taxman, nie chodziło mi który jakościowo lepszy obiektyw. Tylko że przy 300mm z ręki nie zawsze się uda zrobić nieporuszone zdjęcie z ręki (bo pisałeś o podchodzeniu zwierząt) a co dopiero przy 500mm.
taxman, nie chodziło mi który jakościowo lepszy obiektyw. Tylko że przy 300mm z ręki nie zawsze się uda zrobić nieporuszone zdjęcie z ręki (bo pisałeś o podchodzeniu zwierząt) a co dopiero przy 500mm.
E-3, E-510
Działa szybko, sprawnie nie lata po całym zakresie i jest cichy. W ciągłym spokojnie łapie ptaki w locie.Zamieszczone przez ravee_n
E-510 + 14-42 + 40-150 + Sigma 50-500 + Metz 58 / E-10 / OM-1 MD + OM-1n MD + OM-2n + Zuiko 50 1.8 + Zuiko 28 3.5 + Sigma 135 2.8
To się trzeba czaić ze statywem lub monopodem i strzelać do nich jak z armatyZamieszczone przez Kordek
Zresztą wydaje mi się, że ISO 800 + IS i część tematów powinno się ogarnąć z ręki, aczkolwiek to tylko moje teoretyzowanie.
300mm to nie jest tak mało... 6.3 na końcu jednak to jest ból... ja odczuwam ten ból z 5.6... dosłownie widzę jak by się przydała każda działka światłaZamieszczone przez suchar
No, ale jakbym miała te 4tys. to kto wie... tylko na razie brak mi takich dylematów
(a szkoda
)
Czyli jednym słowem, jak najbardziej polecasz do E-510??Zamieszczone przez PiotrAntasik
![]()
PS. Nie jest to dziwne uczucie, noszenie tak cięzkiego szkła przy tak lekkim korpusie??![]()
Polecam. Czy korpus jest czy nie ma ciężar jest podobnyRękojeść obiektywu opieram na środku lewej dłoni, palce na pierścieniu zooma i jakoś działa. Aha i nie można pomylić paska od obiektywu z paskiem od body bo będzie buba, jak się na szyi zawiesi.
W miarę słoneczny dzień ISO400, f6,3-7 i można spokojnie działać na 500mm z ręki, choć na tej ogniskowej bardzo trudno jest kadrować bo obraz "lata" ze względu na zasięg, co tyczy się też trafiania w pole autofocusa.
E-510 + 14-42 + 40-150 + Sigma 50-500 + Metz 58 / E-10 / OM-1 MD + OM-1n MD + OM-2n + Zuiko 50 1.8 + Zuiko 28 3.5 + Sigma 135 2.8
Nie zawsze trzeba korzystać rzecz jasna z 500 mmZamieszczone przez Kordek
najczęściej może to być np 250-300 ale chyba milo czuć ze sie ma zapas
![]()
PiotrAntasik: dziękuje za twój głos tego właśnie było trzeba opinii kogoś kto używa tego szkiełka na co dzieńale tez mógłbyś napisać bardziej dosadnie czego oczekiwałeś po tym szkle i co otrzymałeś czy jesteś zadowolony w 100% czy też może pomyślał byś teraz nad czymś innym
tylko czym
![]()
"każdy dzień jest pierwszym dniem reszty twojego życia"
e510