Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 141

Wątek: Artystyczna prowokacja?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ja bym jeszcze dorzucił własną definicję kibola, a nie kibica:

Kibolstwo - stan mentalny, wynikający z pierwotnej atawistycznej skłonności człowieka do odczuwania wspólnoty i przynależności do jakiejś grupy, przejawiający się dumą z tejże przynależności, budowaną jednak na postawie antagonistycznej wobec innych grup tego typu. Wiedza historyczna ani analiza zasług, które czyniłyby daną grupę godną odczuwania dumy z przynależności do niej, nie jest wymagana (a wręcz szkodliwa), a jeśli już występuje, to w formie szczątkowej, na bardzo płytkim i wybiórczym poziomie. Przynależność do grupy niezmiernie rzadko wynika z osobistych przemyśleń i świadomego wyboru - w większości przypadków wynika z miejsca urodzenia, sposobu wychowania (lub konsekwencji jego braku), wpływu środowiska. Kwestionowanie jej równoznaczne jest ze zdradą. Stan taki charakterystyczny jest nie tylko dla grup skupiających część kibiców różnych drużyn sportowych, ale też i dla części innych grup tworzących się na wszelkich możliwych płaszczyznach społecznej egzystencji człowieka, w tym części grup narodowościowych, religijnych, politycznych, rasowych itp.

Niestety mamy na co dzień problem z patriotyzmem w wydaniu kibolskim.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Olytalib - osobnik posiadający stan mentalny, wynikający z pierwotnej atawistycznej skłonności człowieka do odczuwania wspólnoty i przynależności do jakiejś grupy, przejawiający się dumą z tejże przynależności, budowaną jednak na postawie antagonistycznej wobec innych grup tego typu (np. Nikoniarze). Wiedza historyczna ani analiza zasług, które czyniłyby daną grupę godną odczuwania dumy z przynależności do niej jest wymagana (a wręcz niezbędna), a jeśli już występuje, to w formie encyklopedycznej, na bardzo wysokim i wybiórczym poziomie. Przynależność do grupy niezmiernie rzadko wynika z osobistych przemyśleń i świadomego wyboru - w większości przypadków wynika z miejsca urodzenia, sposobu wychowania (lub posiadania właściwego sprzętu lub jego braku), wpływu środowiska. Kwestionowanie jej równoznaczne jest ze zdradą. Stan taki charakterystyczny jest nie tylko dla grup skupiających część olytalibów różnych grup TWA, ale też i dla części innych grup tworzących się na wszelkich możliwych płaszczyznach klubowej egzystencji człowieka, w tym części grup sprzętowych, hobbystycznych itp.

Sorry, taki żart Epicure
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Z Olytalibem jest trochę inaczej. Objawy podobne, ale przyczyny nieco inne (reakcja prewencyjna na dysonans postzakupowy, decyzja przynależności do grupy raczej świadoma)
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Z Olytalibem jest trochę inaczej. Objawy podobne, ale przyczyny nieco inne (reakcja prewencyjna na dysonans postzakupowy, decyzja przynależności do grupy raczej świadoma)
    Olytalib nie niszczy, nie sika po bramach, nie dewastuje otoczenia, nie rzyga gdzie popadnie, nie wyje pól nocy pod "Żabką" z powodu klęski swoich idoli, nie naparza innych ludzi nie wyznających jego "religii" itd. itd.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

Awatar Antares
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Pozwolisz, że wyjaśnię Ci sens Twoich własnych słów:
    Czyli uważasz, że kibicowanie (polskiej drużynie) jest oznaką patriotyzmu.
    Więc kto kibicuje (polskiej drużynie)jest patriotą. Prosty wniosek, że kto nie kibicuje (polskiej drużynie), patriotą nie jest.
    Oczywiście, kto pije jest alkoholikiem a kto odmawia abstynentem. Gratuluje logicznego rozumowania.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Błąd, który popełniłeś, w logice zwie się odwróceniem implikacji
    OK
    Mnie przekonałeś, że przytoczone przeze mnie rozumowanie jest błędne. Przekonaj teraz tych, którzy myślą tak jak pokazałem
    Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    ... ja tylko dorzucę tak chętnie ostatnio mieszanie pojęć:
    Cytat Zamieszczone przez Wikipedia
    Patriotyzm (łac. patria,-ae = ojczyzna, gr. patriotes) – postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia za nią ofiar; pełna gotowość do jej obrony, w każdej chwili.
    Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobiste,
    a także gotowością do pracy dla jej dobra i w razie potrzeby poświęcenia dla niej własnego zdrowia lub życia.
    Patriotyzm to również umiłowanie i pielęgnowanie narodowej tradycji, kultury czy języka.
    Patriotyzm oparty jest na poczuciu więzi społecznej, wspólnoty kulturowej oraz solidarności z własnym narodem i społecznością.
    Wskaż fragment mówiący o szacunku dla symboli narodowych.
    MZ to nadinterpretacja "określonych środowisk", które wymyśliły sobie, że szacunek dla symboli jest tożsamy z patriotyzmem. Nie trzeba nic więcej robić. Wystarczy się z tymi symbolami obnosić, wymagać od wszystkich szacunku dla nich i już się jest patriotą pełną gębą.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    MZ to nadinterpretacja "określonych środowisk", które wymyśliły sobie, że szacunek dla symboli jest tożsamy z patriotyzmem. Nie trzeba nic więcej robić. Wystarczy się z tymi symbolami obnosić, wymagać od wszystkich szacunku dla nich i już się jest patriotą pełną gębą.
    Weź wyluzuj, bo Ci żyłka pęknie i będzie robota dla proktologa.
    Co mnie obchodzą tajemnicze "pewne środowiska", ponieważ zacząłeś mieszać kibicowanie z patriotyzmem, podałem obie definicje z prośbą
    o nie mieszanie ich za sobą, bo to głupota. Epicurejczyk napisał Ci dokładnie to samo, inaczej rzecz ujmując. To samo.
    Szukasz wrogów tam gdzie ich nie ma, uspokój się i raz jeszcze przeczytaj to: patriota to jedno, kibic to drugie. Jedno z drugim niema nic wspólnego. Poniał?

---------- Post dodany o 18:45 ---------- Poprzedni post był o 18:43 ----------

Cytat Zamieszczone przez henry1 Zobacz posta
    Olytalib nie niszczy, nie sika po bramach, nie dewastuje otoczenia, nie rzyga gdzie popadnie, nie wyje pól nocy pod "Żabką" z powodu klęski swoich idoli, nie naparza innych ludzi nie wyznających jego "religii" itd. itd.
    Teoretycznie, nie...
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Zdjęcie wydawało mi się mocno przeciętne, powyższa dyskusja wykazała, że się nie znam.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    ...Weź wyluzuj, bo Ci żyłka pęknie i będzie robota dla proktologa. ...
    Niema w Polsce takiej specjalizacji jak proktolog. Każdy chirurg ogólny może się tym działem medycyny legalnie zajmować jeśli tylko ma ochotę .

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Zdjęcie wydawało mi się mocno przeciętne, powyższa dyskusja wykazała, że się nie znam.
    No ffcześniej Ci pisałem, że traktorzysta z PGR na zdjęciach się nie zna... Co inszego Samopomoc Chłopska!
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Niema w Polsce takiej specjalizacji jak proktolog. Każdy chirurg ogólny może się tym działem medycyny legalnie zajmować jeśli tylko ma ochotę .
    O! Nie wiedziałem, dzięki za info!

P.S.
    A ma ochotę?
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL