Strona 20 z 28 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 275

Wątek: Zuiko Digital 14-54

Awatar lordmoll
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    No a czemu skoro zamówiłeś wersje II to czemu dostałeś I. Rozumiem, że się zgodziłeś na to ??
    E-3, ZD 12-60mm SWD, FL-50R

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rybmar Zobacz posta
    Mam dylemat, mianowicie zmówiłem ZD 14-54 wersja II, a przysłali Mi wersję I. Z dostepnością wersji II może być problem i bedzie trzeba trochę poczekać.
    Właśnie - jak to było? Co to za sklep. IMHO - bezwzględnie domagaj się wersji II, skoro sklep przyjął na nią zamówienie to już ich zmartwienie o dostępność...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Nawet się nie zastanawiaj tylko rządaj wymiany. Przyszłe Olki wszystkie będą pewnie miały opcję ostrzenia po kontraście i żal byłoby z niej nie móc skorzystać.
    Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 31.01.09 o 14:18

qbic
    Gość
    W sumie dalej nikt nie powiedział jak to jest z tym ostrzeniem po kontraście, i czemu wersja II niby ma działać lepiej od I pod tym względem. Moze ktoś biegły w optyce wyjaśni ten fenomen?

| OlyJedi Awatar galaktyczny kwiatek
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Rozszerzenie obiektywu o możliwość ostrzenia w trybie detekcji kontrastu było jednym z głównych powodów wypuszczenia wersji II tegoż szkiełka. Przypomnę że ostrzenie takie mam miejsce tylko przy pracy LV (Live view) w body od 420/520 w górę

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Zuiko 14-54 II gdzi ekupić do 1800zł ??

Witam

Ostatnio ten obiektyw był w cenie starszego modelu ale widzę że mocno podrożał i jest droższy od wersji pierwszej.
    czy ktoś się orientuje gdzie moge kupić ten obiektyw w cenie do 1800zł i na pewno będzie to wersja II ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Faktycznie, cena poszła o 200 zł w górę. Ale to pewnie chwilowe i zaraz się pojawi jakaś oferta w niższej cenie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

14-54 II fotki przy minimalnym świetle..??

Witam. Odrazu powiem ze jestem amatorem w pelnej krasie. Jakies 3tygodnie temu kupilem sobie kit e520+ 14-42, 40+150kity.Tak na marginesie troche przeplacilem bo dalem 580euro ale niewazne bo kto wiedzial ze euro bedzie tak szybowac w gore. Ten aparat mial byc dla dziewczyny ale ona chyba narazie jest nim przerażona wiec wziąłem sprawe w swoje rece i chyba zlapalem haczyk... wczesniej kompaktem nikona coolpix nienawidzilem robic zdjec( nigdy nie lapal ostrosci) E520 wybralem ze wzgledu na estetyke,lubie ladne rzeczy ale te kity.... nie sa juz takie ladne heheh. No ale do rzeczy zaczalem cykac zdjecia tym olympusem odrazu na glebokiej wodzie na Manualu. streszczam sie... i pamietam ze probowalem krecic pokretlem zeby zmniejszyc wartosc F3.5 ale sie nie dalo, teraz juz wiem dlaczego. Powiem krotko najbardziej krecą mnie zdjecia przy slabym oswietleniu i w nocy.... a blysk lampy wogole mi nie pasuje do tej zabawy...Chce robic zdjecia w nocy i przy slabym oswietleniu bez lampy i przy iso400max, bo wyższe tez mi nie pasuje... chyba mi odbija... No i po przewertowaniu internetu olsnilo mnie ze musze kupic zuiko digital 14-54II, 2ka dlatego ze skoro mam e520 to niech ten kontrastowy autofokus bedzie bo nie sadze zeby byla miedzy nimi jakas roznica poza tym. No i teraz pytanie do sily fachowej: Czy przesiadka z 14-42kit na 14-54 II pozwoli mi rozwinac skrzydla przy slabym swietle??? Zdaje sobie sprawe ze przy mojej amatorskiej fotografii przy swietle dziennym to zadna roznica...Chodzi mi o to czy jasnosc 14-54 jest na tyle znaczaco wieksza ze wydajac 2tys bede mogl rozwinac skrzydla w slabym swietle bez tej durnej lampy ktora wszystko psuje Prosze o potwierdzenie moich domysłow lub kubel zimnej wody, moze poprostu w slabym swietle nie da sie robic zdjec bez statywu i bez lampy? moze popadam w paranoje a niechce wydac 2tys na rzecz mi zbedną

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez oskaris Zobacz posta
    No i po przewertowaniu internetu olsnilo mnie ze musze kupic zuiko digital 14-54II, 2ka dlatego ze skoro mam e520 to niech ten kontrastowy autofokus bedzie bo nie sadze zeby byla miedzy nimi jakas roznica poza tym. No i teraz pytanie do sily fachowej: Czy przesiadka z 14-42kit na 14-54 II pozwoli mi rozwinac skrzydla przy slabym swietle??? Zdaje sobie sprawe ze przy mojej amatorskiej fotografii przy swietle dziennym to zadna roznica...Chodzi mi o to czy jasnosc 14-54 jest na tyle znaczaco wieksza ze wydajac 2tys bede mogl rozwinac skrzydla w slabym swietle bez tej durnej lampy ktora wszystko psuje
    Mysle, ze jeszcze duzo interetu powinienes przewertowac, zanim wydasz te 2tys.
    Ja zdecydowanie polecilbym lampe FL-36 i lekture http://foto.jasiu.pl/
    Jak sie zasosujesz ze swoimi kitami do tego kompendium wiedzy o swietle lampy blyskowej, to zrobisz zdjecia jak za dnia nawet w pubie...
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    Jeśli w nocy to TYLKO statyw i kit wystarczy. Jeśli w knajpie przy słabym swietle to np Sigma 30mm 1.4 bo 14-54 moze nie dac rady ale wszystko zależy od tego jakie to słabe światło jest.