Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Wątek: Sigma SD15?

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    trochę szczegółów technicznych i przewidywana polska cena
    http://www.swiatobrazu.pl/sigma-sd15...nie-19522.html

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Ale trzeba powiedzieć, że ładne to
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar Ketstian
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Ahh gdyby był bagnet 4/3.....
    Dużo chęci... i DMC-LX3, Metz 36 C-2, Phottix Aster.
    Galeria: http://www.photoblog.pl/kkphoto

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Ciekawy jestem tego aparatu. Faveon zawsze fajnie obrazował w natywnej rozdzielczości, ciekawe tylko jak wypadnie teraz w porównaniu z wysokorozdzielczymi Bayerami typu EOS 7D, Pentax K-7D, czy Sony A550 albo EOS 50D. Te aparaty mają co najmniej 3x tyle piksli co ta Sigma i mogą już tym nadrobić różnice.

Sigma ma teraz jeden z pełniejszych zestawów optyki, właściwie niczego nie brakuje, więc jeśli ktoś chce kupować szkła nowe to nie ma problemów z zaopatrzeniem w każdy obiektyw.

Szkoda tylko że crop jest ciągle 1.7, mając i tak wszystkie szkła kryjące co najmniej 1.5 nikomu nie zrobiliby krzywdy przechodząc właśnie na 1.5.

Aparat ciekawy, ale nie kupiłbym, prędzej już któryś z serii DP.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta

Sigma ma teraz jeden z pełniejszych zestawów optyki, właściwie niczego nie brakuje, więc jeśli ktoś chce kupować szkła nowe to nie ma problemów z zaopatrzeniem w każdy obiektyw.
    Na papierze nie brakuje, ale jak ma się to do dostępności tych szkieł w Polsce?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Na papierze nie brakuje, ale jak ma się to do dostępności tych szkieł w Polsce?
    Osobiście nie sprawdzałem, bo jakby nie mam po co, ale prawdopodobnie jest tak że na półce nie ma nikt ani jednego szkiełka z mocowaniem SA, ale da się sprowadzić na zamówienie.

Dla mnie to za duża upierdlowość żeby tak kupować szkła. Faveon nie ma aż tylu zalet, 12Mpix z bayera wystarcza mi aż nadto, poza tym mam nowy, inny "obiekt pożądania"

Ale sam korpus Sigmy mi się podoba, jest taki ascetyczny.

yendash
    Gość
    Osobiście nie sprawdzałem, bo jakby nie mam po co, ale prawdopodobnie jest tak że na półce nie ma nikt ani jednego szkiełka z mocowaniem SA, ale da się sprowadzić na zamówienie.
    Mylisz się. Miałem sd14 i szkła do niej dostępne są praktycznie w każdym centrum sigmy. Jest ich kilka w Polsce. Jak zamawiałem w Warszawie to następnego dnia przesyłka kurierska była u mnie.
    Co do samego foveona, mam mieszane uczucia po dwóch latach zabaw z sd14 i dp1. Ale to opowieść na inny wątek. Cena sd15 też kosmiczna w stosunku do możliwości, za połowę mógłbym się ponownie skusić o ile nie będzie problemów jakie mnie do sigm zniechęciły.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yendash Zobacz posta
    Mylisz się. Miałem sd14 i szkła do niej dostępne są praktycznie w każdym centrum sigmy. Jest ich kilka w Polsce. Jak zamawiałem w Warszawie to następnego dnia przesyłka kurierska była u mnie.
    Co do samego foveona, mam mieszane uczucia po dwóch latach zabaw z sd14 i dp1. Ale to opowieść na inny wątek. Cena sd15 też kosmiczna w stosunku do możliwości, za połowę mógłbym się ponownie skusić o ile nie będzie problemów jakie mnie do sigm zniechęciły.

No to super. Aparat potencjalnie ciekawy, ale bardzo mnie interesują teraz z niego sample i czy Faveon dalej będzie miał przewagę nad Bayerem po przeskalowaniu do około 12-15MPix? Albo w drugą stronę z Bayera 12-15MPix do tych 5MPix Faveona?

yendash
    Gość
    No to super. Aparat potencjalnie ciekawy, ale bardzo mnie interesują teraz z niego sample i czy Faveon dalej będzie miał przewagę nad Bayerem po przeskalowaniu do około 12-15MPix? Albo w drugą stronę z Bayera 12-15MPix do tych 5MPix Faveona?
    Co oni jeszcze mogą z tej matrycy wycisnąć? Obawiam się że niewiele więcej ponad to co z dp2. A tutaj sample możesz podejrzeć. Osoby, które poznałem przez czas używania sd14, wyżej ceniły sobie obraz z sd9 niż następnych korpusów. I szczerze się dziwiłem oglądając zdjęcia A3 z matrycy chyba 3 mega. Niemniej, z perspektywy czasu i canona 5d oraz gf1 odpuszczam sobie takie zabawki jak sdx.

qbic
    Gość
    Ze swojej perspektywy - FOveon FF35mm by mnie interesował a cropy to sobie można darować.

edit: żeby RE nie czul się zagubiony poprawiłem literówkę
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 24.02.10 o 16:13