Nie są to zdjęcia, które się będą sprzedawały jak świeże bułeczki ale też nie przesadzałbym z bezpłciowością - to takie typowe stockowe shoty.Zamieszczone przez grizz
lessie
w C
Nie są to zdjęcia, które się będą sprzedawały jak świeże bułeczki ale też nie przesadzałbym z bezpłciowością - to takie typowe stockowe shoty.Zamieszczone przez grizz
lessie
w C
Moim zdaniem z takimi fotkami powinieneś się dostać na SS. Ważne żebyś w tej testowej dziesiątce zawarł różno tematyczne fotki - nie wszystkie "isolated on white" ale nawet jakis ładny krajobraz, nowoczesne wnętrze, czy "drewniany background".
Podoba mi się światło, czym świecisz?
http://www.eltec.alpha.pl/produkty.php?id=42
tymi na samym dole ale już wiem że do tego sa za mocne - duuuuużo za mocne. A regulacji nie ma...Frycowe trzeba zapłacić jak zwykle...
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
hehe mylisz się (z ich mocą)
Jak tylko zechcesz bardziej przymknąć szkiełko to zobaczysz sam.
Odstawiając lampę na 2x taką odległość od przedmiotu "zmniejszasz jej moc" czterokrotnie - więc jakąś tam regulację masz (no... chyba, że nie masz jak odstawić lampy - to inna bajka)
no własnie, zawsze mówiłem ze lepiej mieć więcej światła niż mniejZamieszczone przez RasteR
"Lepiej patyk obcinkować niż go potem pogrubasić"
![]()
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5
ano dokładnie
Poza tym taka rada: kup kalkę techniczną i zrób z niej taki "kubeczek" na żarówkę - dodatkowo osłabisz jej moc nieco. Można też "temu kubeczku" zrobić podwójne-czwórne-piątne denko aby jeszcze więcej światła zabrać.
ano właśnie...Zamieszczone przez RasteR
wszystkie miejsca gdzie mogę się tym bawić w domu mają skończoną ilość metrów...
A ustawienia miałem 1/200 i f /9-13. To pierwsze zabawy tego typu więc się nie martwię na zapas. Pomysł z kalką niniejszym przejmuję w skład warsztatu a generalnie i tak myślę o dokupieniu softboxów - zawsze przydadzą się do ludzików gdybym zechciał willowa wygryźć z interesu...albo chociaż szyku w rodzinie zadać..
Sebastian
o kurcze... f9-13?
hmmm no to faktycznie bardziej przymykac już nie ma co...
no to pozostaje osłabianie przez odsuwanie, ewentualnie jeżeli aktualnie odbijasz od parasolki, a masz dyfuzyjną to spróbuj walić przez nią a nie odbijając - też osłabisz światło.
No i kalki techniczne maści wszelakiej, nakładane na żarówkę, szara folia (ale taka ND) i inne takie...
nie mam jeszcze parasolek i zastanawiałem się nad nimi...może rzeczywiście należałoby je kupić, zawsze trochę światła zabiorą...do tego ta kalka i może kiedyś będę mógł bawić się na niższych przysłonach...
softbox chybajednak bardziej się przyda a spełni podobną rolę...jakoś coraz więcej osób twierdzi że parasolki owszem..ma ale używa od święta.
Sebastian
68Ws i takie wartości przesłony? W kibelku to robiłes?Zamieszczone przez lessie
A ISO 100? qrcze dość dziwne to...
http://www.robertnawara.digartfolio.pl/
E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5