Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 143

Wątek: Sony A200 plastikowy bagnet!

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Generalnie sie zgodzę... takie gadanie to żenua...
    Ci sami ludzie dyskredytują tak i inne aparaty np D40X, który mimo swoich wad robi dobre zdjęcia i ma bardzo dobra matrycę. Jeżeli ktoś chce mieć tylko np dwa obiektywy i chce wywalić więcej kasy, to może mieć niezły stały zestawik z tym aparatem. Wiadomo ze Alfy szumią, ale pisanie że olki bardziej, to gruba przesada. Zwłaszcza przy serii E410/510 czy teraz 420. Zapominacie też że niektóre aparaty oszukują userów i wyłączenie odszumiania w MENU wcale nie oznacza tego że aparat dalej sam nie odszumia...
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Uważam, że wyśmiewanie się z innych systemów mija się z celem. To co, że mają plastikowy bagnet?! Jeśli szlag go nie trafia no to nawet tym lepiej bo przez to cały aparat jest lżejszy
    A my mamy chociażby takie plastikowawe 14-42 i nie wszystkim to przeszkadza

Co do szumów to czasem używam A700 i porównując do mojego już nie-młodego E330 jest o działkę lepiej w Sony. U mnie mam zastrzeżenia do ISO400, 800 to już kicha. Sony ma ładne ISO400 ale 800 to już nie jest to*.
    - Te aparaty dzielą prawie 2 lata. Do tego matryca w Sony jest - jakby nie było - większa..
    Cenowo zakładam, że gdyby e330 był jeszcze dostępny to A700 byłby 5x droższy.

Dla każdego liczy się co innego. Nie należy przekreślać czegoś za coś, co w niczym nie przeszkadza. To tak jak przekreślanie Olympusów ze względu na maluśką matrycę bo to oznacza, że >>na pewno<< strasznie szumi, dlatego nie należy go absolutnie kupować.

* - w A700 sprawdzałem przy odszumianiu włączonym na minimum (podobno włącza się od iso1600, więc nie ma wpływu na wynik)

| OlyJedi Awatar Warmik
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett
    Dla każdego liczy się co innego.
    problem w tym, że sporo osób nie wie co kupuje, po prostu żyją w świecie reklamy

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Syd mnie nie chodzi o plastik w mocowaniu słoika, a plastik w mocowaniu w korpusie, to trochę zmienia postać rzeczy. Z reszta ja sie nie czepiam, ale osobiście nie wziąłbym aparatu z plastikowymi skrzydełkami mocowania. Ich uszkodzenie to koniec dla korpusu
    /*...................*/

Awatar domi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Syd mnie nie chodzi o plastik w mocowaniu słoika, a plastik w mocowaniu w korpusie, to trochę zmienia postać rzeczy. Z reszta ja sie nie czepiam, ale osobiście nie wziąłbym aparatu z plastikowymi skrzydełkami mocowania. Ich uszkodzenie to koniec dla korpusu
    Skoro jest tak nietrwały to pewnie zrozpaczonych użytkowników w sieci jest masa i publikują oni miliony zdjęć rozwalonych alf
    Zibi1303: zapytam tam zgryźliwie - próbowałeś kiedyś rozwalić małego klocka lego? Pytam na serio bo byś się zdziwił ile porządny plastik jest w stanie wytrzymać. Powyżej masz przykład na to jak to wygląda na żywo przy sporej eksploatacji i poza tym, że sobie mocno wmawiasz, że się urwie i zniszczy to nic takiego się nie dzieje

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    domi, wiesz jestem inżynierem i znam sie na materiałach to po pierwsze.
    nie wiem jaki to plastik i wiem, ze są mocne ale na twoim już widać dość mocne zużycie.
    Sądzę że za 3 lata Ci się sypnie, może za 5. Teraz tak się projektuje przedmioty aby zbyt długo nie pożyły. Widać to szczególnie po samochodach które projektuje sie tak aby do 10 lat . W nowych modelach to i 10 letni merc sie sypie. Jak widać będzie tak i w lustrach. Mnie sie to osobiście nie podoba, ale tak będzie. Zapewne i olek coś takiego zrobi
    /*...................*/

Awatar domi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    domi, wiesz jestem inżynierem i znam sie na materiałach to po pierwsze.
    U mnie coś bylo z inżynierii materiałowej na studiach, ale do tego nie potrzba na prawdę wielkiej wiedzy tylko pewnych doświadczeń. Każdy materiał ma swoje konkretne zastosowania i jeśli tylko są adekwatne do miejsca gdzie się je stosuje to nie ma najmniejszego problemu. T jest korpus amatorski, możliwie najtańszy i większości nie robi jakiejkolwiek różnicy, bo większość nie podepnie nic poza kitem, z równie plastikowym bagnetem. Ci którzy dokupią sobie flintę to i tak będe mieli sporo lżej niż ja z swoim tele. Realnie taka wytrzymałość jest na prawdę wystarczająca i to nawet powiedziałbym że sporo ponad to co potrzeba.

nie wiem jaki to plastik i wiem, ze są mocne ale na twoim już widać dość mocne zużycie.
    Mocne? chyba właśnie żartujesz Początek się zaczyna w A700 tak, że jest płaski i zaraz potem skos, tutaj nie jest więc tak bardzo znów ułupane, tylko brzegi się lekko przytarły. Specjalnie zrobiłem spooore powiększenie żeby było widać, ale ten element ma może 2mm szerokości na prawdę. zobacz gdzie dalej się zaczyna blaszka - tam dopiero jest opór i obiektyw się mniej więcej zatrzaskuje tyb niewyraźnym już w rogu kadru bolcem. Przy bardzo częstych zmianach obiektywów (niemal same stałki), do tego ciężkich i dużych (jak to tele, jak 180/3.5) zyżycia trzeba się dopatrywać. Body również wytrzymuje ciężar sporego szkła co pokazywałem na zdjęciach, chociaż takie szkła i tak ludzie trzymają za uchwyt statywowy.

Sądzę że za 3 lata Ci się sypnie, może za 5.
    minolta 5D ma trzy lata i identyczne mocowanie obiektywu, a jakoś nigdy w sieci nie widziałem jakiegokolwiek przykładu z zniszczonym bagnetem, co na pewno jest możliwe bez problemu, ale problem nie występuje ot tak sobie i nikt się nigdzie nie żalił na to. Twoje proroctwa są więc bardzo przesadzone.
    Po kolejne pamiętaj, że to korpus dla amatora, zupełnie początkowa półka dla tych, którzy chcą wydać najmniej. Większośc nie przypnie nic poza kitem, może jeszcze tele. A pomyśl teraz, że u mnie niemal same stałki i na prawdę spore korzystanie z bagnetu. I co na nim widać? lekkie zaokrąglenie rogu w najbardziej używanym miejscu.

Teraz tak się projektuje przedmioty aby zbyt długo nie pożyły. Widać to szczególnie po samochodach które projektuje sie tak aby do 10 lat . W nowych modelach to i 10 letni merc sie sypie. Jak widać będzie tak i w lustrach. Mnie sie to osobiście nie podoba, ale tak będzie. Zapewne i olek coś takiego zrobi
    To chyba bardziej bariera psychologiczna niż realny problem jeśli chodzi o tą rzecz. Korpus musiałby być cały metalowy, żeby to rzeczywiście miało swój prawdziwy sens, bo inaczej albo by się i stal kruszyła albo po prostu wyginała (w zależności od domieszek).
    Prędzej aparatowi z pewnością walnie elektronika, migawka czy cokolwiek innego niż ten bagnet. Gdyby one były takie łatwe do zniszczenia to byłoby na to już sporo dowodów. Tymczasem od lat takie coś jest i to nie złe sony, ale niedobra minolta takie cos wymyśliła i widocznie było im tanio, bo na sam koniec jej umierania w rynku foto pewnie oszczędzać musieli mocno.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ta oszczędność jednak jej nie pomogła
    Mnie si e to jednak nie podoba, tylko tyle. Realny problem to nie jest ponieważ ludzi jak kupują coś za dwa koła, to u nas wciąż jest spory pieniądz dla wielu więc naturalne jest że się obchodzą delikatnie ze sprzętem. Realny problem się zacznie jak ktoś tym walnie z podpiętą długą lufą zaczepi albo uderzy niechcący.
    Bariera psychologiczna ?, No nie przesadzaj To raczej kwestia czy wolisz młotek z rękojeścią drewnianą, metalową czy plastikową. O ile u Olka używki, są jak nowe, to tutaj bałbym się kupić używkę, ale to moje zdanie. Jak Ci służy to dobrze. Natomiast plastik ma to do siebie że łatwiej się będzie ścierał i będą luzy, być może konstrukcja jest taka, że serwis będzie to wymieniał, nie wiem. Nie mniej wszyscy robią coraz mniej trwałe konstrukcje, dotyczy to również Olka. Zauważ że E-300 jest o wiele bardziej pancerny niż E-510
    /*...................*/

Awatar domi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ta oszczędność jednak jej nie pomogła
    Nie mam zielonego pojęcia jak to wpłynęło na cenę, a to tu przede wszystkim mogło pomóc.

Mnie si e to jednak nie podoba, tylko tyle. Realny problem to nie jest ponieważ ludzi jak kupują coś za dwa koła, to u nas wciąż jest spory pieniądz dla wielu więc naturalne jest że się obchodzą delikatnie ze sprzętem. Realny problem się zacznie jak ktoś tym walnie z podpiętą długą lufą zaczepi albo uderzy niechcący.
    To nie jest puszka profesjonalna, komu potrzeba jeszcze lepszy i solidniejszy bagnet to sobie kupi po prostu A700. Póki co w sieci nie słychać o jakichś wielkich problemach związanych z tym bagnetem.

Bariera psychologiczna ?,
    A powiec tak szczerze? co się zmieniło dla Ciebie po tej informacji w puszkach które mają już po kilka lat jak np minolta 5d? Czy słyszałeś kiedykolwiek o problemach z bagnetem czy wyłamanych ząbkach? Dlatego moim zdaniem przede wszystkim to szukanie dziury w całym, bo nagle masa ewangelistów na każdym z for niemal głosi, że ten bagnet do niczego i na pewno się wyłamie. Pocztaj początek tego wątku to się przekonasz jak niektórych to strasznie ucieszyło. Tylko że tymczasem to po prostu argument, który nie ma związku z rzeczywistością za wielkiego znaczenia tak na prawdę. Ja tam dalej się nie będę szczególnie z tego powodu przejmował i to co mam podpiąć to i tak podepnę
    Z pewnością jednak ludzie cieszą się z coraz to niższej ceny. Mówiłem milion razy, że full-plastic + bagnet + brak lustra i tylko LV na matrycy aps-C to byłby hit, jesli będzie małe i w cenie np 800-1000zł. Że nie kupią ludzie? Zapomną o większości kompaktów.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Po tej informacji , może niewiele, ale mam kolejny dowód, że olek robi trwalsze aparaty nawet w entry -level. Tylko tyle. Zrozum, ja nie szukam dziury, przecież napisałem, że przewiduję że kolejni producenci zaczną tak robić i lustra zejdą do tej ceny jaką przytaczasz. Na razie Olek jest najbliżej bo już za 1099 nowe body kupisz. W tym segmencie już masz wiele puszek z plastikowym gwintem pod statyw itd. To tez się sprawdza i działa Jeśli tylko zdjęcia wiele nie będą odbiegać od średniej, to SONY zdobędzie rynek o to jestem spokojny. Natomiast nie chciałbym aby SONY zdominowała ten rynek , bo cena będzie niska jak będzie konkurencja i różnorodność na rynku.
    /*...................*/