Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 143

Wątek: Sony A200 plastikowy bagnet!

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ech, wyżeracze... Jak tak czytam to nabijanie się z plastikowych bagnetów, to oczyma wyobraźni raczej widzę chęć podbudowania własnego ego, niż konkrety przeciw takimu rozwojowi. Jak już wspomniano, to po prostu przyszłość - Sony zrobiło to jako pierwsze. Inni niebawem pójdą w ich ślady. Sam pamiętam swojego analogowego MZ-30, który miał właśnie plastikowy cały bagnet. Jednakże pomimo częstych zmian szkieł przez parę lat nie zauważyłem, by cokolwiek miało się w nim wycierać, uniemożliwiając zabawę. I tak szczerze: podajcie mi powód, dla którego niemiałoby być plastiku w kitach i amatorskich puszkach? Sorry, ale ja jakoś nie widzę.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Ech, wyżeracze... Jak tak czytam to nabijanie się z plastikowych bagnetów, to oczyma wyobraźni raczej widzę chęć podbudowania własnego ego, niż konkrety przeciw takimu rozwojowi. Jak już wspomniano, to po prostu przyszłość - Sony zrobiło to jako pierwsze. Inni niebawem pójdą w ich ślady. Sam pamiętam swojego analogowego MZ-30, który miał właśnie plastikowy cały bagnet. Jednakże pomimo częstych zmian szkieł przez parę lat nie zauważyłem, by cokolwiek miało się w nim wycierać, uniemożliwiając zabawę. I tak szczerze: podajcie mi powód, dla którego niemiałoby być plastiku w kitach i amatorskich puszkach? Sorry, ale ja jakoś nie widzę.
    ale w olku w kitach juz jest

The z00m
    Gość
    I tak szczerze: podajcie mi powód, dla którego niemiałoby być plastiku w kitach i amatorskich puszkach? Sorry, ale ja jakoś nie widzę.
    Hmmm... bez problemu Ci go mogę wskazać. Ciężkie obiektywy tele. I żadnym argumentem nie jest dla mnie fakt, że to lustro amatorskie, a jasne i ciężkie tele to najczęściej obiektywy profesjonalne. KLIENT powinien mieć wybór. Kurdka wodna... niech to plastikowe tanie lusterko będzie droższe o te 20$ nie ograniczając klienta przy zakupie obiektywów lub zwyczajnie dając mu pewność, że może bez obaw podpinać pod tą puszkę co tylko zapragnie. Jakaś paranoja. Pewnie zaraz odezwą się głosy, że przecież można bez problemu stosować takie obiektywy. Po zaprezentowanej recenzji ja miałbym jednak obawy.

Weźmy przykład KvM, ktory tu czasami pisuje. Kupił A200, ale obiektywy już profi produkcji Minolty. On jednak chyba nie korzysta z tele. Łatwo mi jednak wyobrazić sobie kogoś kto kupuje A200 do której podpina gripa i 70-200 SSM. Ktoś może inwestować w świetne obiektywy i tanie body wychodząc z założenia, że body będzie zmieniał jak tylko pojawi się nowy model. Nie ważne czy ktoś uważa to za właściwe czy nie. Klient powinien sam o tym zdecydować. Zresztą o czym tu rozmawiać... autor artykułu podsumował to dobitnie.

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic
    ale w olku w kitach juz jest
    Hmmm.. Nawet nie wiedziałem. Cóż. Witaj przyszłości. Tak na prawdę, to ja wciaż jestem pod wrażeniem jakości wykonania aparatów cyfrowych i to tych z każdego segmentu - nawet total entry level. Wspomniany wcześniej Pentax MZ-30 był po prostu totalną wydmuszką (przy okazji: wszystkiego najlepszego z okazji nadchodzących świąt). I jakoś z tym żyłem. Może dodam tylko tyle, że uczucie to zniknęło gwałtownie w momecie, gdy do ręki wziąłem EOSa 300. Wówczas moja "30" zrobiła się naprawdę solidną puszką. Cóż. Jak już zostało powiedziane: to przyszłość. By ciąć koszty i wprowadzać coraz tańsze produkty, stopniowo producenci zaczną dawać coraz gorsze materiały, ograniczać funkcjonalność aparatów (np tylko pomiar matrycowy, AF z poprzednich modeli ...). Te rzeczy po prostu wymusi rynek. Na chwilę obecną częstotliwość wypuszczania nowych modeli wynosi ok 1,5 roku. W którymś momecie musi zakończyć się wyścig nowości, by móc nadal zróżnicować poszczególne egzemplarze. Być może czymś takim jest już seria Nikona D40/60. W końcu jakby nie patrzeć, obecne modele dla początkujących mają nieomalże parametry analogowych semiprofi.

The Zoom. Ależ to nie jest powód. Serio sądzisz, że do budowy bagnetu wykorzystuje się marnej jakości plastik? Moja sympatia miała MZ-M - także z plastikowym bagnetem. Podpinałem do niego Tokinę 80-200/2.8 i jakoś nie zaobserwowałem negatywnego wpływu na działanie tego zestawu. Poza tym z ciężkim obiektywem - przeanalizuj to - nie trzymamy zestawu tylko za puszkę. Powiem więcej. To właśnie masa tego szkła powoduje, że opieramy zestaw bardziej na szkle, niż korpusie (stąd szkła większe mają mocowanie statywowe).
    Przy okazji. Właśnie kupiłem analogowego *Ista. To puszka mniejsza od E410 - ciekaw jestem, jak będzie funkcjonowała ze wspomnianą Tokiną...
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

The z00m
    Gość
    The Zoom. Ależ to nie jest powód. Serio sądzisz, że do budowy bagnetu wykorzystuje się marnej jakości plastik?
    Nie miałem tej puszki w rękach więc ciężko coś napisać. Ufając jednak w to co napisał recenzent, a co jest łatwe do weryfikacji podpięcie 70-200 SSM spowodowało odchylenie obiektywu pod wpływem jego wagi względem bagnetu. Mi wystarczy...

I chciałbym mieć pewność, że zapominając się i podnosząc aparat z 70-200 SSM za grip nie spowoduję po którymś razie uszkodzenia bagnetu.

Co mi tam... niech robią bagnety nawet z plasteliny. Byle nie w semi pro.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    he, he . Jest plastik i plastik. bolidów F1 też nie buduje się z żelaza tylko z włókna weglowego, choć takiej jakości plastiki to pewnie droższe od stali
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

tymin3
    Gość
    Cięzke szkla trzyma sie za "obiektyw" a nie puszke, wiec praktycznie bez roznicy, body teraz są tak smiesznie lekkie (amatorskie) ze to obiektyw je trzyma. Sony napewno zalozylo odpowiednią "duzą" wytrzymalosc aby nie ciagac sie zaduzo z serwisowaniem. Taka zasada inzynierow projektantow "najtanszy material latwy w obrobce aby bylo tanio i na styk wytrzymalo". Wiecie aby zrobic bagnet e metalu trzeba juz zatrudnic do tego CNC (obrabiarka sterowana numerycznie) a to podnosi cene, w przecienstwie do odlewu z plastiku....

Ale swoją drogą tez z politowaniem na to patrze

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Heh...a dziadka, to nawet zd300 czy 90-250 do jęku nie zmusiło!

Ależ to konstrukcja... ciekawe czy jeszcze olek pokaże coś tej klasy...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Ależ to konstrukcja... ciekawe czy jeszcze olek pokaże coś tej klasy...
    Może pokazać, tylko po co ? E-3 Ci sie nie podoba
    Księgowy to by pewnie sepuku nożem od konserw popełnił
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    , to po prostu przyszłość - Sony zrobiło to jako pierwsze. Inni niebawem pójdą w ich ślady.
    IMO Sony nie jest wzorem do naśladowania przez innych plastikowo-kartonowe body, wyścig megapixeli.

Sprzedaż A700 siadła na tyłku - kupiło kilku fascynatów minolty i teraz gripa nawet dają i jakiś cashback i cena jak dobrze potargujesz to taka jak za E510 na początku. Kto im teraz kupi A900? Ci maniacy co rzucili się najpierw na A700 Przecież oni muszą jechać na entrylevel jak Olympus.

BTW
    http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=16881

poczytajcie również ten wywiad http://www.optyczne.pl/index.php?art=79

Zapytany o rozwój rynku, Pan Yamaki, nie przewiduje szybkiego przełamania hegemonii Canona i Nikona. Nie specjalnie wierzy przy tym w sukces Sony, ma dobre zdanie o Olympusie i ufa, że format 4/3 będzie się stale rozwijał i zwiększał udziały. Przejęcie Pentaxa przez Hoyę zostało odnotowane przez niego jako pozytywny ruch, lecz jest obawa, że firma ta nie będzie miała skrupułów w porzuceniu Pentaxa, gdy okaże się, że nie przynosi on na tyle dużych zysków jak oczekiwano.
    To wszystko to tylko biznes