Właściwie to nie wiem do czego ten obiektyw ma być, bo uniwersalny to on nie jest i poza wielkością nic fajnego w nim nie widzę.
14mm to byłby dla mnie ideał, albo 15mm.
Byłem w Dolomitach, wspinałem się po ferratach i krótki obiektyw, nie dostający od body był moim marzeń. Zuiko 25mm prawie nic sensownego bym nie sfotografował, poza jakąś górą w oddali.
Taak, zoom nożny wcale nie jest gorszy
Fajną rzecz dzisiaj wyniuchałem.
Otóż w szafce leży, juz trochę zapomniany, Raynox DCR-250.
Tak sobie pomyślałem, coby spróbowac na naleśniczka zapiąć.
Otóż zapiąć się nie da ale jest lepiej.
Konwerter ma gwint M43 i wkręca się idealnie na miejsce dekielka. Jak do tego robiony.
AF pracuje aż miło i makro można śmigać
Nie sprawdziłem jeszcze maksymalnego powiększenia, muszę to zrobić przy okazji.
Konstruując ultra-kompaktowy obiektyw ZUIKO DIGITAL 25mm 1:2.8 typu Pancake inżynierowie Olympus korzystali z doświadczeń i wiedzy gromadzonej w firmie od wielu dziesięcioleci. Obiektywy o równie niewielkiej długości, konstruowano już wcześniej: obiektyw 38mm 1:2.8 dla aparatów serii PEN F oraz obiektyw 40mm 1:2.0 dla cieszącej się niezwykłym powodzeniem serii lustrzanek OM. Ze względu na swą płaską formę te układy optyczne zyskały przydomek „naleśnik”, czyli angielski Pancake.
Kołowa diafragma przysłony
Obiektyw ZUIKO DIGITAL 25mm 1:2.8 typu Pancake wprowadza do ery cyfrowej dużą wygodę fotografowania. Jego długość wynosi zaledwie 23.5mm , zaś waga to jedynie 95 gramów. Zastosowano najnowsze osiągnięcia technologii optycznej, aby sprostać wyższym wymaganiom, jakie cyfrowa fotografia stawia układom optycznym (w porównaniu z fotografią opartą na filmach światłoczułych).
Poprzez zastosowanie dwustronnie sferycznego elementu w tylnej grupie obiektywu poza zminimalizowaniem aberracji inżynierowie mogli zredukować całkowitą liczbę soczewek w obiektywie, zmniejszając tym samym jego rozmiary i wagę oraz zachowując wysoką jakość przenoszenia obrazu.
Obiektyw Pancake wyróżnia się jasnym, maksymalnym otworem przysłony 1:2.8 oraz standardową długością ogniskowej 25mm (ekwiwalent 50mm dla aparatów małoobrazkowych). Zapewnia to szeroki obszar zastosowań dla tego obiektywu. Obiektyw ten jest szczególnie wygodny do fotografii portretowej, gdyż dzięki ewolucji w tworzeniu powłok soczewek i zastosowaniu kołowej diafragmy przysłony można tworzyć piękne, pełne ekspresji zdjęcia z nieostrym drugim planem – bez niekorzystnych efektów poświaty i duszków.
Przy minimalnej odległości ogniskowania wynoszącej zaledwie 20cm obiektyw ZUIKO DIGTAL 25mm 1: 2.8 będzie się również sprawdzać w przypadku makrofotografii. I oczywiście, obiektyw ten w pełni wykorzystuje szybki system AF cyfrowych lustrzanek Olympus E-420 oraz E-520. Jako opcjonalne akcesorium dostępna jest wykonana z aluminium dokręcana przeciwsłoneczna osłona obiektywu dodatkowo wzbogacająca możliwości fotografowania.
Pytania początkującego, czy taki obiektyw przyda się także do zdjęć panoramicznych ??? Czasem nie można zbyt daleko oddalić się a przydałoby się zdjęcie pod dużym katem.
Patrzyłem na typowo panoramiczne obiektywy, jednak ich ceny studzą mój zapał![]()
VKP # 430 -> www.vectraklub.pl
VU # przyjaciel -> www.forum.vectra-unlimited.pl
E-520 + 14-42mm +70-300mm + 14-54mm + Hoya UV pro1 + Extreme IV 4GB + Lexar 2GB i wiele planów...
Po cropie z tego obiektywu masz ogniskową 50mm (25mm x 2). Czy to do 'panoram' się nadaje... Raczej słabo, kąt widzenia dla tego szkła 47 stopni, podczas gdy typowe szkła szerokokątnego (11-22mm) to 89-53 stopnie.
Innymi słowy - lepsze widoczki (szerzej) zbierzesz zwykłym kitem 14-42mm.
Witajcie.
To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich.
Od pewnego czasu używam ZD25/2.8 i gorąco polecam to "maleństwo". Załączam jedną fotke....wiem, że przepalone i w ogóle, ale oddaje dosyć dobrze zalety tego obiektywu.
http://i37.tinypic.com/219nneh.jpg
Ostatnio edytowane przez luna2002 ; 15.10.08 o 11:33