Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Rosnące ceny E3

qbic
    Gość

Question

Byłoby fajnie dostać od kogoś kolejne RAWy z nowszych E-3, chociaż podejrzewam ze nic się nie zmieniło. Kolejna sprawa, czy da się rozróżnić nowsze E-3 od pierwszej serii.

Za dużo niewiadomych.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    no patrz a jakoś specjalnie nikt się nie skarży... pytałem kilka osób... i nic.

Stawiam na walnięte egzemplarze:/
    Mój bankowo miał coś z matrycą, ale ja wolę się już na ten temat nie wypowiadać

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    C+:

taa, sample z egzemplarza który miałeś powalały.

z kolei egzemplarz który wielokrotnie badałem na wysokim ISO produkuje pasy, ale nie ma z kim porównać sampli bo większość ludzi nabrała wody w usta tuż po zakupie... faktycznie ciężki temat.
    Ostatnio edytowane przez KaarooL ; 3.04.08 o 10:18

wygląda na chorobę pierwszych serii - warto poczekać

qbic
    Gość
    No spoko, tylko ze dalej nic nie wiadomo. Ani numery seryjne (chociażby początek), ile już sztuk wyprodukowano etc...
    Może na "RAW fotosite", dobrym pomysłem byłoby dołożenie początku numeru serii przy samplu.

To co oglądałem do tej pory z E-3 było tylko odrobinkę lepsze od tego co produkuje E-510 (i nie o dynamikę tutaj chodzi bo to mi zwisa przy robieniu HDR-ów, dalej niejednorodny szum zorganizowany w dosyć szerokie pionowe pasy).

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Trzymali cenę bo wiedzieli, ze wielu kupi ze względu na grip.
    Teraz będzie spadać, to normalne.
    Olympus ma na tyle mały rynek w Polsce, że cena mocno zależy też od kursu dolara.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    nooo ostatnio ponad 20% :P
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    u mnie pasy raz się pojawiają raz nie, różnie z tym bywa. Poniżej fota z ISO1600, co prawda przerobiona, ale pasy na niej widoczne nie pochodzą z obróbki (nalezy monitor trochę rozjaśnić i powinno byc widać, szczególnie w dolnej części zdjęcia):
    http://www.fotografia.cho.pl/galeria...094951_RAW.jpg

Marcin510
    Gość
    cena spada ze wzgledu na calosc a nie ze wzgledu na banding, konkurencja nie spi

nikon d200 mial banding duzo wiekszy, a nie przeszkodzilo mu to byc hitem przez pare lat
    canon 5d tez lubi porysowac sobie pasami

mysle ze banding w e3 po prostu jest i bedzie, tak samo jak jest i bedzie w 510
    taki urok tego sprzetu

a najbardziej to wiadac przy kontrastowych scenach i sztuczym swietle, nic sie na to nie poradzi, to efekt duzych wzmocnien sygnalu, chyba ze zrobia jakis sofcik ktory to zredukuje juz po fakcie

banding najlepiej widac w komorkach
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 3.04.08 o 12:05

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dzemski:

z mojego macania wychodzi, że najmocniej widać przy sztucznym oświetleniu - naświetlanie w punkt bez błysku lampy. efekt powstaje losowo, najmocniej widać na ciemnych i różnokolorowych powierzchniach. pasy równoległe do dłuższego boku kadru.

idzie za tym wniosek że bezpiecznie jest do ISO1000, bo to już wyżej ruska ruletka z bandingiem.