Piękne dzięki.
Pozdrówka.
Piękne dzięki.
Pozdrówka.
Grizz > zapodałem wersję tą którą Ty masz (32bit) i śmiga pięknie. Teraz muszę się nauczyć czegoś więcej niż wyciągania jpg-ówPozdrawiam !
PS. Teewars rządzi![]()
Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !
@grizz - wiem że siedzisz w linuxie- mam prośbę, co polecisz jako przeglądarkę raw'ów pod ten system ? Nie chodzi mi o ufraw bo nim normalnie możesz edytować pliki raw. Chodzi mi o szybką przeglądarkę rawów w danym katalogu, coś a'la gqview.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Niech będzie że jestem przedmówcą Grizza
Jakiej dystrybucji używasz ?
Jest wspomniany dcraw z funkcją -e wydobywającą zaszyty w RAW-ie jpeg (1600x1200), działa szybko i pewnie, wystarczy w konsoli, będąc w katalogu z RAW-ami wklepać dcraw -e *.orf i masz wyciągnięte JPG-i ze wszystkich RAW-ów.
Jest GNOME-RAW-THUMBNAILER, lub RAW-THUMBNAILER w zależności od systemu (mogą występować jeszcze inne mutacje), pokazuje miniaturki w Nautilusie, ale mi nie łapie plików z E510 - wychodzi kasza.
Do podglądu i obróbki za jednym zamachem polecam Lightzone > świetny program.
Można też odpalić Irfana z pluginami pod Wine.
To tyle ode mnie, Grizz pewnie coś jeszcze dopisze![]()
Pzdr
Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !
Używam Debiana, dcraw właśnie robi u mnie kaszę. Popatrzę na programy, które zaproponowałeś. Dzięki wielkie![]()
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Dodam jeszcze wiadomość z ostatniej chwili:
LIBOPENRAW - po jej instalacji możesz przeglądać RAW-y w przeglądarce typu f-stop, czy gThumb.
Łapie rawy z E410, z mojego E510 (z próbki E510 z raw.fotosite.net nie - WHY ?), więc podejrzewam że z E400 też,
Pzdr
Nie używam... robię tak jak już było pisane - dcraw -e *.orfZamieszczone przez Bodzip
I przegladam miniaturki - przeglądanie rawów nie ma sensu....
jak dcraw robi Ci kaszę to zaktualizuj dziada ;p
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
już ok, wsio działa - dzięki![]()
W Linuksie najlepiej i najszybciej ogląda się rawy w postaci thumbnails'ów wyświetlanych w większości filemanagerów (Nautilus, Thunar, itp). W środowisku Gnome i XFCE to podstawowe narzędzia do poruszania się po plikach i kataloga, wystarczy tylko w opcjach aktywować wyświetlanie thumbs'ów.
Musimy się salvadhor spotkać - też jestem z Gorlic![]()