powiedzcie mi z doswiadczenia , chce mieć take szkło aby na imprach w knajpie i w domowych przy stole ciachnac takie portreciki bez flasha czy 25 mm sie nada czy 30 mm ?
raczej chce mieć nie same twarze ale pół postaci
powiedzcie mi z doswiadczenia , chce mieć take szkło aby na imprach w knajpie i w domowych przy stole ciachnac takie portreciki bez flasha czy 25 mm sie nada czy 30 mm ?
raczej chce mieć nie same twarze ale pół postaci
A7II słoiki
jerzykulesza.zenfolio.com
Oba się nadadzą, zresztą zależy, jaki masz metraż
Sigma 30mm f/1.4 obejmuje 45 stopni a Leica 25mm f/1.4 47 stopni.
http://www.optyczne.pl/10.2-Test_obi...parametry.html
http://www.optyczne.pl/115.2-Test_ob...parametry.html
Różnica pomijalna
Ja jednak uważam, że zawsze lepiej mieć trochę szerzej niż za wąsko.
PS
Nie masz kita?
Zrób sobie fotki na 25mm i 30mm i porównaj.
Ja wlasnie do takich zdjec mam Sigme 30mm f/1.4 - 1.4 niezastapioneA pomiedzy 2.8 to 2EV...
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Ja niestety się przekonałem że bez realnych 50(25) mm nie raz nie dwa nie mogę zrobić tego czego chcę.
To co, kupujemy naleśniczka?Zamieszczone przez -M
Bo na Leicę to szkoda kasy .
Naleśnik sympatyczny, ale żeby tak ze 2.0 miał chociaż...
nie przesadzacie czasem z tym narzekaniem ze troche ciemny??
przeciez gdyby on byl f2 to ksoztowal by wiecej niz samo body i bylo by to topowe szklo olka
zeiss 28mm f2 "hollywood" kosztuje w usa okolo 1000 dolarow, u nas pewnie okolo 3.5 tys zl
i nie jest taki krotki![]()
Marcin, bardzo często robię na 2.0 i nawet czasami mi jest za ciemno... nie, nie przesadzam, po prostu się do dobrego przyzwyczaiłem
Mam 35/2.8 i mimo tego, że czasami 50 mm jest mi za wąski to rzadko z niego korzystam właśnie ze względu na brak światła.
pancake jak malina - trzeba będzie kupić, zwłaszcza że stałek nigdy nie za mało - jak na kit wygląda przyzwoicie.
Na B&H - który do najtańszych nie należy - cena $250 - widzę, że następna rzecz do ściągnięcia na horyzoncie.
W Polsce cena pewnie będzie w przedziale 800-1000 na starcie
Pozdrawiam,
Mariusz