No, proszę, ten futeralik to chyba zmieści i 70-300 fotomic-Tyś się chłopie, zauroczył zawartością, czy opakowaniem? Ja i jednym i drugim. Pozdrawiam.
No, proszę, ten futeralik to chyba zmieści i 70-300 fotomic-Tyś się chłopie, zauroczył zawartością, czy opakowaniem? Ja i jednym i drugim. Pozdrawiam.
Może ze względu na głębię ostrości dla niektórych f/2.8 to nieco za ciemno (mniejsza matryca 4/3 a FF to jednak różnica w GO). Ale jak dla mnie ten naleśnik jest OK. Może, utrzymując małe wymiary, zszedłby Olek do f/2.5 ale lepiej by był ostry niż deczko tylko jaśniejszy.
Pentax ma 3 naleśniki (ceny z www.bhphoto.com):
40 f/2.8 $270
70 f/2.4 $480
21 f/3.5 $440
Olek ma na razie
25 f/2.8 za ok. 250$
Widać że spokojnie da się zrobić jeszcze przynajmniej to co ma Pentax, czyli okolice 40mm (nie makro) i okolice 70mm. Przy 4/3 do portretów w sam raz.
Pytanie czy da się zrobić jeszcze nieduże szerokie szkiełko 12mm lub 14mm? Ewentualnie jeszcze 18mm? Do street photo szerszy kąt od ekwiwalentu 50mm by się przydał.
E420 + 25 f/2.8 to do street photo ideał, bije kompakty na głowę. Bez opóźnienia migawki, kadrowanie przez LCD (jak w kompaktach) oraz wizjer optyczny (ile kompaktów go ma?), ISO lepsze niż w kompaktach, AF także. A cena takiego zestawu niższa niż deklarowana dla DP-1 czy Rocoha...
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami
Coś mnie w kościach łamie, pewnikiem niedługo E-520 z funkcjami E-420 plus IS. To wtedy będzie super, hiper sprzęcior.![]()
![]()
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
Naleśniki to cztero-soczewkowe obiektywy typu tessar i tu ciężko wyciągnąć większa jasność. Ale kto powiedział, że to musi być tessar? Wyżej podałem przykłady, że można zrobić maciupeńkie "normalne" obiektywy.Zamieszczone przez Piotr_0602
Nie do końca się zgodzę. Lustrzanka nawet jeśli jest mała, zawsze będzie tłuc się lustrem, więc jest mało dyskretna. Oczywiście, że da się tak robić street na szerokim kącie, czego moja skromna osoba jest przykładem (dotychczas robiłem ulicznictwo E500). Ale aparat bezgłośny daje zupełnie nowe możliwości i niesamowity komfort dla fotografującego.Zamieszczone przez Piotr_0602
Jeśli będzie cichutko kłapał lusterkiem jak np. E1, to faktycznie będzie fajny do street. Ale to nie ideał do takiej zabawy.
Pentax SMC FA 43 f/1.9Zamieszczone przez C+
moje bedzie szkło i moze futeralik se trzasneZamieszczone przez Don Pedro
![]()
Szczerze Wam gratuluję tej puszki. A raczej szkieka, bowiem w samej puszce chyba zmiany bardziej kosmetyczne. Tym niemniej jest to bez wątpienia piękny strzał i moim zdaniem wszelkiej maści malkontenci grzebiący system 4/3 powinni zamilknąć. Nie zdziwiłbym się, gdyby ten zestaw zrobił więcej dla Olka niż topowy E3.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
życzę z całego serca takiego kompleciku. Co do obiektywów typu kiszonkowe, to idę o zakład,że także C,N,S niebawem wypuszczą takie odpowiedniki. Nastaje taka moda. Pozdrawiam.Zamieszczone przez fotomic
Ale już niedługo E510 i E410 nie będzie w sklepachZamieszczone przez Pi-er17
![]()
Myślicie, że początkujący fotografowie rzucą się na stałkę? Nie sądzę. Dużo wygodniejszy i bardziej użyteczny jest kitowy zoom.
Do stałek trzeba dojrzeć. Ja do dziś nie dojrzałem i wolę porządnego zooma..