Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 143

Wątek: Sony A200 plastikowy bagnet!

Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ciekawe jakie "usprawnienia" wprowadzą w następnych modelach. Aż się boję

Pozdrawiam
    Canon 40D, Canon 7D, Olympus E-410, Olympus E-PM2

Awatar domi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Wybaczcie ale niektórzy z was to cieszą się jak szczerbaty na widok sucharów. Bagnet A200 jest dokładnie taki sam jak w A100 - tam też jest plastik w drugiej warstwie. A700 jest już calutki metalowy, ale to korpus z wyższej półki.
    Przepraszam, bardzo że nie wiedziałem, że nie mogę tego złego A100 używać z ciężkimi szkłami. Moja 80-200/2.8 (stara minolta, tylko szkło i metal) jakoś jednak była podpinana niejednokrotnie pod to body i nie miała sprzeciwów. Nowy SSM jest lżejszy i zawiera więcej plastików (właśnie ze względu na wagę - przy tak sporej to jednak nie jest wygodne).

A100 jest na rynku już ponad półtorej roku, skoro te bagnety są tak strasznie badziewiaste i nietrwałe to macie z pewnością miliony zdjęć, które to obrazują. Wyrwane z flakami z body bagnety, pourywane zatrzaski i z pewnością wystrzępione brzegi. Chętnie zobaczę zamiast dzikiej radości na temat tego jak to źle na pewno będzie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Nie przesadzacie z tym plastikiem?

To nie jest pomysł Sony. W tym segmencie już dawno temu były bagnety plastikowe i to w całości, nawet bez grama metalu.

Żeby daleko nie szukać to analogowe Canon 300 i Minolta 505si taki miały. I jakoś dawało się tym fotografować. Nie słyszałem też żeby były jakieś problemy z takimi bagnetami.

Pamiętajcie też że A200 to całkowity entry level! W "normalnym" kraju praktycznie nikt nie będzie do niego podpinał szkła typu 70-200 2.8 SSM, że już o 300mm 2.8 SSM nie wspominając. 90% z dużym hakiem skończy na 18-70 + ewentualnie 75-300, czyli dwu kitach, albo wręcz na 18-250.
    Zapraszam do albumu i galerii

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF
    Żeby daleko nie szukać to analogowe Canon 300 i Minolta 505si taki miały. I jakoś dawało się tym fotografować. Nie słyszałem też żeby były jakieś problemy z takimi bagnetami.
    Ale właśnie w Alfach są problemy, masz to opisane w tym linku.

A na forum KKM ludzie piszą że lekki kit (!) obraca się o 2mm w korpusie, przecież to jest żenada.
    Fuji S5 Pro

rocco
    Gość
    Cos nowego
    Używałem Minolty 505 Si Super i miała jak najbardziej metalowy bagnet!

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+
    Co do A900 - mamy w FF dwóch potentatów z porządną szklarnią - Sony musi nadrobić w obiektywach, marny wybór, brak SSM/uszczelnień ogólnie dla kogoś więcej niż amatora brak możliwości wyboru
    W zasadzie to samo jeszcze nie dawno mógłbyś napisać na temat Nikona. "Co mu da FF za 15K PLN, skoro jest za ponad 6K FF 5D?" I co się okazuje? Że całkiem spora liczba użytkowników tego - jakby nie patrzeć niezłego korpusu - zmieniła system na Najkona. Jeżeli Sony rzeczywiście wypuści "900" z ceną poniżej 10 kafli, to myślę, że znajdzie całkiem sporą liczbę userów. Chociażby ze względu na szkła Zeissa, czy Minoltowskie "G". I jak by nie patrzeć ten koncern ma możliwość zawalenia rynku swymi produktami. Może świadczyć chociażby sukces, jaki odniósł tylko jednym egzemplarzem, Alfą 100.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Co do A900 - mamy w FF dwóch potentatów z porządną szklarnią - Sony musi nadrobić w obiektywach, marny wybór, brak SSM/uszczelnień ogólnie dla kogoś więcej niż amatora brak możliwości wyboru
    W zasadzie to samo jeszcze nie dawno mógłbyś napisać na temat Nikona. "Co mu da FF za 15K PLN, skoro jest za ponad 6K FF 5D?" I co się okazuje? Że całkiem spora liczba użytkowników tego - jakby nie patrzeć niezłego korpusu - zmieniła system na Najkona. Jeżeli Sony rzeczywiście wypuści "900" z ceną poniżej 10 kafli, to myślę, że znajdzie całkiem sporą liczbę userów. Chociażby ze względu na szkła Zeissa, czy Minoltowskie "G". I jak by nie patrzeć ten koncern ma możliwość zawalenia rynku swymi produktami. Może świadczyć chociażby sukces, jaki odniósł tylko jednym egzemplarzem, Alfą 100.
    Który profi będzie szukał na aukcjach używanych szkieł Minolty?

Awatar domi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Który profi będzie szukał na aukcjach używanych szkieł Minolty?
    Większość serii G minolty została przejęta przez sonego.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznan
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco
    Cos nowego
    Używałem Minolty 505 Si Super i miała jak najbardziej metalowy bagnet!
    ale Minolta 505si miala plastikowy gdzies to czytalem...

Awatar domi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu
    Cytat Zamieszczone przez MAF
    Ale właśnie w Alfach są problemy, masz to opisane w tym linku.

A na forum KKM ludzie piszą że lekki kit (!) obraca się o 2mm w korpusie, przecież to jest żenada.
    Czy Ty czytasz z zrozumieniem? Przecież napisali, że lekki kit porusza minimalnie, ale dlatego, że jakiś luz musi być - inaczej albo będziesz szlifował bagnet i nie byłbyś w stanie podpiąć go gdyby dolegał idealnie ściśle.
    To jak kiedyś ludzie nagle szukali luzów w 717 przy obrocie, bo się wychylała tak nawet o 5 stopni. I co z tego wychodziło, jak to było koniecznością, bo inaczej aparat by nie był w stanie realizować tej funkcji...?

Osoba która pisała o tym 2mm luzie to miała na myśli raczej chwilę przypominania obiektywu. Zresztą konstrukcja bagnetu jest taka, że w chwili gdy obiektyw się zapina wsakuje taki bolec w odpowiednie miejsce i wtedy na pewno nie ma jakiegokolwiek luzu. Takie czcze gadanie o niczym. A teraz zapytam was skoro tak już dzielicie skórę na niedźwiedziu... Kto z was miał w ręce ten straszny bagnet z plastikowym brzegiem we wnętrzu? Kto z was podpinał porządny obiektyw do tego?