a da ktoś linka do takiej łączówki ZD40-150 i Heliosa ? wdzięczność ma będzie wielka![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Zobacz, jaką średnicę mocowania filtra maja oba obiektywy i wybierz sobie odpowiednią:Zamieszczone przez Bodzip
http://www.allegro.pl/search.php?str...on=1&country=1
PS
Zuiko (stary, 3.5-4.5) ma 58mm a Helios 52mm i taką przejścowkę potrzebujesz.
http://www.allegro.pl/item328691572_..._58.html#photo
Nowy model Zuiko (4-5.6) też chyba ma srednicę 58mm.
pracuje ciekawie ale zależy co pstrykasz, bo dla mnie w praktyce rzadki w użytku.Zamieszczone przez MAF
Odległość od przedniej soczewki od obiektu to 1-3 cm. Robaka wystraszysz jak nic.
Tak do zabawy ze statycznymi przedmiotami.
Patrząc na zdjęcia Ani (Mysikrólika) to reynox chyba się lepiej spisuje, ale nie mam więc nie wiem z praktyki.
KurczeZamieszczone przez rocco
- serdeczne dzięki - ściągnę wrzucę jakieś wypociny.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
tak czytam ten temat i powoli głupieję...
czy dobrze rozumiem że do makro robali najlepsza byłaby Sigma 150mm?
Albo zapytam inaczej - co będzie najlepsze do tego typu makro w naszym systemie ( tylko bez składania do kupy pięciu szkieł m42 i tym podobnych zabiegów). Najlepiej jedno szkło lub szkło plus ewentualnie jakiś konwerter, pierścień. No i fajnie jakby można było uzywać AF bo ja slepy jestem i leniwy żeby kręcić pierścieniami.
Czyli - jakie szkło (zestaw) da mi największą skalę odwzorowania z zachowaniem rozsądnej granicy odległości od obiektu i światła?
Mam zerowe doświadczenie w makro a coraz bardziej podobają mi się " oczy muchy" i inne tego typu klimaty. Im większe powiększenie tym lepiej...
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl