Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 141

Wątek: Artystyczna prowokacja?

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Nie można kogoś zmusić, aby odczuwał dumę z bycia Polakiem.
    To prawda.
    Co do spraw utożsamiania się z narodem, a jeszcze bardziej z krajem, bardzo ciekawym przykładem jest Afryka, gdzie państwa często są sztucznymi tworami. Słowa "państwo", "naród" mogą mieć różną siłę w zależności od języka.
    My też przez to przechodziliśmy, żyliśmy we wspólnotach plemiennych, z czasem uwarunkowania głównie ekonomiczno-polityczne spowodowały ewolucję z plemienia do państwa i z grupy językowej do narodu. Tu trwało to wieki i było niezbędne, tam to twory biznesowe i megalomańskie zapędy chorych umysłowo
    sadystycznych wodzów silniejszych plemion. Co nie?
    Pacz: Rwanda.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Państwo i naród bez względu na język znaczą coś innego.
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    "Państwo" w różnych językach i kulturach może mieć różną moc, to samo ze słowem "naród". O to mi chodziło, żeby była jasność.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Coś w związku z kibicowaniem jako postawa patriotyczna:
    "KOD, Nowoczesna, GW, Lis, Olejnik i inne ladacznice - dla was nie będzie gwizdów, będą szubienice"
    Taki transparent wywiesili kibice Legii na meczu z Piastem. Prawdziwie patriotyczna postawa.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Awatar Antares
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Czy każdy kibic jest patriotą, zwłaszcza w meczu ligowym ( co najwyżej lokalnym)???
    Jeśli pisałem o patriotyzmie wyrażanym przez kibiców to jest to podparte określoną postawą. Idziesz na mecz drużyny narodowej - po co? (wyłączamy oczywiście tzw. kiboli) = dopingować swoja drużynę. Dlaczego idziesz kibicować tej drużynie? Bo podoba ci się jakiś zawodnik? (w tym wypadku wyłączamy gejów) = nie, bo reprezentują Twój kraj z którym się identyfikujesz i to właśnie jest jedna z form patriotyzmu.
    Jeśli chodzi o transparent to nie wypowiem się bo to czysta polityka ale wolność słowa to chyba w demokracji jest a właśnie z obroną owej obnoszą się wymienieni.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Coś w związku z kibicowaniem jako postawa patriotyczna:
    "KOD, Nowoczesna, GW, Lis, Olejnik i inne ladacznice - dla was nie będzie gwizdów, będą szubienice"
    Taki transparent wywiesili kibice Legii na meczu z Piastem. Prawdziwie patriotyczna postawa.
    Co ma patriotyzm z mocnym postanowieniem, że nie będziemy gwizdać (kibice)
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria
    Tak sobie zadaje pytanie czy Polska nie stała się aby państwem "mistrzów hipokryzji i frazesu"?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    OK. To ja przestaję tu wrzucać swoje zdjęcia, spokojne, podróżnicze, nikomu nie potrzebne. Skoro można tak żarliwie dyskutować na temat nieistniejącego już zdjęcia Icelandera to czego ja tutaj szukam?
    100 postów o skojarzeniach, wyobrażeniach, domysłach pod przewodem Administratora...
    Pozdrawiam AP.

PS. Coś mógłbym Wam opowiedzieć o Polsce, Polonii z greckiej, z majowej perspektywy, o kilku losach Polaków i emigrantów greckich słowem Europejczyków, tylko po co, skoro muśnięcie czerwonym tiulem nagiej kobiety lub położenie ich obok siebie (zdjęcia nie widziałem) wywołało tak mnogie i rozbudowane skojarzenia i wypowiedzi.

PS 2. Popieram stanowisko petrequa - minęły czasy, gdy warto było umierać za idee.
    Na co dzień zaś muszę zapewnić bezpieczeństwo socjalne sobie i moim pracownikom tego nie da się zrobić obietnicą, nadzieją lub inną ideą.
    I żeby nie było wątpliwości na moim budynku wiszą flagi.

Ale, moim dzieciom powtarzam od pewnego czasu, że gdy niedoedukowany suweren nie wie po co głosuje, to należy z takiego miejsca sie wynosić, bo powstaje ryzyko, że kolejny już raz czyjeś ułudy zniszczą najlepszy, najbardziej twórczy, czas życia kolejnego pokolenia mieszkańcow tej ziemi.

PS 3. Państwu Jurorom przypominam, że czas na FM. Koło południa uzupełnię galerię.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 9.05.16 o 08:30
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    "Państwo" w różnych językach i kulturach może mieć różną moc, to samo ze słowem "naród". O to mi chodziło, żeby była jasność.
    Wiesz co Aga, cieszyłbym się gdyby takie dysputy trzymały się toru: "Tu i teraz", a nie: "Tam i kiedyś"
    Wiem. że można bo przypadkiem włączyłem diabelskie pudło i... siedzi Laszka, Niemka, Ruska, Ukrainka i Czech i gadają o:
    UPA Krasnej Armii, Wermachcie, Obozach, Gułagach. o 1939 i 1945-6 i się nie przekrzykują i nie gryzą. Kurde, można!
    Bez obchodzenia i maskowania tematów nie wygodnych Afryką czy Australią i Oceanią.

Tak czy siak wnioskuję za zamknięciem tego wątku, któren to od początku swego istnienia był złem.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Co ma patriotyzm z mocnym postanowieniem, że nie będziemy gwizdać (kibice)
    Nie niepokoją Cię te szubienice?

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    ... tak żarliwie dyskutować na temat nieistniejącego już zdjęcia Icelandera
    Ten wątek nie jest o zdjęciu tylko o symbolach narodowych, naszym stosunku do nich, patriotyzmie i jego przejawach.

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Tak czy siak wnioskuję za zamknięciem tego wątku, któren to od początku swego istnienia był złem.
    Niezaprzeczalną wartością tego wątku jest pokazanie administracji, że nie zawsze trzeba zamykać "gorący" wątek zanim się na dobre rozkręci.
    Dyskusja o czymś tak trudno definiowalnym jak uczucia, nie była usłana trupami, banami czy ostrzeżeniami.
    Można? Można
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA