Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: Macro ZD35, czy ZD50

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    No i fajnie jakby można było uzywać AF bo ja slepy jestem i leniwy żeby kręcić pierścieniami.
    Dawno temu Fatman zaznajomił mnie z technikę focenia robactwa. Nie miałem w tym temacie doświadczenia i męczyłem się z AF. Jedziesz na manualu. Ustawiasz obiektyw na skali jaka Cię interesuje i ustawiasz ostrość przybliżając lub oddalając się od obiektu. Niestety, ale to wymaga delikatności. Czasami przednią soczewką niemal smyrasz robala. Dlatego wielu mrozi robale by osowiałe nie uciakały im sprzed obiektywu Problemem jest wysuwający się tubus i wolny z reguły w obiektywach Macro AF. Wyobraź sobie robala, który na widok szybko wysuwającego się obiektywu spokojnie czeka na finał

Nie kombinuj z żadnymi kundlami. Kupuj ZD 50/2,0.

Przeglądam właśnie sample AF-S 105 VR na pbase. Brakuje mi ZD 50/2,0 Macro więc muszę coś z Macro kupić. Na chwilę obecną wydaje mi się, że ZD 50/2,0 Macro daje najdelikatniejszy i najładniejszy obraz spośród wszystkich obiektywów Macro jakie dotąd widziałem. Ładne rozmycia, plastyka, kolory i ostrość.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    tak czytam ten temat i powoli głupieję...
    czy dobrze rozumiem że do makro robali najlepsza byłaby Sigma 150mm?
    Nie. Nie ma czegoś takiego jak najlepszy obiektyw, wszystko zależy od konkretnych potrzeb.

1) Po pierwsze zastanów się jaka skala odwzorowania jest Ci potrzebna.

Na naszej matrycy przy obiektywie dającym skalę 1:1 mieścisz kadr dokładnie o jej wymiarach, czyli 18x13.5mm (czy ile ona tam ma )

Jeśli chcesz zrobić duże powiększenie (np. wspomniane przez Ciebie oczy muchy) to zobacz ile one mają w rzeczywistości. IMHO maks to 5mm. Pomyśl ile mają kadru zajmować i z tego wyznacz potrzebną skalę (oczywiście w przybliżeniu). Jeśli dojdziesz do wniosku że wystarczy Ci 1:1 to masz spory wybór obiektywów macro.

Zaczynając od ZD35mm, na Sigmach 105, 180mm kończąc.

Każdym z tych obiektywów da się fotografować robale, jednym łatwiej drugim trudniej.

Problem z ZD35 jest taki że musisz z nim podjechać bardzo blisko obiektu, wobec tego istnieje większa szansa na spłoszenie celu niż przy zastosowaniu choćby Sigmy 105mm.

ZD50mm 2.0 daje skalę odwzorowania tylko 1:2, czyli kadr 36x27mm.

Jeśli chcesz większe skale to musisz już kombinować z mieszkami, pierścieniami, soczewkami, konwerterami, obiektywami od zenita itp

Co do AF, to w macro się go nie używa. Ostrzy się zmieniając odległość od obiektu przy ustalonej skali odwzorowania.
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Dlatego wielu mrozi robale by osowiałe nie uciakały im sprzed obiektywu
    poważnie? ja naprawdę musze częściej wychodzić z domu...czym to mrożą? jakiś spray? czy trzeba delikwenta złapać i do lodówy a potem go upozować? nie da się jakoś bardziej humanitarnie? Jakiegoś ludzika to bym może nie miał skrupułów ale żyjątko?

50mm mam na liście życzeń jako portretówkę ale trochę mnie martwi skala odwzorowania makro, zwłaszcza przy takich małych obiektach....ktoś tu pisze że przydałoby się coś koło 3:1 a tu mam ledwo 1:2 (w systemie)[/quote]

własnie MAF uświadomileś mi żebym poszedł jednak na jakiś kurs podstaw, które zawsze uważałem za niepotrzebne jako praktyk. Czyli coś o przeliczaniu przysłon i ekwiwalentów swiatła, ogniskowych, odwzorowaniu itd...Do tej pory robilem fotkę nie bardzo się w to wgłębiając. Teraz widzę że mogłoby się to wszystko przydać, bo niby wszystko rozumiem ale jak przychodzi co, do czego to już gorzej...

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    poważnie? ja naprawdę musze częściej wychodzić z domu...czym to mrożą? jakiś spray? czy trzeba delikwenta złapać i do lodówy a potem go upozować? nie da się jakoś bardziej humanitarnie? Jakiegoś ludzika to bym może nie miał skrupułów ale żyjątko?
    Wiesz, ludzie różne rzeczy robią, osobiście nie popieram takich rozwiązań.

Przykładowo ten człowiek nie stosuje takich praktyk, a zdjęcia jakoś robi

Wystarczy trochę praktyki, poznać kilka prostych sztuczek. Jak wyjdziesz na łowy o świcie to robaki są "naturalnie" schłodzone i mniej ruchliwe. Nie wolno zasłonić takiemu słońca bo ucieknie od razu. Można swobodnie się poruszać jak leci, ale jak siądzie to już ostrożnie itp.

własnie MAF uświadomileś mi żebym poszedł jednak na jakiś kurs podstaw, które zawsze uważałem za niepotrzebne jako praktyk. Czyli coś o przeliczaniu przysłon i ekwiwalentów swiatła, ogniskowych, odwzorowaniu itd...Do tej pory robilem fotkę nie bardzo się w to wgłębiając. Teraz widzę że mogłoby się to wszystko przydać, bo niby wszystko rozumiem ale jak przychodzi co, do czego to już gorzej...
    Pewne podstawy dobrze znać, ale wiedza i sprzęt nie są w stanie zastąpić talentu. Ja cośtam wiem, a zdjęcia robie takie se, są tacy to wiedzą duuużo mniej ode mnie, a zdjęcia robią świetne.

The z00m
    Gość
    poważnie? ja naprawdę musze częściej wychodzić z domu...czym to mrożą? jakiś spray? czy trzeba delikwenta złapać i do lodówy, a potem go upozować??
    Woreczek i lodówka z ustawionym wysokim stopniem chłodzenia.

...nie da się jakoś bardziej humanitarnie? Jakiegoś ludzika to bym może nie miał skrupułów ale żyjątko?
    O ile się nie mylę (sam nie stosowałem takich metod) robale robią się osowiałe wpadając w hioptermię, ale dość szybko dochodzą do siebie. Oczywiście jak zamrozisz robala to już na amen.

50mm mam na liście życzeń jako portretówkę ale trochę mnie martwi skala odwzorowania makro, zwłaszcza przy takich małych obiektach....ktoś tu pisze że przydałoby się coś koło 3:1 a tu mam ledwo 1:2 (w systemie)
    Najlepiej to sobie mikroskop kupić. NATURALNE odwzorowanie to 1:1, które w ekwiwalencie dostajesz z ZD 50 Macro. Świetne macro nie polega na największym powiększeniu jakie się uda uzyskać lecz na dynamicznym ujęciu i ciekawej kompozycji.

Dla przykładu poniżej kilka sampli. Zwróć uwagę czym mrówy (wg mnie najciekawesze i najbardzie dynamiczne) były robione

LINK
    LINK

Tu zaś coś co kasuje wszelkiej maści powiększenia oczu, ogonków, nóżek itp.

LINK
    LINK (scena moderowana przez autora, ale z jakim efektem)

...lessie kupując ZD 50 Macro załatwiasz i portret i macro. Dlatego sam myślę o 105 VR ponieważ całkiem ładnie radzi sobie z portretem. Uwierz mi, że większego powiększenia nie potrzebujesz. Tylko cierpliwości, szczęścia i pomysłów na kadry. Zerknij na oP do polecanych. Ile widzisz zdjęć wysoko ocenionych o dużych powiększeniach? Zerooooooo. Liczy się ujęcie nie kawałka robala lecz świata w jakim żyje.

Focisz samoloty. Jakie ujęcia bardziej Cię interesują... statyczne, na ziemi tylko elementów samolotu czy w powietrzu całych maszyn?

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Zgadzam się z The z00m.

Najlepiej zacząć od czegoś co daje maks 1:1, ewentualnie w 4/3 może być 1:2.

Kupując ZD35, czy ZD50 masz wygodę pracy, automatykę przysłony, bezproblemowe kadrowanie na otwartej przysłonie i takie tam.

Jeśli szukasz uniwersalnego szkła to zacznij od ZD50 macro. Jak Ci bardziej spasuje portret to będzie jak znalazł, a do macro też jest fajny.

Po pewnym czasie będziesz już wiedział w którą stronę podążać i czy faktycznie brakuje Ci powiększenia

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ziemia01
    Patrząc na zdjęcia Ani (Mysikrólika) to reynox chyba się lepiej spisuje, ale nie mam więc nie wiem z praktyki.
    Napisz mi to "po polskiemu"

A co do macro ZD 50 i ZD 35, to jasne, że lepiej mieć to pierwsze szkło, tylko cenowo różnica jest... pewna.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    słusznie prawicie moi drodzy...
    zoom - te linki...cóż...szacunek przez duże S...zwłaszcza to bydlę w locie:
    http://onephoto.net/info.php3?id=404550

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik
    A co do macro ZD 50 i ZD 35, to jasne, że lepiej mieć to pierwsze szkło, tylko cenowo różnica jest... pewna.
    Nie do końca tak jest

To jednak różne obiektywy. ZD50 jest sporo jaśniejszy, ale oferuje skalę "tylko" 1:2.

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    słusznie prawicie moi drodzy...
    zoom - te linki...cóż...szacunek przez duże S...zwłaszcza to bydlę w locie:
    http://onephoto.net/info.php3?id=404550
    MZ to bydle z zapodanego linka ma doklejaną głowę od innego zdjęcia i juz tak świetnie nie wyglada...