Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: teleobiektyw dla e510

Stefan
    Gość
    A ile kosztowałby Cię w Stanach konwerter x2 (EC-20)?

| OlyJedi Awatar taxman
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Grizz masz absolutna racje z ta czatownia
    ale jak to z milimetrami mówią nigdy ich za wiele a te 400 może być bardzo często trochę za mało

jak już ktoś wspomniał na forum gdyby było nie 50-200 tylko 250 albo najlepiej 300 nawet gdyby był troszkę droższy problem by nie istniał

na marginesie jest takie szkło w planie ZD ??

EC-20 znalazłem za ok 1100 zł / więcej niż 70-300 / sam nie wiem dużo czy nie dużo ale ogólnie było by to drogie rozwiązanie ;/

jeszcze sie pod edukuje nt. funkcjonalności 50-200 z TC ps. konwerter za taka cenę chyba nie może aż tak tragicznie pogarszać własności optycznych obiektywu mam racje czy sie mylę ??
    "każdy dzień jest pierwszym dniem reszty twojego życia"
    e510

Stefan
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez taxman
    EC-20 znalazłem za ok 1100 zł / więcej niż 70-300 / sam nie wiem dużo czy nie dużo ale ogólnie było by to drogie rozwiązanie ;/
    W Polsce ok. 1400. A czy ktoś wie, czy w tym EC-20 są wyjmowane soczewki? Wtedy w cenie byłby pierścień makro.

Cytat Zamieszczone przez taxman
    jeszcze sie pod edukuje nt. funkcjonalności 50-200 z TC ps. konwerter za taka cenę chyba nie może aż tak tragicznie pogarszać własności optycznych obiektywu mam racje czy sie mylę ??
    Niestety nie miałem okazji testować tego konwertera, ale też mi się wydaje, że za taką cenę powinien działać dobrze. Widziałem gdzieś tu wątek na temat jakości konwerterów - poszukaj.

| OlyJedi Awatar IwoR
    Mieszka w
    Lublin/Skierniewice/Radom
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Stefan, z własnego doświadczenia wiem, że wszystko można wyjąć ze wszystkiego
    tyle tylko, że nie zawsze da się później złożyć...
    Iwor

Stefan
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez IwoR
    Stefan, z własnego doświadczenia wiem, że wszystko można wyjąć ze wszystkiego
    tyle tylko, że nie zawsze da się później złożyć...
    Iwor
    Tak... to prawda, ale niektóre konwertery mają taką konstrukcję z założenia, że soczewki są wyjmowalne. Nie wiem czy ten akurat tak ma.

rocco
    Gość
    Nie ma z założenia wyjmowalnych soczewek.
    Ani EC-14, ani EC-20.

Stefan
    Gość
    Szkoda, przy takiej cenie mógłby mieć

| OlyJedi Awatar taxman
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Zdania na temat TC są raczej podzielone ciężko wysnuć jakiekolwiek wnioski a fotki zdarzają sie i całkiem dobre i bardzo słabe
    ale nie ulega wątpliwości ze TC przeznaczone są dla jasnych szkieł z najwyższej polki.

jednak zamiast tandemu 50-200+ec1,4 wybrał bym chyba 50-200 plus 70-300 nie wazy dużo w plecaku ciążyć nie będzie a jak sie zepsuje jedno to zawsze pozostanie drugie

Jedno jest pewnie chyba wyleczyłem sie z sigmozy bo skoro nikt o sigmach nie wspomniał to lepiej jednak postawić na pewne co do jakości ZD.
    "każdy dzień jest pierwszym dniem reszty twojego życia"
    e510

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Z tego co piszą o Sigmie 50-500 to naprawdę niezłe szkiełko. Jakoś nie spotkałem złych opinii, albo że ktoś żałował zakupu. Czy to czyta się fora polskie, czy anglojęzyczne, 50-500 wypada dobrze. Szkiełko ciemne, ale jak na zakres i cenę zaskakuje jakością.
    Jest na necie kupę zdjęć z tej Sigmy, można sobie obejrzeć.
    Wadą (ale czego się spodziewać po takim zakresie) jest rozmiar i waga, oraz te f/6.3 na końcu. Choć 50-200 + TC20 będzie jeszcze ciemniejszy, a ogniskowa krótsza i wątpię by jakość była lepsza, a przy 50-200 + TC14 też do ogniskowej 280mm nie będzie znacznie ciemniejszy.
    50-500 ma bardzo uniwersalny zakres, przy 4/3 to ekw. 100mm na krótkim końcu z przyzwoitym f/4 oraz imponujący ekw. 1000mm przy znośnym świetle (jak na taką ogniskową). Do polowań na ptaszki chyba lepszy od 50-200.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Re: teleobiektyw dla e510

Na takie warunki to tylko 90-250 f/2.8... Niestety, albo dlugo, albo jasno [albo cena...]...

Ja na Twoim miejscu kupilabym 70-300 lub 50-200+TC1.4, gdyż chyba to jest po srodku - zobaczysz samemu, czy w Twoich warunkach starczy Ci swiatla i ogniskowej. Hm, po dluzszym zastanowieniu wzielabym 50-200+TC :] Bo sam 50-200 jest swietny, tylko na ptaszki moze byc za krotko, wiec wtedy masz konwerter. Gdy jest za ciemno, masz piekne swiatelko 2.8-3.5 :]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.