Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 141

Wątek: Artystyczna prowokacja?

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Jak Saboor bajki opowiada to czas na siku, paciorek i do łóżeczka spać.
    Zdecydowanie! Zwłaszcza że: Wielkanoc już była, Ramadan dopiero w lipcu a Jom Kipur w październiku...
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Była już kiedyś taka dyskusja ...
    Chodziło mi o dzisiaj.
    Ciekaw jestem, czy nasze poglądy są w tym samym miejscu co wtedy, czy jednak (może pod wpływem obecnej sytuacji w kraju) trochę się zmieniły.
    ... nie utożsamiam się z "moim" krajem tak jakbyś sobie tego życzył.
    Hola, Hola!
    Ja sobie nic nie życzyłem w sprawie Twojego utożsamiania.
    To bezsprzecznie natomiast nie zgadzam się absolutnie z tym określeniem "jedynie".
    Użyłem go w kontekście Twojego urodzenia.
    Pomijam "wkład" Twojej matki w Twoje urodzenie ale nie dopuszczam możliwości aby nie brała w tym udziału.
    Więc dlatego, że mogłem się urodzić w szpitalu, który utrzymywany był z podatków (lub z pracy na rzecz PRL) jakie rodzice płacili na "to" państwo mam być mu dozgonnie wdzięcznym?
    Nie przesadzaj!
    Nie musisz być wdzięczny za to, że zrobiło to, co do państwa należy. Weź jednak pod uwagę, że są państwa gdzie obywatele płacą dużo więcej a obywatele nie mają tego.
    Mam wiele zastrzeżeń do naszego kraju.
    Ja też! Jednak nigdy nie powiem, że mu nic nie zawdzięczam.
    Ostatnio edytowane przez helmuth ; 6.05.16 o 18:08
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jesteśmy aktualnie na takim etapie rozwoju cywilizacji, że ludzie organizują się w mniej lub bardziej złożone struktury, mniej lub bardziej formalne, z których każda zajmuje się czymś innym, ale dla wspólnego dobra, mówiąc ogólnie. Każde społeczeństwo, któremu na przeszkodzie nie stanęła żadna wojna, destrukcyjny reżim polityczny, skutki kolonializmu czy klęski żywiołowe, postępuje w taki właśnie sposób. Szpitale, szkoły, miejsca pracy, prąd w gniazdkach i woda w kranie to nie są rzeczy, które zawdzięczamy takim tworom, jak Polska, Stany Zjednoczone czy Nigeria. Zawdzięczamy je temu, że cywilizacja ciągle ewoluuje i zmienia się w sposób raczej przemyślany, dążąc do poprawy warunków życia i poszukując rozwiązań jak najbardziej wydajnych.

Myślę, że to bardzo rozsądne, jeśli doceniamy to, co mamy. Daje to komfort psychiczny, czyni życie bardziej przyjemnym. Ale czuć dumę z tego, że zupełny przypadek sprawił, że urodziliśmy w tych sprzyjających warunkach to trochę tak, jakby czuć dumę z tego, że mamy niebieskie oczy lub np. jesteśmy mężczyznami. Na jedno, drugie i trzecie nie mamy absolutnie żadnego wpływu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    ... oooooooooożesz
    "Tyle" mnie ominęło !!!
    Zdrowia życzę

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Jesteśmy aktualnie na takim etapie rozwoju cywilizacji, że ludzie organizują się w mniej lub bardziej złożone struktury, mniej lub bardziej formalne, z których każda zajmuje się czymś innym, ale dla wspólnego dobra, mówiąc ogólnie. /.../
    Jesteśmy i byliśmy. Te struktury wyszły nam bokiem kiedyś i zaczynają wychodzić bokiem dziś. RWPG (pewnie nie każdy pamięta) też była dla "wspólnego dobra" dokładnie jak teraz jest Unia Europejska. Tylko czemu z tego dobra nie chce skorzystać np. Norwegia czy Szwajcaria Czemu Wielka Brytania nawet nie chciała pomyśleć o przyjęciu "ojro", a zastanawia się nad odejściem od tego "wspólnego dobra". Wiem stricte polityczny post, także spoko można usunąć.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 6.05.16 o 19:15
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Chodziło mi o dzisiaj.
    Ciekaw jestem, czy nasze poglądy są w tym samym miejscu co wtedy, czy jednak (może pod wpływem obecnej sytuacji w kraju) trochę się zmieniły.
    Nie pamiętam jakie kto miał wtedy poglądy, jednak moje się nie zmieniły. Nadal nie widzę powodu, dla których podglądy religijne miałyby być traktowane inaczej, niż przekonania polityczne, poglądy na sposób wychowania dzieci, na sposób odżywiania, na istnienie obcych cywilizacji czy cokolwiek innego. Prawo do posiadania poglądów religijnych, głoszenia ich i postępowania zgodnie z tymi nimi (pod warunkiem uszanowania wolności innych ludzi) powinno być równe prawu do krytykowania ich, żartowania na ich temat i postępowania wbrew nim. Nadal uważam, że przekonań nie można obrazić, bowiem podgląd to tylko idea, a nie żywa istota zdolna do odczuwania emocji. Administracja państwowa i wymiar sprawiedliwości nie powinny zaś zajmować się sprawami subiektywnych odczuć. No i tyle

---------- Post dodany o 19:18 ---------- Poprzedni post był o 19:14 ----------

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Jesteśmy i byliśmy. Te struktury wyszły nam bokiem kiedyś i zaczynają wychodzić bokiem dziś. RWPG (pewnie nie każdy pamięta) też była dla "wspólnego dobra" dokładnie jak teraz jest Unia Europejska. Tylko czemu z tego dobra nie chce skorzystać np. Norwegia czy Szwajcaria Czemu Wielka Brytania nawet nie chciała pomyśleć o przyjęciu "ojro", a zastanawia się nad odejściem od tego "wspólnego dobra". Wiem stricte polityczny post, także spoko można usunąć.
    Nie widzę żadnego związku między tym, co napisałem, a tym co Ty piszesz.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    ...Nie widzę żadnego związku między tym, co napisałem, a tym co Ty piszesz.
    Widać nadinterpretowałem te Twoje słowa:
    ... ludzie organizują się w mniej lub bardziej złożone struktury, mniej lub bardziej formalne, z których każda zajmuje się czymś innym, ale dla wspólnego dobra...
    Do słów: "każda zajmuje się czymś innym" przyszły mi na myśl jeszcze struktury/pakty wojskowe. Wiem, znów nadinterpretacja czy pewnie niezrozumienie, co miałeś na myśli.
    edit:
    Na słowa: wspólne dobro (którego użyłeś) to mam takie (powiedzmy delikatnie) mieszane odczucia...
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 6.05.16 o 21:27

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ale ja pisałem o podziale na role społeczne i skoordynowane działania kolektywne istniejące niezależnie od tworów geo-politycznych, wynikające po prostu z ewolucji. Podział obowiązków społecznych, wzajemne świadczenie wyspecjalizowanych usług i dystrybucja dóbr pozwalająca każdemu (z grubsza) zaspokoić swoje potrzeby - to się po prostu sprawdziło i okazało się wysoce bardziej skuteczne, niż działania przeciwne. To właśnie tym nabytym w drodze ewolucji zdolnościom zawdzięczamy osiągnięcia współczesnej cywilizacji. Nie państwom, narodowościom czy wyznaczonym na mapach granicom. Nam się to udało właśnie wbrew państwom, które zazwyczaj to wszystko utrudniały i/lub opóźniały.

Ty piszesz o polityce, która jest czymś dokładnie przeciwnym.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 6.05.16 o 19:55

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    Myślę, że coś takiego jak duma narodowa to cecha osobnicza, na którą może mieć wpływ wychowanie, szkoła, media itp. ale też cechy charakteru. Czy mają sens pretensje (lub zdumienie) do kogoś, że NIE CZUJE przynależności, dumy, wdzięczności? Albo się to ma, albo nie. Nie można kogoś zmusić, aby odczuwał dumę z bycia Polakiem.
    Co do spraw utożsamiania się z narodem, a jeszcze bardziej z krajem, bardzo ciekawym przykładem jest Afryka, gdzie państwa często są sztucznymi tworami. Słowa "państwo", "naród" mogą mieć różną siłę w zależności od języka.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Ale ja pisałem o podziale na role społeczne i skoordynowane działania kolektywne istniejące niezależnie od tworów geo-politycznych, wynikające po prostu z ewolucji. Podział obowiązków społecznych, wzajemne świadczenie wyspecjalizowanych usług i dystrybucja dóbr pozwalająca każdemu (z grubsza) zaspokoić swoje potrzeby - to się po prostu sprawdziło i okazało się wysoce bardziej skuteczne, niż działania przeciwne. To właśnie tym nabytym w drodze ewolucji zdolnościom zawdzięczamy osiągnięcia współczesnej cywilizacji. Nie państwom, narodowościom czy wyznaczonym na mapach granicom. Nam się to udało właśnie wbrew państwom, które zazwyczaj to wszystko utrudniały i/lub opóźniały.

Ty piszesz o polityce, która jest czymś dokładnie przeciwnym.
    Tak jak napisałem wcześniej, wziąłem te słowa (może wyjęte z kontekstu) zbyt dosłownie lub bardzo możliwe nadinterpretowałem.