Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: Macro ZD35, czy ZD50

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik
    Wiedziałam, że czegoś mi tutaj brakuje, dzięki wielkie
    Nie ma sprawy

PS Tak się zastanawiam czy gdzieś nie powinnam mieć takiego pierścienia
    Przydałby się do tego jeszcze jakiś obiektyw , w sumie fajna sprawa do zabawy, a przy tym niedroga, wychodzi znacznie taniej niż Raynox, a możliwości daje spore.

Jakby Ci się udało przetestować z 40-150 to daj znać, jestem ciekawy efektów
    Zapraszam do albumu i galerii

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Obiektywy mam - ZD 70-300 i Heliosa (fakt f/2.0, ale nie jest tragicznie). Czyli jeszcze muszę zdobyć średnicę Heliosa i będę kupować. Ciekawe czy cokolwiek mi z tego wyjdzie
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik
    Obiektywy mam - ZD 70-300 i Heliosa (fakt f/2.0, ale nie jest tragicznie). Czyli jeszcze muszę zdobyć średnicę Heliosa i będę kupować. Ciekawe czy cokolwiek mi z tego wyjdzie
    To kwestia cierpliwości.
    Efekty mogą Cię mile zaskoczyć, jeśli przyłożysz się do tematu

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Re: Macro ZD35, czy ZD50

Cytat Zamieszczone przez MAF
    Teoria mówi mniej więcej tak. Bierzesz telezoom, albo teleobiektyw o ogniskowej 100-300mm, do niego do mocowania filtra przykręcasz w pozycji retro maksymalnie jasny obiektyw o ogniskowej krótszej (np. 50mm 1.2, 1.4), ten obiektyw to może być cokolwiek choćby m42. Uzyskana skala odwzorowania to stosunek ogniskowych.
    Czyli przy 150 i 50mm masz potrzebną nam 3:1
    Czyli przy 300mm i np. 50tce jakiejs jest 6:1? + do tego przeliczamy to x2, czyli 12:1? Piekna teoria, sprawdzi ktos w praktyce? :> Jestem barrrrdzo ciekawa, jaka bylaby GO...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master
    Piekna teoria, sprawdzi ktos w praktyce? :> Jestem barrrrdzo ciekawa, jaka bylaby GO...
    Śladowa.
    To już praktykowano od dawna, jeszcze przed czasami internetu wtedy, kiedy o obiektywy do makrofotografii bylo trudno a jesli nawet były, to za drogie na kieszeń przeciętnego Polaka.
    Niemniej da się to robić tak, jak da się uzyskiwac maksymalne powiększenia w wątku o dwudziestogroszówce.

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Powiększenie jest bardzo duże (ZD 40-150 na 150 i Helios 50/2.0), ale obiekt musi być kilka cm przed soczewką, inaczej nie da się złapać ostrości.
    Postaram się zapodać sample.
    Pozdrawiam !
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver
    Powiększenie jest bardzo duże (ZD 40-150 na 150 i Helios 50/2.0), ale obiekt musi być kilka cm przed soczewką, inaczej nie da się złapać ostrości.
    Postaram się zapodać sample.
    Pozdrawiam !
    Rozumiem że przy 150mm winietowanie nie występuje?
    A przy ogniskowej mniejszej niż 150mm?

Koniecznie daj sample, jestem bardzo ciekawy współpracy ZD 40-150 i Heliosa.

Ciekawe jak jest z ZD 70-300, ale obstawiam że będzie zupełnie dobrze.
    Zapraszam do albumu i galerii

rocco
    Gość
    Proponuję Wam zachowac ostrożność używając jako "podstawy" kitowego zooma.
    To raczej delikatna konstrukcja i zamocowanie Heliosa do jego przedniego tubusa może zrobić mu szkodę.
    Takie praktyki to sie robilo mocując Heliosa na Sonnarze albo innym, matalowym i solidnym, długoogniskowym szkiełku.
    PS
    Pamiętam, ze lepsze wyniki dawało zamocowanie szerszego szkiełka na długim, np. jakiejś 35-ki czy 28-ki zamiast 50-ki.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco
    Proponuję Wam zachowac ostrożność używając jako "podstawy" kitowego zooma.
    To raczej delikatna konstrukcja i zamocowanie Heliosa do jego przedniego tubusa może zrobić mu szkodę.
    Takie praktyki to sie robilo mocując Heliosa na Sonnarze albo innym, matalowym i solidnym, długoogniskowym szkiełku.
    PS
    Pamiętam, ze lepsze wyniki dawało zamocowanie szerszego szkiełka na długim, np. jakiejś 35-ki czy 28-ki zamiast 50-ki.
    Tak właśnie myślałam. Tylko obawiam się co do łapania ostrości. Podejrzewam też że szeroki Sonnar razem z Heliosem dadzą ogromną winietę.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Rocco > trzymam zawsze taki zestaw za Heliosa, niejako pomagając 40-150 aby mi nie oklapł
    Wyraźne winietowanie następuje od 100mm w dół, powyżej jest słabo/niewidoczne.s
    Powiększenie jest niesamowite, na matrycy LCD widać pojedyncze kolorowe piksele - bardzo wyraźnie. Próbki obiecuję najwcześniej w niedzielę, jak narazie to mam ostry tydzień - codziennie nie mniej niż 15 godzin pracy
    Ogólnie, ja nawet nie będę próbować makro zwierzątek z tym zestawem (niewielka odległość od przedniej soczewki), chyba że jakieś studyjne statyczne - do tych "w polu" zastosuję Pentacona 135/2.8 na pierścionkach albo ZD 50mm/2.0 (które jest coraz bliżej w kolejce zakupów)
    Do próbkowej niedzieli !
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !