Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 143

Wątek: Sony A200 plastikowy bagnet!

Awatar domi
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Tak.
    Że kity mają plastikowe bagnety to norma, ale to element o wiele tańszy od korpusu i nie wywołuje to wielkich kontrowersji. W sonowym prędzej coś strzeli w środku niż samo mocowanie, które właśnie jest plastikowe.
    Wszystko trzeba przyjmować w odpowiedni sposób.. To że amatorskie korpusy mają plastik to bym się nie przejmował. Wytrzymałość jest spora akurat tego rozwiązania - wiem bo gdyby nie te "rewelacje" to bym żył w nieświadomości z moim A100 i tak samo dalej by nosił ciężkie tele.
    To tak jak z zderzakami w samochodach - od jakiegoś czasu są plastikowe, nawet spore części karoserii. I czy to lepiej czy gorzej? Przy stłuczce jedno i drugie i tak nie nadaje się do niczego, a klepanie blachy jest droższe od nowego plastiku. Za to taki plastik nie rdzewieje, nie gnije, nie wgniata się tak szybko itd. Więc czym się tu przejmować?
    Już nie raz mówiłem, że nawet cały plastikowy aparat miałby swoje miejsce, jeśli tylko kosztowałby grosze. Taki bez wizjera nawet, a z samym LV. Niech kosztuje tysiaka i potrafi tylko robić zdjęcia. Nie do pomyślenia niby? Ale jestem pewien, że pierwsza firma która to zrobi odniesie niewiarygodny sukces... Tyle że póki co fajnie sprzedają się kompakty i lepiej sobie nie ucinać takiego źródełka dochodów. No i bez lustra to też nie byłaby lustrzanka No ale cena..

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez domi
    To tak jak z zderzakami w samochodach - od jakiegoś czasu są plastikowe, nawet spore części karoserii. I czy to lepiej czy gorzej?
    No tak. Ale jeszcze nikt nie wymyślił dobrych plastikowych łożysk. Z jakiegoś powodu... Ja tam wolę metalowe bagnety.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez domi
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu
    Nie uważam, żadnych podziałów tylko Ty użytkujesz inną markę ja inną dlatego napisałem ''waszą''
    Piszesz po prostu jak byś chciał wywołać flejma o wyższości jednego nad drugim i z góry klasyfikując na nasze i wasze. Wierz mi, że jak inny system da mi lepsze możliwości w lepszej cenie to pierwszy się wyprzedam i przejdę gdzieś indziej. Gdyby np canon czy nikon miał stabilizację jasnych szkiełek (czyli w body) to już tam bym siedział.

A czy bagnet miał by spowodowac wzrost kosztów o 20% to nie realne no chyba, że był by srebrny ? Koszt wyprodukowania takiego bagnetu nie jest aż tak wielki bo przecież stosuje się ten sam w wielu modelach... A200 bardzo fajna puszka, i jak by ten bagnecik był soliodniejszy nikomu by nie zaszkodziło zapłacic może 5 zł więcej za body
    5zł to na pewno nie - nie przesadzaj. Nawet jak by tył był metalowy to co Ci z tego, jeśli szkielet i tak jest z plastiku. Musiałbyś mieć całą konstrukcję np magnezową tak, żeby to miało jakiś sens. Obciążenie, które wytrzymuje ten bagnet jest spore. Zużycie po ponad roku u mnie nikłe, a mam sześć razy więcej stałek od zoomów więc wierz mi, że często nimi żongluję. Aparat jakoś wytrzymuje nawet te najcięższe obiektywy.
    Ta może powiesz, że kawałek blaszki przy takiej dużej ilosci kosztuje sporo wiecej niż 5 zł? Upierasz się, że jak body plastikowe to metalowy bagnet nie ma sensu, to teraz powiedz po kiego w szkiełkach robią metalowe bagnety jak przecież większośc to obudowy plastikowe.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Miszczu - to nie jest kawałek blaszki ale precyzyjny odlew...

zresztą nawet jak kosztuje 5zł, to pomnóż to sobie razy kilkadziesiąt tysuęcy...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Chciałem zauważyć, że SONY ma szkła kryjące w FF zakres na jaki jest największe zapotrzebowanie. Świetny ZA 24-70/2,8
    Od kiedy można go kupić? A gdzie Sony ma sensowne profi teleobiektywy?

Oferta Sony niczym nie odbiega od oferty Olympusa

http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...e=&szuk=&pol=&

http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...ducent=Olympus

I żadne gadki oraz sny o potędze tego nie zmienią Jest jak jest, a co będzie to się okaże.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Miszczu - to nie jest kawałek blaszki ale precyzyjny odlew...

zresztą nawet jak kosztuje 5zł, to pomnóż to sobie razy kilkadziesiąt tysuęcy...
    Odlew, czy też coś frezowanego bez różnicy... przy takiej ilości i tak jest to tanie jak barszcz, a to że przy tak dużej ilości 5 zł to wielka różnica (dla producenta) jest wiadome . Świadczy to tylko o firmie i jej solidności.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Masz rację to świadczy o firmie i solidności... jej wyników finansowych
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Na jakosc obiektywu wplyw decydujacy ma optyka a nie rodzaj i sposob mocowania.Ciekaw jestem jak by w 35-100 i 90-250 wstawili plasikowy bagnet czy byscie je przestali kupowac.
    Co do lozysk plastikowych-takowe sa bo kulkowe czy slizgowe wykonane z metalu nie wszedzie i w kazdym srodowisku daja sobie rade,dlatego jest wykorzystany plastik(modulowe obrabiarki CNC posiadaja lozyska plastikowe potrzebne do przenoszenia bezluzowego ruchu narzedzia,gdzie potrzeba dokladnosci do trzeciego i czwartego miejsca po przecinku)Popytaj konstruktorow z Dregera.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca
    Na jakosc obiektywu wplyw decydujacy ma optyka a nie rodzaj i sposob mocowania.Ciekaw jestem jak by w 35-100 i 90-250 wstawili plasikowy bagnet czy byscie je przestali kupowac.
    Co do lozysk plastikowych-takowe sa bo kulkowe czy slizgowe wykonane z metalu nie wszedzie i w kazdym srodowisku daja sobie rade,dlatego jest wykorzystany plastik(modulowe obrabiarki CNC posiadaja lozyska plastikowe potrzebne do przenoszenia bezluzowego ruchu narzedzia,gdzie potrzeba dokladnosci do trzeciego i czwartego miejsca po przecinku)Popytaj konstruktorow z Dregera.
    Ale nie będą ich robic z plastikowym bagnetem Łożyska slizgowe mają mniejszą wytrzymałośc tak dla informacji...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Łożyska slizgowe mają mniejszą wytrzymałośc tak dla informacji...
    To wszystko zalezy o jakiej wytrzymalosci piszesz.Jesli kulkowe maja taka duza to dlaczego nie wstawia ich tam gdzie wstawiaja slizgowe.np:Wal sruby napedowej w statkach i okretach a kadlub.Wszystko zalezy od tego jakie wytrzymalosci konstruktor bierze pod uwage,toczna,nosna,obciazenia statyczne,......Temat szeroki i chyba nie ma sie co zaglebiac.