Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: adaptery i obiektywy do om-d 10 II

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

adaptery i obiektywy do om-d 10 II

Witam,

Właśnie się zarejestrowałam na forum Olympusa. Niestety nie mogę znaleźć informacji na temat adapterów, dzięki którym będę mogła przyczepiać obiektywy lustrzane do om-d Mark 10 II. Czy może ktoś mi pomóc i wyjaśnić jak to jest z tymi adapterami. Czy do konkretnego obiektywu typu canaon, nikkor itd jest potrzebny konkretny adapter czy jest jakiś jeden uniwersalny? Czy opłaca się kupić taki adapter a potem np używane obiektywy typu canon i in. i używać razem z Olympusem? czy nie jest to gra warta świeczki.. będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
    Jeśli gdzieś jest już taki post to proszę o link i usunę swój post. Pozdrawiam serdecznie.

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Prawie każda firma mała swoje mocowanie Nikon, Canon, Olympus , Yashica, Zenit/Praktika (tzw. gwint M42), jedynie bagnet "K" Pentax był szerzej używany przez kilka firm, a więc adaptery będą potrzebne inne dla każdej marki. Proponuję wybrać Olympusa, bo ich stare obiektywy były niewielkie i dobrze pasują do bezlusterkowców

Stosowanie adapterów najbardziej się opłaca w wypadku posiadania już jakiegoś zestawu obiektywów, tak od zera, dla początkującego to bym się zastanawiał czy nie lepiej mieć na start 2 firmowe zoomy "krótki" i "długi". Autofokus i automatyka sa pomocne, a posługiwanie się manualnym obiektywem wymaga więcej wiedzy i wprawy

Zapewne masz juz zoom standardowy z aparatem, najlepiej zacząć od jakiegoś taniego manualnego obiektywu 50 mm o jasności 1,4-1,8 jako portretowy.

Jak spodoba ci się ręczne ostrzenie i efekty tak uzyskane, można kupić teleobiektywy 100-135 mm i może 200 (tylko czy potrzebne ci będą aż tak długie ogniskowe??). Ja używam obiektywu 135 (co daje niezły teleobiektyw 270 mm na olympusie) do portretów "z daleka", np. na koncertach

Krótkie ogniskowe (poniżej 50 mm) będa mało przydatne, pospolity szeroki kąt z lustrzanek 28 mm na bezlusterkowym olympusie będzie "nijaki" z uwagi na pozorne 2x wydłużenie ogniskowej.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Witamy na Forum!
    Cytat Zamieszczone przez Patriszka Zobacz posta
    przyczepiać obiektywy lustrzane
    Na pewno masz na myśli obiektywy lustrzane? Czy może takie od lustrzanek? Bo to niekoniecznie to samo.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook