Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 141

Wątek: Artystyczna prowokacja?

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Co napisałam nie tak? Zbyt wulgarnie zabrzmiało? Spróbuję inaczej.
    Nikt się nie oburzał na obraz przedstawiający pośladki w zestawieniu ze zdecydowanym nawiązaniem do barw narodowych, co zresztą potwierdza tytuł "PL erotica"? Pośladki + biel + czerwień + PL. Oburzenie wywołało natomiast zdjęcie w tonacji biało-zielono-czerwonej przedstawiajace nagą kobietę (widoczne piersi) częściowo przysłoniętą czerwonym matriałem. Gołe piersi kobiece + biel + zieleń + czerwień + w tytule określenie "flaga narodowa" + data publikacji 2 maja.
    Czy chodzi tylko o znaczną różnicę w jakości obu tych zdjęć?
    Ok. Miałem już nic nie pisać(patrz post#16) Jednak ponieważ nie mam w zwyczaju ignorowania swoich adwersarzy(zwłaszcza tak utalentowanych) postaram Ci jakoś to wyłuszczyć, choć nie gwarantuję sukcesu.
    Nie mam pojęcia co mnie tak irytuje w tym zdjęciu poza czerwoną a nie biało-czerwoną "flagą"...czy tylko wyjątkowa niestaranność autora przy tworzeniu kadru opowiadającego jakąś historię o dziewczęciu i fladze naszej narodowej, czy również wykorzystanie do tej gry czerwonego tiulu, kolor takowego sztandaru jak Wiesz nigdy w naszej rzeczywistości nie wróżył niczego dobrego, a ludzie z nim powiązani byli eh... Sama wiesz.
    Nawiązałaś do poprzedniego zdjęcia... oba kadry łączy naprawdę nie wiele, spójrz:
    Na pierwszym są barwy Polski: biel i czerwień w tej kolejności i razem ze sobą, poza tym kadr jest staranny i przejrzysty, no po prostu: pozytywny.
    Na drugim jest jedna pierwszoplanowa barwa: czerwona i w głębokim domyśle(tło) biała, ni to pies ni wydra. To że kadr jest niestaranny, zabałaganiony to już pisałem ale może to też mnie odrzuca i ni groma nie pasuje do zabawy z symboliką narodową? Może i tak jest, tak czy siak, uważam że nie powinno go być. Nie wiem czy rozumiesz tak pokręcony tok rozumowania, ale myślę że tak.
    Co do argumentacji epicurejczyka: na kogo to mamy się oglądać? I z kogo brać przykład?
    Cywilizowana Francja, Belgia, Niemcy? Już widziałem czego się dorobiły te "cywilizowane" narody przez zapomnienie własnej tożsamości, i obłędną wręcz naiwność zbierają w szynkę aż iskry lecą. Na przyjaciela zza oceanu? Nie dziękuję postoję, nie potrzeba mi Państwa zmuszonego do organizowania "misji stabilizacyjnych" tylko po to, by ratować rozwaloną przez demokratów gospodarkę.
    Piszesz epicurejczyku, że jak kto co do flagi Polski to go w łeb a oni do swoich nie są tak przywiązani? I to wg Ciebie pozytyw? Nasze przywiązanie do symboli narodowych bierze się z historii, która łaskawa dla nas nie była. Jak pamiętasz i w czasach rozbiorów i II wojny za posiadanie tychże groziła śmierć, może stąd gloryfikowanie flagi i godła, może właśnie dlatego że ich obecne istnienie okupione było krwią tak wielu. Tego drogi epicurejczyku żaden współczesny europejczyk czy Amerykanin nie jest w stanie pojąć.
    Tyle tego mojego dumania, pamiętajcie proszę że to mój punkt widzenia i nie mam zamiaru go nikomu narzucać, ok?
    Pozdrawiam
    i tak Wiecie kto.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

barmichal76
    Gość
    Jesli dobrze zrozumiałem w zdjęciu icelandera obraźliwe dla falgi narodowej jest to, że zdjęcie jest kiepskie, a nie to że jest na nim naga kobieta?
    A w przypadku starszego zdjęcia nie ma nic obraźliwego, bo jest świetne kompozycyjnie i technicznie?
    Dziwne...

Nie jestem prawnikiem, ale dałbym sobie coś tam uciąć, że gdyby stanęło bronić się przed sądem w sprawie o obrazę uczuć, icelander bez problemu wywinąłby się (zgadzam się z bufetową - ciężko udowodnić, że w jakiś sposób wykorzystano w niewłaściwy sposób biało-czerwoną flagę, gdyby nie tytuł nie wpadłbym na to) od jakiejkolwiek odpowiedzialności, a autor starszego zdjęcia mógłby zostać skazany...

Na marginesie - mnie ani jedno ani drugie nie obraża jako Polaka.

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Przy całej sympatii dla autora, jest o najsłabsza fotka jaką popełnił. Szkoda, dorabianie jakiejkolwiek "ideologii" do niej (co samym tytułem sprowokował Icelander) nie jest konieczne
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez barmichal76 Zobacz posta
    Jesli dobrze zrozumiałem w zdjęciu icelandera obraźliwe dla falgi narodowej jest to, że zdjęcie jest kiepskie, a nie to że jest na nim naga kobieta?
    A w przypadku starszego zdjęcia nie ma nic obraźliwego, bo jest świetne kompozycyjnie i technicznie?
    Dziwne...

Nie jestem prawnikiem, ale dałbym sobie coś tam uciąć, że gdyby stanęło bronić się przed sądem w sprawie o obrazę uczuć, icelander bez problemu wywinąłby się (zgadzam się z bufetową - ciężko udowodnić, że w jakiś sposób wykorzystano w niewłaściwy sposób biało-czerwoną flagę, gdyby nie tytuł nie wpadłbym na to) od jakiejkolwiek odpowiedzialności, a autor starszego zdjęcia mógłby zostać skazany...

Na marginesie - mnie ani jedno ani drugie nie obraża jako Polaka.
    Jak pisałem wyżej:
    Cytat Zamieszczone przez Saboor
    Nie mam pojęcia co mnie tak irytuje w tym zdjęciu poza czerwoną a nie biało-czerwoną "flagą"...czy tylko wyjątkowa niestaranność autora przy tworzeniu kadru opowiadającego jakąś historię o dziewczęciu i fladze naszej narodowej, czy również wykorzystanie do tej gry czerwonego tiulu, kolor takowego sztandaru jak Wiesz nigdy w naszej rzeczywistości nie wróżył niczego dobrego, a ludzie z nim powiązani byli eh... Sama wiesz.
    Może to mi tak nie leży, w zestawieniu z 2 Maja? Po prostu odrzuca mnie od zestawienia tej daty i tego "sztandaru".
    Obrazić to nie obraża Polaka bo i nie ma jak, nie można przeginać i wszędzie węszyć spisku.
    Lubię icelandera i jego foty... to nie jest udana próba.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Co do argumentacji epicurejczyka: na kogo to mamy się oglądać? I z kogo brać przykład?
    Cywilizowana Francja, Belgia, Niemcy? Już widziałem czego się dorobiły te "cywilizowane" narody przez zapomnienie własnej tożsamości, i obłędną wręcz naiwność zbierają w szynkę aż iskry lecą.
    Mam pewien problem z interpretacją pojęcia "tożsamość narodowa". Trudno mi się więc do tego ustosunkować. Aczkolwiek bardzo wątpię, aby obywatele wymienionych przez Ciebie państw cokolwiek zapomnieli z dziejów swoich przodków. Wręcz przeciwnie, Niemcy uważam za ciekawy przykład tego, jak uczyć się z własnej historii i nie powtarzać błędów przeszłości (niestety Polskę w tej kwestii należałoby traktować jako przykład negatywny).

Na przyjaciela zza oceanu? Nie dziękuję postoję, nie potrzeba mi Państwa zmuszonego do organizowania "misji stabilizacyjnych" tylko po to, by ratować rozwaloną przez demokratów gospodarkę.
    Mocno odszedłeś od tematu. Chodziło o zdrowy dystans do symboli, a poszedłeś w kierunku polityki militarnej. Nie widzę związku między jednym a drugim.

Piszesz epicurejczyku, że jak kto co do flagi Polski to go w łeb a oni do swoich nie są tak przywiązani? I to wg Ciebie pozytyw?
    Czy uważam, że pozytywne jest przywiązanie do flagi w takim stopniu, że kojarzy się ona z pozytywnymi emocjami, otwartością, tolerancją zamiast podziałów, sporów i narzucania innym swojego punktu widzenia? Oczywiście, że tak uważam.

Nasze przywiązanie do symboli narodowych bierze się z historii, która łaskawa dla nas nie była.
    Generalnie historia ludzkości pełna była krzywd i okrucieństw, których powodem były często tak głupie sprawy, że nawet ciężko nam to sobie wyobrazić. Nie jesteśmy tutaj jakoś szczególnie pokrzywdzeni, patrząc na to z szerszej perspektywy. Nie sądzę też, byśmy byli jakoś szczególnie przywiązani do symboli narodowych, raczej mamy kompleksy na tym punkcie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar Antares
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Nie sądzę też, byśmy byli jakoś szczególnie przywiązani do symboli narodowych, raczej mamy kompleksy na tym punkcie.
    Mam nadzieję, że to Twoja odosobniona opinia. Każdy naród ceniący swoją historię i tożsamość szanuje swoje symbole narodowe. Niby dlaczego mielibyśmy mieć jakieś kompleksy z tym związane?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ale ja nie piszę o braku szacunku, tylko o braku przywiązania. Z reguły jest ono dość wybiórcze i aktywuje się przy kilku okazjach w roku. Przez resztę czasu raczej się z tymi symbolami nie obnosimy, nie cieszymy się nimi. A gdy już się pojawiają, to najczęściej z nacjonalistycznych pobudek, które jakoś mi się nie kojarzą z pozytywnymi emocjami. Czemu powinniśmy mieć kompleksy? Nie ma powodu, nie powinniśmy. No ale mamy...

Awatar Antares
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Ja tam kompleksów nie mam. Flagę wywieszam w czasie świąt narodowych, symbole narodowe zabieram na imprezy sportowe, na ścianie wisi orzeł legionowy.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    No i właśnie o tym mówię...

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Antares Zobacz posta
    Ja tam kompleksów nie mam. Flagę wywieszam w czasie świąt narodowych, symbole narodowe zabieram na imprezy sportowe, na ścianie wisi orzeł legionowy.
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    No i właśnie o tym mówię...
    No to skoro wszyscy trzej tak mamy, to o czym gadamy?