Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Studniówka

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr Grześ
    Ale się suchar podniecasz! i po co. Popieram Tadeusz i już. Bo w rzeczy samej popatrz jeszcze raz na fotki i nie bądź buńczuczny!
    Podniecam? Co?!

To popieraj. Patrzyłem na te zdjęcia i są skopane przez fotografa, aparat nie ma tu nic do rzeczy. Wyznawajcie sobie dalej matrycę Kodaka.

Aha, jeszcze jedno. Byłbym wdzięczny, gdybyś mnie nie pouczał.

EDIT: miłego podkreślania.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    To bądź, boś widzę wielce podniecony, raz jeszcze podkreślam.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie kłóćmy się. Nie ma o co.
    Nie jest to wina Canona, że fotki wyszły fatalnie. To wina BB i wysokiego ISO. Moim zdaniem każda matryca zachowała by się podobnie i przy takim stosunku świateł wiernie zarejestrowała różnice temperaturowe oświetlenia.
    Tylko przypadek sprawił, że na tej straconej pozycji stanął Canon. Równie dobrze mógłby to być Nikon D300, czy nasz E-3. Jako amator mogę pozwolić sobie na nieudane zdjęcia, ale zawodowiec wziął za to wynagrodzenie i powinien przewidzieć nawet tak skrajną sytuację.
    Pozytywne zdziwienie maturzystów i rodziców po obejrzeniu moich fotek było wystarczającym wynagrodzeniem.

Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Sucharku drogi, Tadeusz niczego glupiego nie napisal, przeczytaj raz jeszcze.
    Dorian ma absolutna racje. ISO 100 + dorze rozproszony blysk wypelniajacy ladnie przestrzen musi dac czyste porzadne fotki, dynamiczne kolory, kontrasty. Natomiast zabawa ze swiatlem zastanym moze dac po nosie niejednemu, nie raz sie o tym przekonalem. Dlatego wszelkie eksperymenty to u mnie max 20% fotek z imprezy. Kazda pozycje wykonuje poprawnie 2-3 razy, ze zmiana pozycji, kata i jak jest wesolo, lub swiatlo jest ciekawe to dlaczego nie, mozna poekperymentowac, najwyzej nieudana fotke sie wyrzuci. Natomiast eksperymenty w 80% pozycji to przesada.
    czesc.Ch.

Awatar Peniek242
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Przejrzałem zdjęcia i bez dwóch zdań jesteś bardzo dobrym fotografem albo zdjęcia, które tu pokazałeś są bardzo dobrze przez Ciebie zrobione - czyściutkie, naświetlone, fantastyczny balans. Gratuluję!

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Naśmieciłem dzisiaj strasznie. Wrzuciłem do galerii ponad 50 fotek ze studniówki w obydwu wersjach. Pisałem już, że zawodową studniówkę uratowały zdjęcia portretowe, dlatego wybrałem tylko te najciekawsze, bo wszystkich jest ok. 500szt. Reszta jest taka jak widać i nie warto dalej zaśmiecać galerii. Chyba, że ktoś ma specjalne życzenie.

https://galeria.olympusclub.pl/thumb...php?album=1679

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Heh no kolejnych 500 to już nie wrzucaj do galerii.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Zastanawia mnie spora liczba przepalonych fotek? Po co focic pod sciana ( nie ma przeciez ciemniej glebokiej przestrzeni za poztaciami) na ISO 1250?? Bo sie takie ma??
    Przeciez mozna to zrobic na ISO 100/200 calkiem spokojnie rozprzaszajac dobrze blysk.
    Nawet 5D nie pomoze + eLki.
    czesc.Ch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Ja pitolę, ale jaracie się tym że ktoś spieprzył zdjęcia robione Canonem... To już nie jest onanizm sprzętowy, to już orgia sprzętowa, z paleniem krzyży połączona Zrozumiecie, że nie był to "pojedynek" dziadek vs. canony - ale "pojedynek" dorjana z canonierami. Wydaje wam się, że gdyby zamienili się sprzętem, wynik byłby inny?

dorjan, od siebie dołożę trochę dziegciu, bo słodzą ci wszyscy bez opamiętania. To, że zrobiłeś lepsze zdjęcia nie podlega dyskusji - po prostu operatorzy canonów spieprzyli foty pod względem technicznym, ty zdecydowanie jesteś górą w tej konkurencji. Jeśli natomiast spojrzeć na całą resztę - ani oni (co mnie akurat nie dziwi - to typowe dla kotletowców), ani ty nie popisałeś się niczym więcej niż suche udokumentowanie imprezy. Nie obraź się, ale i twoje, i canonowe - typowe zdjęcia imprezowe, bez pomysłu trochę robione, bez ciekawych kadrów, płaściutkie... Ja za takie bym podziękował, ale jeśli podobały się klientom (studniówkowcom) - mission complete

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mariush, chylę czoła przed Twoją inwencją twórczą i życzę sukcesów na tego typu imprezach, ale nie obraź się - masz blade pojęcie o świetle błyskowym i jego możliwościach. Musisz też zweryfikować poglądy co do oczekiwań klienta. To nie artystyczne wizje trzeba rejestrować, ale masz stworzyć dokumentalną pamiątkę rzeczywistości. Nie podchodź do tego jak artysta, bo osiągniesz wynik podobny do pokazanego w albumie „Studniówka inaczej”.

Onanizmu sprzętowego to ja w tym wątku nie widzę. Założyłem temat w zupełnie odwrotnym celu. Chciałem pokazać, że nie zawsze decydujący jest sprzęt i jego technologiczne zaawansowanie. Wysokie ISO, ilość pikseli, sprawniejszy AF, czy jaśniejszy i większy obraz w celowniku nie gwarantują wspaniałych efektów – to chyba widać. Mało tego. Można zepsuć imprezę mając do dyspozycji teoretycznie większe możliwości i doświadczenie. To przecież klęska dla każdego maniaka sprzętowego.

Z pewnością nie jestem początkującym amatorem i potrafię poprawnie wykonać fotkę praktycznie każdym aparatem. Nie miałem zamiaru nikomu ich pokazywać, bo i po co. Zwykłe pamiątkowe zdjęcia z uroczystości studniówkowej. Nie pokazywałbym ich również, gdyby zawodowym fotografem był typowy „kotletowy” rzemieślnik, a nie uznany i ceniony artysta fotografik z dorobkiem, którego można jedynie pozazdrościć. Galerie w USA i Japonii. Nagrody i wyróżnienia. Członek Stowarzyszenia Artystów Fotografików i …

W takim kontekście moje fotografowanie na studniówce było niepotrzebne, ale chęć zobaczenia, czy E-1 da radę była silniejsza. Spodziewałem się po zawodowej grupie świetnych fotek i rozczarowanie było tak wielkie, że zaprezentowałem efekty na OC.

Pozostaje jedynie gdybanie dlaczego tak się stało? Co było przyczyną takich błędów? Dlaczego lampa ze Stofen’em również daje czerwone oczy? Czy wpływ na taki efekt ma stosowanie wysokiego ISO? Dlaczego pojedynczy punkt AF w E-1 dawał radę, a wielopunktowy AF Canona mylił się tak często? Czy matryca zawsze w taki sposób rejestruje różnice w temp. światła, a może to incydentalny przypadek?

Pochwały przyjmuję oczywiście z zadowoleniem i dziękuję, chociaż wartość prezentowanych fotek w moich oczach z tego powodu nie wzrosła.

Pozdrawiam.