstrukcja bagnetu jest taka, że w chwili gdy obiektyw się zapina wsakuje taki bolec w odpowiednie miejsce i wtedy na pewno nie ma jakiegokolwiek luzu. Takie czcze gadanie o niczym. A teraz zapytam was skoro tak już dzielicie skórę na niedźwiedziu... Kto z was miał w ręce ten straszny bagnet z plastikowym brzegiem we wnętrzu? Kto z was podpinał porządny obiektyw do tego?