Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 31112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 143

Wątek: Sony A200 plastikowy bagnet!

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KvM
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    [
    To nigdy nie kupuj Olka, tak samo jak inni, którzy wolą 3:2. Rany, utyskujesz na coś, co Cię nie dotyczy. Ja i tak prawie zawsze kadruję fotki, a do 3:2 mam analoga. I mi to odpowiada, więc mam Olympusa. Kurczę, w czym masz problem... Przykro mi, ale mi nie udowodnisz, że proporcje 4:3 to zło. Są tacy co wolą te proporcje, a są tacy co wolą inne. I tyle, każdy sobie pstryka w jakich chce. A mówienie, że jakieś proporcje kadru są wadą tego, czy tamtego systemu, to bzdury. Nie mogą być wadą.
    No, już mnie nie dotyczy, na szczęście. Miałem swego czasu E-1. Ten aparat miał wiele wad, ale najbardziej wkurzały mnie te proporcje. A i zwracam uwagę, że to nie ja zacząłem dykusję o proporcjach
    Cieszę się zatem Twoim szczęściem. Wytykanie, że jakiś system ma obiektywnie złe proporcje kadru, postrzeganie proporcji kadru w systemie w kategoriach lepsze/gorsze to jakiś bezsens wszech czasów. To czysto subiektywne, co kto woli. Nawet nie sprawdzałem, kto zaczął, bo to bez znaczenia. Odniosłem się do tego, co Ty napisałeś. Ja kiedyś wolałem 4/3 od 3/2, bo to bardziej pasowało temu, jak moimi oczami widzę świat, jak ja go widzę. Dla mnie 4/3 wtedy były lepsze, a teraz często fotografuję w 3/2 na analogu i dobrze mi z tym. Na tę chwilę tak wolę, ale nie ma obiektywnie złych i dobrych proporcji kadru. Są lepsze i gorsze dla kogoś.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tylko nie wiem gdzie Ty się doszukiwałeś jakiś "obiektywnych" sądów z mojej strony
    Napisałem wyraźnie
    "Dla mnie jest to realnie największa wada systemu." Ja nie przeczę że każdy ma prawo do subiektywnego postrzegania proporcji kadru. Tylko wiesz 3:2 jakoś już dawno temu uznano za proporcję zbliżoną do doskonałej.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Tylko nie wiem gdzie Ty się doszukiwałeś jakiś "obiektywnych" sądów z mojej strony
    Napisałem wyraźnie
    "Dla mnie jest to realnie największa wada systemu." Ja nie przeczę że każdy ma prawo do subiektywnego postrzegania proporcji kadru. Tylko wiesz 3:2 jakoś już dawno temu uznano za proporcję zbliżoną do doskonałej.
    Masz rację, zapędziłem się. Zasugerował mnie następny post grizz'a. Przepraszam i zwracam honor.

A co do ostatniego zdania, to nie jest to prawda. Ten format został wymyślony ze względu na film. Były potrzebne poszczególne ujęcia do sprawdzania ekspozycji i kadru, a tak było łatwiej i taniej. W żaden sposób nie jest to proporcja zbliżona do doskonałej, bo i taka być nie może. Są ludzie, którzy twierdzą, że to najgorsza proporcja (tyle tylko, że co z tego? Mi w wielu kadrach odpowiada, tak samo jak 4/3 i tego się będę trzymał). To, co widzi człowiek jest bardziej zbliżone do kwadratu, niż 3/2, ze względu na bardzo duży kąt widzenia ludzkiego oka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Napisałem wyraźnie
    Masz rację, zapędziłem się. Zasugerował mnie następny post grizz'a. Przepraszam i zwracam honor.

A co do ostatniego zdania, to nie jest to prawda. Ten format został wymyślony ze względu na film. Były potrzebne poszczególne ujęcia do sprawdzania ekspozycji i kadru, a tak było łatwiej i taniej. W żaden sposób nie jest to proporcja zbliżona do doskonałej, bo i taka być nie może. Są ludzie, którzy twierdzą, że to najgorsza proporcja (tyle tylko, że co z tego? Mi w wielu kadrach odpowiada, tak samo jak 4/3 i tego się będę trzymał). To, co widzi człowiek jest bardziej zbliżone do kwadratu, niż 3/2, ze względu na bardzo duży kąt widzenia ludzkiego oka.
    Polecam artykulik pierwszy z brzegu
    http://free.of.pl/f/fibonacci/wymiary.html

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Napisałem wyraźnie

Polecam artykulik pierwszy z brzegu
    http://free.of.pl/f/fibonacci/wymiary.html
    Nie musisz mnie uświadamiać, wiem, co to złoty podział. Nic on jednak nie zmienia. "Uznano". Lepiej niech mi ktoś powie, jak wyjąć skończony film z Lubitela :/ Próbuję, próbuję i nie mogę, tam jest za mało miejsca... :/

Udało się. Ufff.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    [
    Nie musisz mnie uświadamiać, wiem, co to złoty podział. Nic on jednak nie zmienia. "Uznano". Lepiej niech mi ktoś powie, jak wyjąć skończony film z Lubitela :/ Próbuję, próbuję i nie mogę, tam jest za mało miejsca... :/

Udało się. Ufff.
    Widzisz, łatwiej, przynajmniej mi kadrować ludzi, architekturę. Do tego dochodzi panoramiczne medium. Projektor, monitor, papier (akurat tu jest to mniejszy problem). Różnica przy oglądaniu zdjęć z dużymi czarnymi paskami jest ogromna.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    [

Udało się. Ufff.
    Widzisz, łatwiej, przynajmniej mi kadrować ludzi, architekturę. Do tego dochodzi panoramiczne medium. Projektor, monitor, papier (akurat tu jest to mniejszy problem). Różnica przy oglądaniu zdjęć z dużymi czarnymi paskami jest ogromna.
    Mi też niektóre rzeczy łatwiej kadrować w 3/2, a z kolei inne rzeczy łatwiej w 4/3. Co, kto woli. Zostawmy już ten temat, bo zrobiliśmy wielkiego OT-a, wątek nie o tym, a dyskusja zaczyna przybierać formę wyższości świąt...
    Pzdr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Kolejna dyskusja o wyższości szkoły falenickiej nad otwocką.

Jeśli ktoś dawniej focił analogowo, to format cztery trzecie jest mu znany jak zły szeląg. W sprzedaży były papiery 30/40 cm. - podstawowy format na wystawy.

Ja tam sobie chwalę format 3:4. Bo choć samych proporcji boków nie lubię, to statystycznie rzecz biorąc sobie chwalę. Dużo zdjęć przycinam do kwadratu, sporo wydłużam przycinając boki. Więc suma sumarum odpowiada mi format 4:3. Bo statystycznie tracę mniej pikseli, niż gdybym używał formatu 3:2 (dużo fot przycinam do kwadratu).

Nie trzymam się zupełnie proporcji, które narzucił mi producent. Kadruję tak jak mi pasuje - prawie nigdy to nie jest format 4:3 albo 3:2. Przycinam po prostu pod zdjęcie.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    czy 3 do 4 czy 2 do 3. jedni lubia jedno drudzy drugie. i co więcej jednych do drugiego sie nie przekona, cóż!

wracając do tematu wątku.
    nie wiem czemu niektórzy przyczepili sie do plastiowego bagnetu. ani sony nie jest pierwsze w tym pomyśle, ani jedyne (o czym jak czytałem ten wątek, nie wszyscy wiedzą).
    a200 jest najniższym oferowanym modelem i trzeba wziąć pod uwagę, że z czegoś zrezygnowano. pamiętajmy, że wiele zostawiono - bardzo przyzwoity wizjer, anti shake, możliwość podpięcia gripa, duży i przyzwoity wyświetlacz.

wielu krytykuje, ale jak widzę nie wszyscy wiedzą o czym piszą!
    Cytat Zamieszczone przez rocco
    Jeśli jeszcze ktos myśli, ze Sony będzie kontynuować dobre tradycje Minolty to może grubo się rozczarować :/
    taka konstrukcja bagnetu jest powtórzeniem rozwiązania z minolty 5d, czy sony a100. tam też tak było! a póki te puszki działają do dziś.

czy a200 takim bagnetem wytrzyma? zobaczymy. na zapas bym sie nie martwił.

pozdrawiam serdecznie!

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ależ Wam się musi nudzić. Najpierw bezsensowne wywody o plastiku, teraz o proporcjach. Mimo iż sam mam sprzęt tylko na 3/2, to uważam, że kłopoty z jakimkolwiek innym formatem to problem tylko i wyłącznie fotografującego a nie ograniczenie danego systemu. Focąc czasami kompaktem z 4/3 czy MF w kwadracie jakoś nie zastanawiałem się nad tym, by użalać się jaki to nieszczęśliwy jestem.
    Ciekaw jestem, co będzie następne w kolejce do poważnych dysput: brak paska neoprenowego w zestawie?
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=