Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: Macro ZD35, czy ZD50

| OlyJedi Awatar marcinpolniak
    Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A co myślicie o pierścieniach makro do zd 14-42? Jest sens stosować to? Lub np z ze szkłem zenita 50 mm + pierścienie?
    A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marcinpolniak
    A co myślicie o pierścieniach makro do zd 14-42? Jest sens stosować to? Lub np z ze szkłem zenita 50 mm + pierścienie?
    Nie ma sensu się w to bawić jak za smieszne pieniadze jest zd35

Choć, z drugiej strony pierścienie pozwolą CI uzyskać znacznie większa skalę odwzorowania, jednak pociąga to za sobą koszty w postaci zrobienia solidnego stanowiska - dobrze oświetlonego.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Cytat Zamieszczone przez marcinpolniak
    Nie ma sensu się w to bawić jak za smieszne pieniadze jest zd35

Choć, z drugiej strony pierścienie pozwolą CI uzyskać znacznie większa skalę odwzorowania, jednak pociąga to za sobą koszty w postaci zrobienia solidnego stanowiska - dobrze oświetlonego.
    prościej chyba raynoxa dokupić.
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Z kitem raynox rewelacji nie uzyska... Poza tym, bedzie winieta... On najlepiej do tele pasuje
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Właśnie zamówiłem sobie ZUIKO 35mm w fotozakupach. Miałem podobny dylemat czy nie wziąć 50tki ale 1:1 mnie przekonało choć szkoda trochę światła. Idealnie by było gdyby 35mm miało f2 ale pomarzyć zawsze można ehhh

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Re: Macro ZD35, czy ZD50

Cytat Zamieszczone przez 65mario
    Witam
    Musze kupic obiektyw do focenia obiektow o wymiarach około 5 x 3mm, (obiekt nieruchomy)
    Powyżej mamy kluczowy problem.

Obiekt jest 5x3mm, żeby sensownie wypełnić kadr na naszej matrycy potrzebna jest skala odwzorowania 3:1!

Niestety najlepsze co możemy uzyskać obiektywami to 1:1. Efektem będzie zmarnowana spora część kadru.

Żeby zwiększyć skalę odwzorowania masz kilka opcji:

1) Zwiększyć wyciąg - czyli mieszek, albo pierścienie. Ale uwaga, im obiektyw ma dłuższą ogniskową tym większy dodatkowy wyciąg potrzebny! Wstępnie można przyjąć że każda dodatkowa krotność skali to wyciąg o długości ogniskowej obiektywu. Wobec tego dla Sigmy 105mm potrzebujesz 105mm wyciągu, dla Zuiko 35mm tylko 35mm dla skali 2:1.

Wszystko byłoby fajnie, ale może się okazać (nie znam obiektywu ZD35mm) że po dołożeniu wyciągu punkt ostrości wypada gdzieś w środku obiektywu, a to jest lekko niepraktyczne

2) Dołożyć telekonwerter x2. Spowoduje to wzrost skali odwzorowania o krotność konwertera. Plus jest taki że nie zmieni Ci się odległość przedmiotowa więc nie ma obawy o to że nie złapiesz ostrości, minus to spadek jakości jaki zawsze występuje przy TC.

3) Dołożyć soczewki nasadkowe - tu trzeba poeksperymentować bo nigdy nie wiadomo jak będą pracowały z danym obiektywem, jeśli użyjesz tanich modeli to masz gwarantowany spadek jakości i to widoczny, jeśli użyjesz czegoś firmowego (Raynox) to będzie zupełnie dobrze, ale taka soczewka zawsze coś psuje korekcji obiektywu, więc spadek jakości jest kwestią zgrania obiektywu i soczewki. Możliwy problem z punktem ostrości jak w p.1.

4) Obiektyw w pozycji retro.
    Tu można łatwo uzyskać duże skale, ale co z czym współpracuje to trochę loteria.

Teoria mówi mniej więcej tak. Bierzesz telezoom, albo teleobiektyw o ogniskowej 100-300mm, do niego do mocowania filtra przykręcasz w pozycji retro maksymalnie jasny obiektyw o ogniskowej krótszej (np. 50mm 1.2, 1.4), ten obiektyw to może być cokolwiek choćby m42. Uzyskana skala odwzorowania to stosunek ogniskowych.
    Czyli przy 150 i 50mm masz potrzebną nam 3:1

Tyle teorii , niestety trzeba to poćwiczyć w rzeczywistości bo efekty mogą być np. takie:

Zapraszam do albumu i galerii

rocco
    Gość
    Warto też dokładnie przeczytac ten wątek:
    https://forum.olympusclub.pl/topics7...gr-vt13171.htm

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF
    Teoria mówi mniej więcej tak. Bierzesz telezoom, albo teleobiektyw o ogniskowej 100-300mm, do niego do mocowania filtra przykręcasz w pozycji retro maksymalnie jasny obiektyw o ogniskowej krótszej (np. 50mm 1.2, 1.4), ten obiektyw to może być cokolwiek choćby m42. Uzyskana skala odwzorowania to stosunek ogniskowych.
    MAF - wytłumacz mi to jak krowie na rowie, jak to się przykręca?
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik
    Cytat Zamieszczone przez MAF
    MAF - wytłumacz mi to jak krowie na rowie, jak to się przykręca?
    Kupujesz (choćby na allegro jest tego pełno) pierścień z dwoma gwintami do filtra.

Tutaj jest kilka aukcji

Jak obejrzysz zdjęcia na tych aukcjach to wszystko stanie się jasne
    Zapraszam do albumu i galerii

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Wiedziałam, że czegoś mi tutaj brakuje, dzięki wielkie

PS Tak się zastanawiam czy gdzieś nie powinnam mieć takiego pierścienia
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.