Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 77

Wątek: Olympus ZUIKO DIGITAL 25mm 1:2.8 "Pancake"

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    ZD 25 mm f/2.8
    sample pomniejszone i lekko wyostrzone (wczoraj przyszedł)
    Ładnie rysuje, przyjemny, neutralny bokeh
    Mój będzie w przyszlym tygodniu...

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Właściwie to nie wiem do czego ten obiektyw ma być, bo uniwersalny to on nie jest i poza wielkością nic fajnego w nim nie widzę.
    14mm to byłby dla mnie ideał, albo 15mm.
    Byłem w Dolomitach, wspinałem się po ferratach i krótki obiektyw, nie dostający od body był moim marzeń. Zuiko 25mm prawie nic sensownego bym nie sfotografował, poza jakąś górą w oddali.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Harnas Zobacz posta
    Zuiko 25mm prawie nic sensownego bym nie sfotografował, poza jakąś górą w oddali.
    Ćwiczyć trzeba, ćwiczyć...

rocco
    Gość
    Taak, zoom nożny wcale nie jest gorszy

Fajną rzecz dzisiaj wyniuchałem.
    Otóż w szafce leży, juz trochę zapomniany, Raynox DCR-250.
    Tak sobie pomyślałem, coby spróbowac na naleśniczka zapiąć.
    Otóż zapiąć się nie da ale jest lepiej.
    Konwerter ma gwint M43 i wkręca się idealnie na miejsce dekielka. Jak do tego robiony.
    AF pracuje aż miło i makro można śmigać
    Nie sprawdziłem jeszcze maksymalnego powiększenia, muszę to zrobić przy okazji.

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Taak, zoom nożny wcale nie jest gorszy
    Fajna sprawa, ale jak się jest przypiętym do ubezpieczenia w pionowej ścianie na 100m wysokości lonżą o długości może 70cm, jedną ręką trzyma skały, a w drugiej aparat, to pole manewru jest dość ograniczone

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Harnas Zobacz posta
    Fajna sprawa, ale jak się jest przypiętym do ubezpieczenia w pionowej ścianie na 100m wysokości lonżą o długości może 70cm, jedną ręką trzyma skały, a w drugiej aparat, to pole manewru jest dość ograniczone
    Dlatego też omijam podobne skały z daleka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Konstruując ultra-kompaktowy obiektyw ZUIKO DIGITAL 25mm 1:2.8 typu Pancake inżynierowie Olympus korzystali z doświadczeń i wiedzy gromadzonej w firmie od wielu dziesięcioleci. Obiektywy o równie niewielkiej długości, konstruowano już wcześniej: obiektyw 38mm 1:2.8 dla aparatów serii PEN F oraz obiektyw 40mm 1:2.0 dla cieszącej się niezwykłym powodzeniem serii lustrzanek OM. Ze względu na swą płaską formę te układy optyczne zyskały przydomek „naleśnik”, czyli angielski Pancake.

Kołowa diafragma przysłony

Obiektyw ZUIKO DIGITAL 25mm 1:2.8 typu Pancake wprowadza do ery cyfrowej dużą wygodę fotografowania. Jego długość wynosi zaledwie 23.5mm , zaś waga to jedynie 95 gramów. Zastosowano najnowsze osiągnięcia technologii optycznej, aby sprostać wyższym wymaganiom, jakie cyfrowa fotografia stawia układom optycznym (w porównaniu z fotografią opartą na filmach światłoczułych).

Poprzez zastosowanie dwustronnie sferycznego elementu w tylnej grupie obiektywu poza zminimalizowaniem aberracji inżynierowie mogli zredukować całkowitą liczbę soczewek w obiektywie, zmniejszając tym samym jego rozmiary i wagę oraz zachowując wysoką jakość przenoszenia obrazu.

Obiektyw Pancake wyróżnia się jasnym, maksymalnym otworem przysłony 1:2.8 oraz standardową długością ogniskowej 25mm (ekwiwalent 50mm dla aparatów małoobrazkowych). Zapewnia to szeroki obszar zastosowań dla tego obiektywu. Obiektyw ten jest szczególnie wygodny do fotografii portretowej, gdyż dzięki ewolucji w tworzeniu powłok soczewek i zastosowaniu kołowej diafragmy przysłony można tworzyć piękne, pełne ekspresji zdjęcia z nieostrym drugim planem – bez niekorzystnych efektów poświaty i duszków.

Przy minimalnej odległości ogniskowania wynoszącej zaledwie 20cm obiektyw ZUIKO DIGTAL 25mm 1: 2.8 będzie się również sprawdzać w przypadku makrofotografii. I oczywiście, obiektyw ten w pełni wykorzystuje szybki system AF cyfrowych lustrzanek Olympus E-420 oraz E-520. Jako opcjonalne akcesorium dostępna jest wykonana z aluminium dokręcana przeciwsłoneczna osłona obiektywu dodatkowo wzbogacająca możliwości fotografowania.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Grudziądz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Pytania początkującego, czy taki obiektyw przyda się także do zdjęć panoramicznych ??? Czasem nie można zbyt daleko oddalić się a przydałoby się zdjęcie pod dużym katem.

Patrzyłem na typowo panoramiczne obiektywy, jednak ich ceny studzą mój zapał
    VKP # 430 -> www.vectraklub.pl
    VU # przyjaciel -> www.forum.vectra-unlimited.pl

E-520 + 14-42mm +70-300mm + 14-54mm + Hoya UV pro1 + Extreme IV 4GB + Lexar 2GB i wiele planów...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez shaqal Zobacz posta
    Pytania początkującego, czy taki obiektyw przyda się także do zdjęć panoramicznych ??? Czasem nie można zbyt daleko oddalić się a przydałoby się zdjęcie pod dużym katem.

Patrzyłem na typowo panoramiczne obiektywy, jednak ich ceny studzą mój zapał
    Po cropie z tego obiektywu masz ogniskową 50mm (25mm x 2). Czy to do 'panoram' się nadaje... Raczej słabo, kąt widzenia dla tego szkła 47 stopni, podczas gdy typowe szkła szerokokątnego (11-22mm) to 89-53 stopnie.

Innymi słowy - lepsze widoczki (szerzej) zbierzesz zwykłym kitem 14-42mm.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    dolnyśląsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witajcie.
    To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich.
    Od pewnego czasu używam ZD25/2.8 i gorąco polecam to "maleństwo". Załączam jedną fotke....wiem, że przepalone i w ogóle, ale oddaje dosyć dobrze zalety tego obiektywu.

http://i37.tinypic.com/219nneh.jpg
    Ostatnio edytowane przez luna2002 ; 15.10.08 o 11:33