Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: teleobiektyw dla e510

| OlyJedi Awatar Kordek
    Mieszka w
    Prawie Zakopane
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    taxman, nie chodziło mi który jakościowo lepszy obiektyw. Tylko że przy 300mm z ręki nie zawsze się uda zrobić nieporuszone zdjęcie z ręki (bo pisałeś o podchodzeniu zwierząt) a co dopiero przy 500mm.
    E-3, E-510

| OlyJedi Awatar PiotrAntasik
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ravee_n
    A jak sprawuje się autofokus bigmy w e-510??
    Działa szybko, sprawnie nie lata po całym zakresie i jest cichy. W ciągłym spokojnie łapie ptaki w locie.
    E-510 + 14-42 + 40-150 + Sigma 50-500 + Metz 58 / E-10 / OM-1 MD + OM-1n MD + OM-2n + Zuiko 50 1.8 + Zuiko 28 3.5 + Sigma 135 2.8

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kordek
    taxman, nie chodziło mi który jakościowo lepszy obiektyw. Tylko że przy 300mm z ręki nie zawsze się uda zrobić nieporuszone zdjęcie z ręki (bo pisałeś o podchodzeniu zwierząt) a co dopiero przy 500mm.
    To się trzeba czaić ze statywem lub monopodem i strzelać do nich jak z armaty

Zresztą wydaje mi się, że ISO 800 + IS i część tematów powinno się ogarnąć z ręki, aczkolwiek to tylko moje teoretyzowanie.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Cytat Zamieszczone przez taxman
    a co do światła to myślę ze w pochmurne dni bądź w lesie nawet 90-250 będzie go brakować ALE IMHO ze słabym światłem można nauczyć sie żyć a brakujących mm kiedy obiekt nie jest zbyt blisko ni jak nie zastąpię
    No właśnie moim zdaniem to jest dokładnie na odwrót. W fotografii najważniejsze jest światło, bo przecież to je się rejestruje. A mm? Mając ich "mało" (to bardzo względne określenie) trzeba się nauczyć podchodzić, czatować, jak to robią prawdziwy fotografowie przyrody. Poszukaj sobie postów jvad, wiele ciekawych rzeczy na forum napisał o fotografii przyrody.
    Pzdr
    300mm to nie jest tak mało... 6.3 na końcu jednak to jest ból... ja odczuwam ten ból z 5.6... dosłownie widzę jak by się przydała każda działka światła No, ale jakbym miała te 4tys. to kto wie... tylko na razie brak mi takich dylematów (a szkoda )
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez PiotrAntasik
    Cytat Zamieszczone przez ravee_n
    A jak sprawuje się autofokus bigmy w e-510??
    Działa szybko, sprawnie nie lata po całym zakresie i jest cichy. W ciągłym spokojnie łapie ptaki w locie.
    Czyli jednym słowem, jak najbardziej polecasz do E-510??
    PS. Nie jest to dziwne uczucie, noszenie tak cięzkiego szkła przy tak lekkim korpusie??

| OlyJedi Awatar PiotrAntasik
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Polecam. Czy korpus jest czy nie ma ciężar jest podobny Rękojeść obiektywu opieram na środku lewej dłoni, palce na pierścieniu zooma i jakoś działa. Aha i nie można pomylić paska od obiektywu z paskiem od body bo będzie buba, jak się na szyi zawiesi.
    W miarę słoneczny dzień ISO400, f6,3-7 i można spokojnie działać na 500mm z ręki, choć na tej ogniskowej bardzo trudno jest kadrować bo obraz "lata" ze względu na zasięg, co tyczy się też trafiania w pole autofocusa.
    E-510 + 14-42 + 40-150 + Sigma 50-500 + Metz 58 / E-10 / OM-1 MD + OM-1n MD + OM-2n + Zuiko 50 1.8 + Zuiko 28 3.5 + Sigma 135 2.8

| OlyJedi Awatar taxman
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kordek
    Nie zawsze trzeba korzystać rzecz jasna z 500 mm najczęściej może to być np 250-300 ale chyba milo czuć ze sie ma zapas

PiotrAntasik: dziękuje za twój głos tego właśnie było trzeba opinii kogoś kto używa tego szkiełka na co dzień ale tez mógłbyś napisać bardziej dosadnie czego oczekiwałeś po tym szkle i co otrzymałeś czy jesteś zadowolony w 100% czy też może pomyślał byś teraz nad czymś innym tylko czym
    "każdy dzień jest pierwszym dniem reszty twojego życia"
    e510